Ziraat Mühendisleri Odası, yetkilileri, en büyük doğal kaynak olan toprak ve buna bağlı yerli tarımsal üretimini korumak için göreve çağırdı.
“GIDAMIZIN YÜZDE 95’İ TOPRAK VE SUDAN GELİYOR”
“Dünyamızın hayatta kalması toprak ve su arasındaki değerli bağlantıya bağlıdır” diyen Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Erkut Uluçam, “Gıdamızın yüzde 95’inden fazlası bu iki temel kaynaktan gelmektedir. Fakat bu gerçeğe rağmen ülke gerçeğine bakacak olunursa da, her geçen gün yabancılara satılan tarım toprakları üzerinde inşaatlar hızla artmaktadır” dedi.
“TOPRAK KORUMA YASASI BÜYÜK BİR EKSİKLİK”
Toprak koruma yasası olmaması sonucunda ekilebilir tarım arazilerinin her geçen gün azalmasının endişe verici boyutta olduğuna dikkat çeken Uluçam, “Hâlbuki toprak koruma yasamız olsa, mevcut inşaat arsalarının maddi değeri daha da artacaktır. Çünkü inşaat alanları kısıtlı kalacaktır ve tarıma elverişsiz araziler imara açılabilecektir. Mevcut tarımsal arazi miktarımız en son 2010 yılında güncellenmiş ve 2010 yılından sonra gerek personel gerekse arazi etüt çalışmaları için yeterli maddi kaynağın ayrılmaması nedeni ile 2010 yılından sonra günümüze kadar bu konuda yetkili makamlar tarafından herhangi bir çalışma yapılmamıştır” ifadelerini kullandı.
“ÜRETİM AZALIYOR, İTHALAT ARTIYOR”
“2000-2010 yılları arasında toplamda 75.000 dönüm arazi tarım dışı kalmış (inşaat, yol v.s.) ve bu tarım dışı kalan arazilerin büyük bölümü (45.000 dönüm) birinci ve ikinci sınıf tarım arazileridir” diyen Uluçam, “Bu nedenle yıllar içerisinde üretim ve ithalat rakamlarını yan yana koyduğumuzda tarım arazilerinin azalmasına paralel olarak üretimin azaldığını ve ithalatın arttığını göz ardı etmeye devam edersek ilerleyen süreçte tüm tarımsal ürünleri ithal eder ve de daha pahalıya tüketir bir konuma geleceğiz. Bu nedenle en büyük doğal kaynağımız olan toprağımızı ve buna bağlı olarak yerli tarımsal üretimimizi korumak için yetkilileri göreve davet ediyoruz” şeklinde konuştu.