EkonomiGüney KıbrısKıbrısManşetSiyaset

Şemiler: Yeşil Hat Tüzüğü’nden yararlanmalıyız

Yerli üreticinin iflas noktasına geldiğini dile getiren Şemiler, "Hükümet, yerli üreticiyi Yeşil Hat Tüzüğüne dair bilgilendirip teşvik etmesi, üreticiye nefes aldıracağı gibi, piyasaya da para likiditesi sağlayacaktır" önerisinde bulundu

İş adamı ve hukukçu Doğukan Şemiler, covid-19’un da körüklediği ekonomik krizin özel sektörde çok derin bir yara açtığını dile getirdi. Yerli üreticinin iflas noktasına geldiğini dile getiren Şemiler, “Hükümet, yerli üreticiyi Yeşil Hat Tüzüğüne dair bilgilendirip teşvik etmesi, üreticiye nefes aldıracağı gibi, piyasaya da para likiditesi sağlayacaktır” önerisinde bulundu.

İş adamı ve hukukçu Doğukan Şemiler’in önemli değerlendirmelerde ve önerilerde bulunduğu yazısının tamamı şu şekilde:

“11 Mart 2019 tarihinde TC Sağlık Bakanlığı ilk Covid-19 vakasını açıkladı. Bunun beraberinde, kısa sürede katlanan vaka sayılarını televizyonlarda hepimiz izledik. Ekonomik kriz bize ben geliyorum dedi.

Her ne kadar romantik bir yaklaşımla kriz ile fırsat kelimesi arasında bir bağlantı kursak da, bu ancak hazırlıklı olursak mümkün olabilir.

Devlette memur olmanın büyük bir avantaj olduğu bu dönemde, diğer taraftan geleceğine yönelik kaygılı özel kesim, yatırım ve tüketim harcamalarını azaltıp, tasarruflarını artırma çabasına girdiği gerçeği piyasa üzerindeki etkisinden görülebilmektedir. Özel kesim içinde önemli bir yer tutan hane halkları, zorunlu olmayan harcamalarını azalttı, hatta neredeyse tümden kesti diyebiliriz.

Diğer taraftan yeni yıla girerken ötelenen kredilerle ilgili bankaların işlem yapacağı gerçeği, daralan ekonomi ile birlikte çoğunluğu kredi ile iş yapan ve iç piyasaya eskisi gibi ürün veremeyen yerli üreticiyi de iflas etme eşiğine getirmiştir.

866/2004 sayılı ve 29 Nisan 2004 tarihli, Avrupa Birliği Konsey Tüzüğü (Yeşil Hat Tüzüğü)’nün 4’üncü maddesi uyarınca Kıbrıs Türk Ticaret Odası’ndan onaylı refekat belgesi ile Kuzey Kıbrıs’tan Güney Kıbrıs’a, Kuzey Kıbrıs’ta yetişen her türlü sebze, meyve, taş maden vs gibi veya hammaddesi yurt dışından gelmesi durumunda Kuzey Kıbrıs’ta işleme tabi tutularak ve yeterli katkı sağlanarak elde edilen ürünler bahsi geçen tüzük uyarınca Güney Kıbrıs’a ihraç edilebilmektedir.

Üreticilerin ve özellikle tarımsal üreticinin ciddi bir kesiminin işbu mevzuattan haberdar olmaması hayret verici.

Bununla birlikte, ne yazık ki, diplomasi ve lobicilik üzerine yıllardır devlet politikamızın olmayışı, olmadığı gibi ihtiyaç da hissetmeyişimiz, Rum Kesiminin işbu tüzüğü istediği gibi uygulamasına sebebiyet vermiştir. Bir başka ifade ile örneğin zeytin ihracatının serbest olması ancak zeytinyağı geçişinin yasak oluşu veya balık ihracatının serbest olması ancak paketlenmiş balığın geçememesi gibi, Rum inisiyatifine göre bu mevzuat uygulanmaktadır.

Hükümetin profesyonel baskı grupları oluşturup siyasi girişimlerde bulunması, mevzuatın sağlıklı uygulanabilmesi için bir program tertiplemesi, yerli üreticiyi Yeşil Hat Tüzüğüne dair bilgilendirip teşvik etmesi, üreticiye nefes aldıracağı gibi, piyasaya da para likiditesi sağlayacaktır.”

Diğer Haberler

Başa dön tuşu