DünyaFutbolManşetSpor

Spotify ve Barça

Üç sezon boyunca UNICEF logolu formalarıyla yardıma muhtaç bebelere yılda 1,5 milyon Euroluk kaynak aktardılar ama artık vahşi kapitalizm sosyal sorumluluk-morumluluk takmadı

“Osmanlı İmparatorluğu padişahlarınızın anası yoğunlukla yabancı bir milletten” der tarih bilimci arkadaşlar. Biz de bu konuda biraz araştırma yaptık ve baktık ki; ‘Orhan Gazi ve Rum kızı Halifora ile başlayan bir karışım sürecinden 1’nci Murat dünyaya gelmiş ve liste bu karışımla devam etmiş; Yıldırım Beyazıt’ın ve 1’nci Mehmet’in anaları Bulgar, Fatih’in anası Bizanslı, Kanuni Sultan Süleyman ve Kıbrıs Fatihi oğlu 2’nci Selim’in ki Rus, 3’ncü Mehmet’in anası Venedikli, 1’nci Ahmet’in ki Yunanlı, 1’nci Mahmut’un ki Giritli, 3’ncü Osman ve oğlu 3’ncü Mustafa’nın anaları ise Sırp’ ve uzayıp giden bir listeyle karşı karşıya kaldık ki Cihan Padişahı deyişi cinsinden olabilir doğaldır. TC eski Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen ise bu söylenenlere karşılık: “O diplomatların ne çocuğu olduğunu bilmem ama ben Osmanlı çocuğuyum” diye açıklama yapmıştı ne hoş. Neyse, yıllar geçti ve yine yakın geçmişte bir’ırk çatışması/kaynaşması daha vûkû buldu. Mâlumunuz üzere Real’in kurucusu ve de İspanya eski diktatörü Francisco Franco, ulus-devlet iddiasında olan Katalan parlementerleri bir gecede kurşuna dizerek, Katalunya Özerk Bölgesi diye ortaya atılan bölgeyi lâv etmiş ve o bölgeyi bugünkü İspanya sınırları dahiline almıştı. Katalan bebeler bir tarafta İspanya Milli Takımı’na servis verirken, kulüp bazında da Katalanların milli takımı Barcelona, bayrakları ise forması oldu.

Bizim Yükselme Ligleri’nde mücadele eden takımların göğüs logoları bile varken, onların formaları üzerinde kuruluşundan, yakın geçmişe kadar herhangi bir kurum/kuruluşun logosu yoktu, taa ki UNICEF’in müracaatına kadar. Üç sezon boyunca UNICEF logolu formalarıyla yardıma muhtaç bebelere yılda 1,5 milyon Euroluk kaynak aktardılar ama artık vahşi kapitalizm sosyal sorumluluk-morumluluk takmadı. Endüstriyel sporda artık değer ve inanç kalmadı. Bir zamanlar kulüpleri için “Bir kulüpten fazlası (Mes gue un club)” diyen katalanların da ar damarı çatladı. 3 sezon önce formasına logo alan son takım olan Barça da, yılda 33 milyon Euro’luk teklife hayır diyemedi. Qatar Foundation sonrası Rakuten ve şimdilerde de müzik dinleme platform Spotify logolu formalar önümüzdeki sezonlar için yeniden dizayn edildi. Logonun kulübe ödediği fiyat mı? 3 sezon için 280 Milyon Euro ödenecek. ‘Barcelona-Bir kulüpten fazlası’ deyimi artık yok, zira onların da artık bir ‘fiyatı’ var; Bizden olmayan. Haa, bu arada Barça’nın yeni çubuklu formasını sipariş verdik. Kaça mı? 1600 TL sudan ucuz.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu