EkonomiGenelManşetTürkiye

TL’de Erdoğan’ın açıklamasıyla başlayan erozyon sürüyor

Türk Lirası, TC Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın faiz indirimi açıklamasını kaldıramadı. Sterlin yeninden 12 TL sınırını aşarken, dolar ve Euro da çıkıyor

Türk Lirası, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın faiz indimi açıklamasını kaldıramadı. KKTC piyasasında sterlin yeninden 12 TL sınırını aşarken, dolar ve Euro da hızlı çıkış içerisinde.

Türk lirası dolar karşısında hafta başından bu yana %1.28 değer kaybederken, gelişen ülke para birimleri arasında bu hafta en çok değer kaybeden dördüncü para birimi oldu.

Dolar/TL, dolardaki kuvvetlenme ve Erdoğan’ın faiz indirimi yorumları sonrasında 18 Haziran’dan sonraki en büyük haftalık yükselişine doğru ilerliyor. Piyasaların odağında bugün açıklanacak ABD tarım dışı istihdam verisi var.

Türkiye piyasasında saat 11.20 itibarıyla dolar/TL dünkü kapanışa kıyasla %0.76 artışla 8.5886 seviyesinde, Euro/TL %0.67 artışla 10.11535 seviyesinde, sterlin/TL de %0.68 artışla 11.9525 TL seviyesinde hareket ediyordu.

KKTC döviz piyasasında da aynı dakikalarda dolar 8.62 TL’den, Euro 10.19 TL’den, sterlin de 11.99 TL’den satılıyordu. Piyasada bugün ortalama döviz alış kurları ise dolarda 8.56 TL, Euro’da 10.12 TL, sterlin de 11.92 TL düzeyinde.

Türkiye’nin kredi temerrüt risk primi (CDS) 389 baz puan civarında bulunurken 2 yıllık gösterge tahvil faizi %18.80 seviyesinde seyrediyor.

Yatırımcılar bugün 15:30’da açıklanacak ABD tarım dışı istihdam verisine odaklanırken verinin beklentilerin altında kalması ya da aşması ekonomik toparlanmanın gidişatı ve Fed’in varlık alımı azaltımı patikasıyla ilgili ipucu verecek.

Fed’den yapılan açıklamalarda istihdam piyasasının varlık alımı azaltımı kararını etkileyecek ana faktörlerden biri olacağı vurgulanmıştı. Para politikasının sıkılaşması ve varlık alımının azaltılması faizsiz bir varlık olan altını aşağı yönlü baskılayabilir.

MORGAN’DAN ERDOĞAN’IN SONRASI FAİZ TAHMİNİ

Morgan Stanley, TC Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın son açıklamalarına rağmen Ağustos ayında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’ndan faiz indirimi, beklemediklerini buna karşın geleceğe yönelik verilecek mesajlara bakılacağını belirttiler.

Aralarında Alina Slyusarchuk’un da bulunduğu Morgan Stanley analistleri tarafından kaleme alınan raporda, bu yıl TCMB’den 200 baz puan faiz indirimi beklendiği kaydedildi. Kurumun önceki beklentisi 400 baz puan indirimdi.

Raporda “TL’deki son dönemdeki değerlenmeye rağmen bu konuda ihtiyatlıyız” ifadeleri kullanıldı.

ERDOĞAN, AĞUSTOS SİNYALİ VERMİŞTİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ağustos ayıyla birlikte enflasyon oranlarında düşüşün başlayacağını söylerken, “Bunu da özellikle buradan bir yerde ben de sinyalimi belli yerlere herhalde vermiş oluyorum, çünkü bundan böyle enflasyonun daha yukarı çıkması mümkün değil, zira faiz oranlarında da bir defa düşüşe geçiyoruz” ifadelerini kullanmıştı.

Canlı yayında soruları yanıtlayan Erdoğan, “Yüksek faiz yok. Çünkü yüksek faiz bize yüksek enflasyonu getirecektir. Ama düşük faiz de bize düşük enflasyonu getirecektir. Ağustos ayı kırılma noktasıdır ve Ağustos ayıyla birlikte artık biz de düşük enflasyona inşallah geçeceğiz” demişti.

Erdoğan, Ağustos’ta düşmesini öngördüğü enflasyonla ilgili “Ama bunun oranı ne olur, şu anda bulunduğumuzun bir defa çok çok altında olur” diye eklemişti.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu