KıbrısManşet

Sterlin 12.27 seviyesinde işlem görüyor

Döviz kurları haftaya hafif düşüşle başlarken, KKTC piyasasında dolar 9 TL’nin hemen altında 8.98 seviyesinde, Euro 10.39 seviyesinde, sterlin de 12.27 seviyesinde işlem görüyor.

 

Türkiye piyasasında geçen haftayı tarihi seviyelerini 8.97’nin üzerine taşıyarak kapatan dolar/TL, yeni haftanın açılışında aşağı yönlü bir seyre girerek, 8.92 seviyesinin üzerinde işlem görüyor.

Dolar/TL, Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz indiriminin ardından yükseldiği 8.9750 seviyesindeki yeni tarihi zirvenin hemen altında dalgalı seyir izlemeyi sürdürürken, Euro ve sterlinde de geçen haftanın kapanışına kıyasla düşüşler var.

Türkiye piyasasında saat 11.10 itibarıyla dolar/TL Cum günkü kapanışa kıyasla %0.37 düşüşle 8.9284 seviyesinde, Euro/TL %0.31 düşüşle 10.3346 seviyesinde, sterlin/TL de %0.05 düşüşle 12.1909 TL seviyesinde hareket ediyordu.

KKTC döviz piyasasında da aynı dakikalarda dolar 8.98 TL’den, Euro 10.39 TL’den, sterlin de 12.22 TL’den satılıyordu. Piyasada ortalama döviz alış kurları ise dolarda 8.90 TL, Euro’da 10.30 TL, sterlin de 12.16 TL düzeyinde.

Türkiye’nin 5 yıllık CDS’leri ise Nisan ayı ortasından bu yana zirvelerinin hemen altında 438 baz puanda.

Piyasalarda TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun bugün TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yapacağı açıklamalar, Ağustos ayı işsizlik ve ödemeler dengesi verileri, Hazine’nin altın cinsi iç borçlanmaları takip edilecek.

POLİTİKA VE FAİZ İNDİRİMİ

Piyasalarda dolar/TL Cuma günü 8.9750’ye kadar yükselerek yeni tarihi zirvesini görmüş işlemcilere göre Reuters’ın “Erdoğan son TCMB başkanından da soğuyor” haberi de dolar/TL’deki yükselişte etkili olmuştu. İşlemciler ayrıca haberin yalanlanmasının da TL’de değer kazancı yarattığını belirtmişlerdi.

Dünyada enflasyonun ne kadar geçici olduğu tartışılıp, sıkılaşma adımları ön plana çıkarken enflasyonda yükselişin devam ettiği Türkiye ise faiz indirimleri ile küresel trendden ayrışıyor.

TL’deki sadece Eylül ayı başından beri değer kaybı %8’e yaklaştı. Bu bile yaratacağı iki puana yakın geçişkenlik etkisiyle TÜFE’yi yüzde 20’li seviyelere tek başına yükseltebilecek bir neden. Enflasyon %19.58 ile iki buçuk yılın zirvesinde bulunuyor.

TCMB Başkanı’nın geçen haftaki yatırımcı toplantısında ise katılımcıların verdiği bilgiye göre; TCMB enflasyonda yükselişlerin geçici olduğunu, bunun koronavirüs sonrası normalleşme adımları nedeniyle oluştuğunu düşünürken, geçici yükselişin yerini düşüşe bırakmasını bekliyor.

Katılımcılar Eylül ayı kadar belirgin bir faiz indirimi mesajı almadıklarını ancak yine de sonraki adımın faiz indirimi olduğu izlenimi aldılar.

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu