KıbrısManşet

Ticaret Odası Gazimağusa-Yeniboğaziçi-İskele İmar Planı konusunda tüm tarafları bir masa etrafında toplanmaya çağırdı

Esnaf ve Zanaatkarlar Odası ise bölgenin planlanması sürecinde yaşananları ‘ülkenin yağmalanması’ olarak niteledi

Ticaret Odası Gazimağusa-Yeniboğaziçi-İskele İmar Planı konusunda tüm tarafları bir masa etrafında toplanmaya çağırdı.

 

TİCARET ODASI: BİR MASA ETRAFINDA TOPLANIN… Kıbrıs Türk Ticaret Odası (KTTO), Gazimağusa-İskele bölgesindeki imar konusuyla ilgili açıklama yaparak, “devlet kurumlarının planlama yapmak yerine kargaşa yaratıklarını” savundu. “Gazimağusa ile İskele bölgesi arasındaki imar faaliyetlerinin, kamu yönetiminin yetersizlikleri nedeniyle yeni bir karmaşaya dönüştüğünü” savunan Oda, “Gazimağusa-Yeniboğaziçi-İskele İmar Planı’nın bir türlü sonuçlandırılamadığını; bölgenin planlı olarak gelişmesinin, emirnamelerle baskı altına alındığını ve nihayetinde sorunun, mahkeme kararlarıyla içinden çıkılamaz bir hale getirildiğini” ileri sürdü. Oda, bu sorunun giderilmesi için Başbakan Ünal Üstel’e “ilgili bütün tarafları bir masa etrafında toplayarak uzlaşı yollarını araması” çağrısında bulundu.

 

“YATIRIMCILAR VE YABANCILAR TEHDİT ALTINDA”… Oda’dan yapılan yazılı açıklamada, bölgedeki gelişme ve imar faaliyetlerinin karmaşaya dönüştüğü; bu alanda çalışan iş insanlarını ve bölge halkının iş yapamaz, mülklerini değerlendiremez duruma düşürüldüğü iddia edildi. “Kuzey Kıbrıs’ın başlıca gelişme alanlarından birinin gayrimenkul sektörü olduğuna” işaret edilen açıklamada, “Dünyanın farklı yerlerinden adaya gelip yaşamak isteyen insanlar için konut yaparak pazarlamak ve Covid-19 salgını sonrasında gelişen pazarlama araçlarından yararlanarak bu konutları turizm amaçlı olarak değerlendirmenin Kuzey Kıbrıs’ın ekonomik gelişmesinde yeni açılımlar yapılmasına olanak verdiği” belirtilerek, yatırımcılar ve konut alan yabancılar adeta bir tehdit altında tutulmaktadır” denildi.

 

KTEZO: ÜLKE YAĞMALANIYOR… Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkarlar Odası (KTEZO), bölgenin planlanması sürecinde yaşananları “ülkenin yağmalanması” olarak niteleyerek eleştirdi. Oda’dan yapılan yazılı açıklamada, Gazimağusa, İskele ve Yeniboğaziçi Bölgesi Geçiş Süreci 2 Emirnamesi konusunda yaşananları yorumlarken, bazı kesimleri ülkenin geleceğini umursamamakla suçladı. Yaşanan inşaat furyasına ülkenin dayanamayacağı kaydedilen açıklamada, dünyada böyle bir ekonomik model örneği bulunmadığı belirtildi. Emirnamenin iptalinin ardından belediyelerin imar bölümleri ile vize büroları önünde hazır dosyalarla kuyrukların nasıl oluştuğunun sorulduğu açıklamada, “Odamız dün olduğu gibi bugün de arsızlığın her türlüsüne karşı çıkmaya devam edecek, kamu çıkarları, planlama ve gelecekten yana taraf olacaktır” denildi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu