EkonomiKıbrısManşetTürkiye

TL’de korkular gerçek mi oluyor?

Seçim bitti, TC Merkez Bankası Türk Lirası’nı korumayı bıraktı, dolar bir günde %1’in üzerinde arttı.

Seçim bitti, TC Merkez Bankası Türk Lirası’nı korumayı bıraktı, dolar bir günde %1’in üzerinde arttı.

 SEÇİMLE BİRLİKTE TL DE BİTTİ
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın seçimler öncesinde dolar kurunu 20 liranın altında girme çabaları dün itibariyle bitti. Seçim öncesi %15’e ulaşan bankalararası (interbank) piyasa ile serbest piyasa kur makası kapandı. KKTC’de bir süre Türkiye’deki serbest piyasa ve interbank piyasası arasında kalan kurlar, dün uçuşa geçti. Dün saat 15.00 itibarıyla Kuzey Kıbrıs’ta dolar 21.60 TL’den; Euro 22.95 TL’den; sterlin 27.70 TL’den satılıyordu. Aynı dakikalarda Türkiye’de bankalararası piyasada dolar 20.7; Euro 22.1; sterlin 25.6 düzeyinde hareket ederken, Kapalı Çarşı’da kurlar dolarda 21.1; Euro’da 22.5; sterlinde de 25.9 olarak kaydedildi. Kur makası ise %1.07 oranında hesaplandı.

 TÜRKİYE’NİN BÜYÜDÜĞÜ AÇIKLANDI
Döviz piyasalarında dolar/TL yukarı yönlü ivme hız kazanırken, parite, uluslararası piyasalarda 21 TL seviyesini test ederek yeni rekor seviyesini belirledi. Ancak, piyasaların endişeyle takip edildiği aynı dakikalarda “Türkiye’nin büyüdüğü” açıklandı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yapılan açıklamaya göre Türkiye, bu yıl ilk çeyrekte %4 büyüdü. 2023 yılı birinci çeyrek için gayri safi yurtiçi hasıla (GSYİH) ilk tahmini, bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %4 arttı ve cari fiyatlarla 4 trilyon 631 milyar 792 milyon TL oldu. Hizmet faaliyetleri ise aynı dönemde %12.4 arttı.

ŞİMŞEK’İN ADI TL’YE YETMEDİ
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, geçen Pazar günü yapılan seçim sonrasında Cuma günü hem milletvekillerinin hem kendisinin yapacağı yemin töreninden sonra akşam saatlerinde kabineyi açıklaması bekleniyor. Kabinede daha önce Maliye Bakanlığı ve Başbakan Yardımcılığı görevlerinde bulunan Mehmet Şimşek’in cumhurbaşkanlığı yardımcılığı veya Hazine-Maliye Bakanı olmasına kesin gözüyle bakılırken, kesinleşmeyen bu bilgi TL’nin tutunmasına yetmedi. Öte yandan, Türkiye’nin kredi ödeyebilme durumunu gösteren kredi iflas risk primi (CDS), yeniden yükselişe geçti. Öğle saatleri itibarıyla CDS 627.55 baz puanda hareket ediyordu.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu