GenelKıbrısManşet

Sivrisinekle mücadelede WALS teknolojisi

Sağlık Bakanlığı, sıhhiye ekiplerinin sivrisinekle mücadeleyi, en yeni ve etkin yöntemlerle sürdürdüğü pilot uygulamada sağlanan başarı, ödüllü WALS teknolojisinin diğer bölgelerde de yaygınlaştırılmasının önünü açtı.

Sağlık Bakanlığı’nın önümüzdeki dönemde bu konuda olumlu adımlar atarak, biyolojik kontrolü içeren yeni teknolojiler sayesinde sivrisinekle mücadelede programını sıkılaştırması bekleniyor.

PİLOT BÖLGEDE BAŞARI SAĞLANDI

Sağlık Bakanlığı tarafından Eylül ayı sonunda yapılan bir açıklamada; Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi’nin yeni teknolojilerle biyolojik sivrisinek kontrol programını geliştirmek için çalışmalara devam ettiği kaydedilmişti.

“Eylül ayında pilot bölgelerde gerçekleştirilen bu çalışmalar ile Batı Nil Virüsü, Zika, Dang Humması gibi hastalıkları taşıma riski olan sivrisineklerin uçmadan, üreme kaynaklarında kontrol edilmesi amaçlanmaktadır. Dünyada hastalıklarla mücadelede çok büyük başarı sağlayan ve Chicago da inovasyon ödülü alan WALS teknolojisi Sağlık Bakanlığı tarafından pilot bölgelerde uygulamaya konulmuştur” denilen açıklamada, bu metotla, ulaşılamayan alanlardaki sivrisinek üreme kaynaklarının kontrol altına alınarak, sivrisineklerden bulaşan hastalıkların insanlara bulaşmadan önlenmesinin hedeflendiği vurgulandı.

Bu proaktif yaklaşımın ilk olarak her bölgedeki pilot alanlarda uygulandığına işaret edilen açıklamada, programın yaygınlaştırılmasının planlandığı üzerinde de duruldu.

Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi yaptığı çalışmalarda Kıbrıs’ta; “Aedes caspius, Anopheles sp., Culex mimecticus, Culex pipiens, Culex therileri, Culiseta annulata, Culiseta longiareolata” türü sivrisineklere rastlandığını da duyurdu.

İSTİLACI SİVRİSİNEKLERLE MÜCADELE ZOR

İstilacı Aedes türü sivrisinekler gizli saklı, irili ufaklı birçok farklı alanda üreyebildiğinden konteyner sivrisinekleri olarak da adlandırılırken, bunlarla mücadelenin çok zor olduğu da belirtiliyor.

Uzmanlara göre, bu tür sivrisinekler yere atılan bir bardakta veya kapta, saksının altında, kullanılmayan araç lastiklerinin içinde, bir ağaç kavuğunda ya da çatı oluğunda biriken suyun içinde de üreyebilir.

Özellikle insanların yaşam alanları içerisinde üreyen bu sivrisinekler agresif ısırıcı oldukları için halkta yüksek seviyede rahatsızlığa ve yoğun şikayetlere neden oluyor.

“Aedes türü, diğer sivrisinek türlerinden farklı olarak gündüzleri aktiftirler, bu özelliği nedeniyle uçkun aşamasında bu tür sivrisinekler ile mücadele etmek mümkün değil” diyen uzmanlar, akşamüstü ve akşam saatlerinde havaya atılan kimyasalların sadece çevreye zararlı madde yayılmasına neden olduğuna işaret ediyor.

YENİ TEKNOLOJİLERLE MÜCADELE YÖNTEMİ

Sivrisineklerden bulaşan ve öldürücü olan hastalıkların yayılması, sivrisineklerle mücadelede yeni yöntemlerin geliştirilmesi zorunluluğunu doğururken, bu kapsamda geliştirilen WALS metodolojisiyle dünya çapında başarı sağlandığı bildirildi.

WALS saklı, gizli kaplardaki sivrisinek larvalarını kontrol etmek için devrim niteliğinde bir biyorasyonel uygulama stratejisi olarak da değerlendiriliyor.

WALS, Dünya Sağlık Örgütü Pestisit Değerlendirme Programından (WHOPES) geçmiş ilk bakteriyel larvasit olan VectoBac WG’yi kullandığı belirtiliyor.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu