KıbrısManşet

Şehir Planlama Dairesi, ‘Mağusa, İskele ve Yeniboğaziçi Emirnamesi’ni yürürlükten kaldırdı, Yüksek Mahkeme “dur” dedi

“Gazimağusa, İskele ve Yeniboğaziçi Bölgesi Geçiş Süreci 2 Emirnamesi” konusunda baş döndürücü gelişmeler yaşanıyor.

Şehir Planlama Dairesi, ‘Mağusa, İskele ve Yeniboğaziçi Emirnamesi’ni yürürlükten kaldırdı, Yüksek Mahkeme “dur” dedi.

ARA EMRİ FRENİ GELDİ… “Gazimağusa, İskele ve Yeniboğaziçi Bölgesi Geçiş Süreci 2 Emirnamesi” konusunda baş döndürücü gelişmeler yaşanıyor. Şehir Planlama Dairesi, dünkü Resmi Gazete’de yayımladığı bir duyuruyla Emirnamenin yürürlükten kaldırıldığını ilan etti. Hükümetin aldığı bu karar Ekonomik Örgütler Platformu (EÖP) tarafından alkışlanırken, Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği, Kıbrıs Türk Şehir Plancıları Odası ve başta CTP olmak üzer muhalefet karara sert tepki gösterdi. Emirnamenin kaldırılması, “yeni rant kapısı” ve “yerel seçimler öncesi peşkeş” suçlamalarına da yol açarken, Yüksek İdare Mahkemesi’nden, Emirnameyi kaldıran kararın yürürlülüğü aleyhinde “ara emri” alındı.

 

KARAR 28 EYLÜL’DE VERİLECEK… Yüksek Mahkeme Genel Sekreteri Neşe Başkan, Yüksek İdare Mahkemesi’nin, Gazimağusa, İskele ve Yeniboğaziçi Bölgesi Geçiş Süreci 2 Emirnamesi’nin yürürlükten kaldırılması kararını, ara emri alarak durdurduğunu doğrulayarak, Emirname ile ilgili ara emrinin kesinleşip kesinleşmemesine 28 Eylül’de karar verileceğini açıkladı. Neşe Başkan, TAK muhabirinin sorusu üzerine, Resmi Gazete’de yayımlanan Emirnamenin geri çekilip yürürlükten kaldırılmasının ve/veya bu karar tahtında yapılan tüm işlemlerin yürürlülüğünün durdurulmasına karar verildiğini doğruladı. Başkan, Mahkeme’nin, ara emri kararının kesinleşip kesinleşmemesine 28 Eylül’de karar vereceğini de belirtti.

 

GEREKÇE İYİ İDARE YASASI İDİ… “Gazimağusa, İskele ve Yeniboğaziçi Bölgesi Geçiş Süreci 2 Emirnamesi”, İyi İdare Yasası’nın katılım ilkesinin yerine getirilmediği ileri sürülerek eksik işlem yapıldığı iddiasıyla yürürlükten kaldırılmıştı. Şehir Planlama Dairesi’nin konuyla ilgili duyurusu dünkü Resmi Gazete’de yayımlandı. Duyuruda, Emirname ile ilgili farklı tarihlerde idare aleyhine maddi tazminat talep eden hukuk davaları ve ayrıca muhtelif idari davalar açıldığı savunularak, bu davaların İyi İdare Yasası’nın 11. maddesindeki katılım ilkesine dayandırıldığı belirtildi.

 

MEMNUN OLANLAR-OLMAYANLAR… Yıllardır bölgedeki yapılaşma konusunda tartışmalar sürerken, Emirnamenin kaldırılması daha çok eleştiri az da destek buldu. EÖP; Emirnamenin yürürlükten kaldırılmasını olumlu bulduğunu açıklarken, aldığı karardan dolayı Ünal Üstel hükümetini tebrik etti. Ancak, KTMMO Başkanı Tunç Adanır, hükümeti suçlarken, karar için, “yerel seçimler öncesi peşkeş zihniyeti” dedi. ŞPO; Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu ve Şehir Planlama Dairesi Müdürü Türkmen Yiğitcan’a kararı geri çekme ve istifa etme çağrısında bulundu. CTP’nin açıklamasında ise sivil toplum örgütlerinin ortaya koyduğu tavır desteklenirken, “Hükümetin her konuda kaos yaratan tavrı artarak devam etmektedir” denildi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu