GenelManşet

Stalk

ilgilendiği kişinin neler yaptığını, nelerden hoşlandığını, Whatsapp’a ne czaman girip çıktığını, Instagram’da kimleri takip ettiğini, kimlerin fotoğrafını beğendiğini ve benzeri artırabileceğimiz pek çok konuda meraklarını ‘gizlice’ giderirler

Geçenlerde canlı yayında izledik ünlü komedyen Cem Yılmaz’ı. Sunucunun “Hiç kimseyi stalk’luyor musun?” sorusuna; “Diyelim ki ben bilmem kim ne yapmış?’ diye bakıyorum ve dalıp gidiyorum ona. O stalk mu oluyor?” yanıtını vermişti ki sonrasında da bilmem kimle 30 yıl gecikmeli bir aşk dedikodusu patlamış. Olabilir; alan da, veren de memnun; Ama kıssadan hisse bu ‘stalk’ konusu gündeme geldi. Gelmişken de yazı konumuz oldu.

Stalk nedir? Stalklamak ne demek?  Stalk kavramı özellikle de sosyal medyanın hayatımıza girmesiyle ortaya çıkan bir kavram. İngilizce bir terim olmasına karşın herkes bu kavramı rahatça kullanıyor ve bu kavramı duyanların pek çoğu ne anlama geldiğini bilmiyor. Stalk, ‘gizlice takip etmek’ demek. Özetle “takip etmek ve bilgi toplamak” diyebiliriz kısaca.

Ekşi Sözlük’e baktık dün; Stalk kavramının nasıl kullanıldığı bir örnekle şöyle kaleme almış bir arkadaş: “Evet, benden size bir taktik geliyor şimdi; Eğer hoşlanılan kız/erkek stalklanacaksa ve elinizde çok az bilgi varsa, hemen giriyoruz googlea, yazıyoruz mail adresini oraya ve girdiği tüm forumları buluyoruz. sonra da ne pis bir geçmişi, ne kadar beklenmedik ilgi alanları ve saçma yorumları olduğunu görüyoruz. forumlarda güzel muhabbet dönme ihtimalinin düşüklüğünü siz de biliyorsunuz. böylece özgüvenimiz artıyor ve benimle çıkmaz düşüncesini bırakıyoruz” demiş kızcık.

Yani stalk ederken kullanıcılar aslında ilgilendiği kişinin neler yaptığını, nelerden hoşlandığını, Whatsapp’a ne czaman girip çıktığını, Instagram’da kimleri takip ettiğini, kimlerin fotoğrafını beğendiğini ve benzeri artırabileceğimiz pek çok konuda meraklarını ‘gizlice’ giderirler; İşte bu eyleme biz “stalk” diyoruz. Bu eylemi gerçekleştirene “stalker” da deniyor.

Stalklamanın Türk Dil Kurumu Sözlüğü’nde bir yeri yok elbette. Stalk’ı bir başka Ekşi Sözlük yazarından okuyalım şimdi de: “Biz buna eski sevgililerimizin sosyal mecradaki her türlü hesabını düzenli olarak gizliden kontrol etmek de diyebiliriz. Çok büyük incelikleri var tabi ki. Stalkerlık yaparken yanlışlıkla arkadaşlık talebi yollama, iki kez dokunarak beş sene önceki fotoğrafını beğenme, gönderisini beğenme gibi şeyler yapmamak lazım” diyordu. Neyse, Hepsi boş; Esane futbolcu Cristiano Ronaldo’nun Instagram’da şu an 598 milyon takipçisi var. Bugüne kadar da 3527 adet yayım yapmış. Kimi zaman ailesini, kimi zaman gollerini, kimi zaman sevgilisini, kimi zaman da anlaşmalı olduğu ürünleri profesyonel olarak fotoğraflamış. Her resmi reklam veya resmi ürün yerleştirme işinden ortalama Hopper HQ şirketinin yaptığı araştırmaya göre sadece Instagram’dan kazandığı yıllık ücret 55 milyon Dolar. Portekizli yıldızın reklam yüzü olduğu markalardan bazıları Clear Haircare, Nike Football ve Six Pad Europe gibi dev şirketler. Arkadaşı boşa stalk’lamıyoruz yani..

Diğer Haberler

Başa dön tuşu