DünyaGüney KıbrısKıbrısManşetSiyasetSürmanşetTürkiye

Sözcü Doğruyol: Bugün ilk kez, statükonun yıkılması için Kıbrıs Türk tarafı tek taraflı olarak gerçekçi ve yapıcı bir öneri sundu

Cenevre’de devam eden Kıbrıs zirvesinde bugün çok önemli bir gelişme yaşandı. Kıbrıs Türk tarafı görüşmelerde masaya 6 maddelik bir öneri koydu. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Berna Çelik Doğruyol, bugün Cenevre’de yaşananları sıcağı sıcağına canlı yayında değerlendirdi.


Cenevre’de devam eden Kıbrıs zirvesinde bugün çok önemli bir gelişme yaşandı. Kıbrıs Türk tarafı görüşmelerde masaya 6 maddelik bir öneri koydu. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Berna Çelik Doğruyol, bugün Cenevre’de yaşananları sıcağı sıcağına canlı yayında değerlendirdi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Berna Çelik Doğruyol’un açıklamasının tamamı şu şekilde:

“Bugün tarihi bir gün, hep birlikte bu tarihi yaşıyoruz. Bugün ilk kez, statükonun yıkılması için Kıbrıs Türk tarafı tek taraflı olarak gerçekçi ve yapıcı bir öneri sundu. Bu öneri resmen, BM Genel Sekreteri ve ilgili taraflara verildi. Kıbrıs Türk tarafının sunduğu bu önerinin esası, Kıbrıs Türk halkının 1960 Kıbrıs Cumhuriyeti kurulurken elde ettiği kendi geleceğini tayin etme ve eşit egemen statüsünün teyidi talep edildi. Bu metot alışılagelmişin dışına çıkarak, sonuç odaklı, gerçekçi, zaman kısıtlamalı ve gerçekçi bir uzlaşının elde edilebilmesi için bir müzakerenin başlamasına da fırsat vermektedir.

Kıbrıslı Türkler bu aşamaya bir günde gelmedi. Biz bu aşamaya yıllardır süren yorucu, yıpratıcı ve hiçbir sonuç vermeyen federal görüşmeler neticesinde geldik. 2017 yılında verilen mesajlar çok netti. Çöken federal bazlı görüşme sürecinin ardından artık yeni bir vizyonun ve taze fikirlerin masaya gelme zamanıdır. Artık ortaya çıkan bu vizyon BM Genel Sekreteri’nin bize açmış olduğu kapıdan girmek için bir fırsat yaratmıştır.

Biz bu belgeyi basınla detaylı olarak paylaşacağız. Bu belge 1,5 sayfalık bir mektup ve 6 maddelik prensipten oluşmaktadır. Bu belgenin içerisinde sebepler ve prensipler izah edilmiştir. Verilen mesaj çok nettir. Kıbrıslı Türkler, Kıbrıs adasında egemen eşitlikten asla vazgeçmeyecektir. Rum tarafı ile 1960’tan 2017’ye kadar geçen süreçte görüşmelerin sonuç vermemesinin temel sebebi Kıbrıslı Rumların eşitlik konusunda hemfikir olmayışıdır.

Masaya yeniden oturmak için prensiplerin önceden yeniden masaya konması ve tarafların bu egemen eşitlik konusunda onay vermesi gerekmektedir. Bu olmadığı takdirde, 50 yıl daha uçsuz bucaksız bir müzakere sürecinde detaylarda boğulmaya devam ederiz. Bugün büyük bir mutluluk ve kararlılıkla, Kıbrıslı Türklerin adada en az Kıbrıslı Rumlar kadar egemen ve eşit olduğu gerçeğini masaya koyduk. BM nezdinde çağdışı kalmış, kararların yeniden gözden geçirilmesi için bir kapı araladık. BM Genel Sekreteri’nin bu doğrultuda bir adım atmasını istiyoruz. Adada var olan 2 devletin de eşitliği kabul edildikten sonra, eşit egemenlik ve eşit uluslararası statü ortaya çıktıktan sonra bu yeni zemin üzerine BM Genel Sekreteri’nin gözetiminde bir müzakerem süreci başlayabilecektir.

Müzakerelerin bu zeminde başlaması halinde 2 devlet arasında işbirliği gündeme gelebilecektir. Böylesi başlayacak olan bir müzakere süreci, Türkiye, Yunanistan, İngiltere ve AB’nin gözlemci olarak katılımıyla sürdürülebilir. Kıbrıs Türk tarafının bugün BM’ye ve taraflara sunduğu öneri bu doğrultudadır. BM Genel Sekreteri inisiyatif üstlenerek yeni bir BM Genel Kurulu kararı aldırmalıdır.

Henüz görüşmeler sürüyor. Biz bu belgeyi yarın duyurmayı planlıyorduk fakat bu bilginin Rum basınına sızdırılması nedeniyle Cumhurbaşkanımız inisiyatif alıp bu belgeyi açıkladı. Kıbrıs Türk tarafı mevcut statükonun artık sürdürülebilir olmadığını savunarak yeni bir zemin için önerilerde bulunmuştur.

Kıbrıs Türk tarafı gayrı resmi toplantıda vizyonunu ortaya koydu ama Kıbrıs Türk tarafı masayı terk eden taraf olmayacaktır. Tüm iyi niyetimizle masadayız. Federasyon modeli çok uzun süre görüşüldü, bu bağlamda çok kapsamlı planlar geliştirilmesine rağmen her seferinde çöktü. 2017 yılında da BM Genel Sekreteri de yeni ve taze fikirlerin masaya gelmesi gerektiğini vurgulamıştı. Kıbrıs Türk tarafı tam da bu yönde bir adım atarak tarihte yeni bir sayfa açtı. Kalıcı, adil bir çözüm için olumlu adım attık. Masaya da yeni ve olumlu bir yaklaşımla gelen tek taraf Kıbrıs Türk tarafı olmuştur. Bize verilen bu fırsatı çok iyi şekilde değerlendirdik. Detaylı açıklama da yarın Cumhurbaşkanımız tarafından yapılacaktır.”

Diğer Haberler

Başa dön tuşu