GenelKıbrısManşet

Temizlik şirketlerinden ortak açıklama: “Temizlik şirketleri saf dışı bırakıldı”

Devlet Hastaneleri'nin temizlik ihalelerini elinde bulunduran ve son günlerde tartışma konusu olan şirketler adına ortak açıklama yapıldı.

Devlet Hastaneleri’nin temizlik ihalelerini elinde bulunduran ve son günlerde tartışma konusu olan şirketler adına ortak açıklama yapıldı.

“Devlet organlarının temizlik işlerini yürüten şirketler ile Maliye Bakanlığı arasındaki uzlaşmazlık nedeniyle temizlik hizmeti alamayan devlet, parasını alamayan işletmeler ve çalışmadığı için para kazanamayan işçi mağdur oluyor.

Şirketlerle uzlaşma yerine farklı yollar deneyen Maliye Bakanlığı işi, işin içinden çıkılmaz bir noktaya getirdi.

Devlet kuruluşlarının temizlik işlerini yapan özel şirketleri saf dışı bırakıp bu şirketlerin elemanlarına 3 ay boyunca maaş verip çalıştırma yoluna giden Maliye’nin bu tavrı hayret uyandırdı.

Konunun hukuki sıkıntılar doğuracağına ilişkin bilgiler de var, zira maliyenin maaş vermeyi taahhüt ettiği şahıslar aslında özel şirketlerin çalışanları, bu şirketlere kayıtlı kişiler..

Pazartesinden bu yana temizlik yok

Maliye Bakanlığı devlete temizlik hizmeti sunan işletmelerle anlaşmazlığa düştü. Şirketler taleplerine yanıt alamayınca pazartesi günü iş bıraktı. Hastaneler de dahil olmak üzere Devletin bir çok dairesinde pazartesi gününden bu yana temizlik hizmeti verilmiyor.

Geriye dönük zararlarını Mahkemeye giderek tazmin edeceğini maliyeye bildiren temizlik şirketlerine kulak tıkayan maliye, şirketlerle uzlaşmak yerine 3 ay boyunca şirket elemanlarına maaş ödeme yolunu seçti.

İşçilerin eline 3 bin 170 TL geçecek!

Bu arada şirketlerin beklediği ihaleleri açmayı planlayan Maliye’nin bu formülünde ise şirketlerin yanı sıra işçilerin de büyük zarar göreceği ifade edildi

Maliye Bakanı Dursun Oğuz imzasıyla yayınlanan genelgede Mart 2022 sonuna kadar olan süreçte hizmet devamlılığının sağlanması adına çalışanlara asgari ücret ödenmesi suretiyle hizmet alımı yapılmasının uygun görüldüğü ifade ediliyor.

Çalışan gün esasına göre ödeme yapılacağına vurgu yapılan genelgede rakamlar hesaplandığı zaman bir işçinin bir aylık kazancının 3 bin 170 TL’ye gerileyeceği görülüyor.

Bu durum işçileri de rahatsız ediyor.

Asgari ücret brüt 7 bin TL. Çalışılan gün esasına göre ödeme yapılacağından 22 çalışma günü olduğu görülüyor. Bu formülle 7000/30×22=5130TL.. İşçinin bir aylık alacağı rakam 5 bin 130 TL ancak bu rakamın içerisinde bir de devlete yapılan yatırım var. Onunda rakamsal karşılığı 1960 TL. Bu rakam yatırılmadığı takdirde devlet kaçak işçi çalıştırmış oluyor. Bu rakamı işçi yatırdığı zaman is aylık kazancı 3 bin 170 TL’ye gerilemiş oluyor. 

Sorun neydi?

Temizlik şirketleri yaklaşık 2 yıldır yeni ihalelerin açılmadığı, açılan bazı ihalelerin ise anlaşmazlık nedeniyle Rekabet Kurulu’na iletilmesinden dolayı bir türlü yeni sözleşmeler imzalanmadı. Hal böyle olunca şirketler fiyatlarda güncelleme yapılmadığı için zararına çalışmaya başladı.

Bu zararın telafi edilmesini talep edince Maliye ile ters düşüldü.”

Diğer Haberler

Başa dön tuşu