ManşetSağlıkToplumYaşam

Sosyopat

Sosyopat, hoş olmayan davranışlarda bulunan, kurallara ve kanunlara uymayan, verilen cezalardan hiçbir zaman ders almayan hastalığı bulunan insanlara denir.

Sosyopat, hoş olmayan davranışlarda bulunan, kurallara ve kanunlara uymayan, verilen cezalardan hiçbir zaman ders almayan hastalığı bulunan insanlara denir.

Sosyopati suça yatkınlıktır ve anti sosyal kişi bozukluğudur. Hiçbir zaman kurallara uymazlar, hiç kimsenin derdiyle derlenmezler, hatta dinlemek bile izlemezler. Ayrıca çok kolay bir şekilde yalan söyleyebilir, hırsızlık yapabilir ve insanları kandırabilirler. Yaptıklarının diğer insanları nasıl etkilediğin pek de umursamazlar. Bazı vakalarda sosyopat belirtisi gösterenler yaptıklarından çok az bir miktar da pişmanlık hissedebilirler. Bu tür rahatsızlık yaşayanların bir diğer özelliği ise etraflarındaki insanlara karşı duyarsız davranmalarıdır. Bu kişiler başkalarının acıları ve dertleriyle ilgilenmezler. Hayatlarında tek umursadıkları şey kendileridir ve diğer insanlara zarar vermekten garip bir zevk duyarlar.

Sosyopat kişiliğin birçok nedeni olabilir. Ama genellikle çocuklukta yaşanan ihmal, istismar gibi travmalardan kaynaklanır. İlgi ve sevgi görmeden büyüyen çocuklar büyüdüklerinde de diğer insanlara nasıl davranmaları gerektiğini bilemezler. Etrafındaki yetişkinler tarafından horlanan, istekleri ve ihtiyaçları yok sayılan çocuklarda öfke gelişir. Daha sonra bu öfkeyi tüm insanlara genelleyerek herkesten nefret eder hale gelirler.

Bunların dışında sosyopat belirtilerini şu başlıklar altında sıralayabiliriz: Sosyal norm ve yasaları çiğnemek, sahte kimlikler kullanmak, başkalarıyla fiziksel kavga ve sık sık çatışmalar, görevleri yerine getirme ve sorumlulukları yönetme konusunda zorluk, çok az suçluluk veya pişmanlık duyma, kendi menfaati için ilk başta çekici görünme durumu, kişisel güvenlik ve başkalarının güvenliğini hiçe sayma, başkalarını takip ve taciz etmek, mülke zarar vermek.

Sosyopatlar, genellikle hastalıklarını kabul etmemektedirler. Bu nedenle doktora gitme eğiliminde bulunmazlar. Genellikle yarattığı sorunlar nedeniyle çevresindeki kişiler sayesinde doktora yönlendirilirler. Sosyopatlığın kesin tedavisi bulunmamaktadır. Bu durum akıl hastalığı veya davranış bozukluğu olmaması nedeniyle tedavi edilmemektedir. Sosyopat bir kişilik bozukluğudur. Bu yüzden sosyopat olan kişilere farklı bir yöntem uygulanmaktadır.

Genellikle bu kişilerin kurallara uymasını ve tepkilerini düzenli olarak kontrol altında tutmasını sağlamak gerekir. Bu nedenle sosyopat kişilere ilaç tedavisi uygulanmaktadır. İlaçlar düzenli ve gerekli şekilde kullanılmalıdır. Ek olarak ilaçların da kesin bir tedavi yöntemi olmadığını söyleyelim. Sadece kişilerin kendini kontrol etmesini sağlamaktadır.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu