EkonomiGenelKıbrısManşet

TÜK için 1 ayda 105 milyon borç

Maliye Bakanlığı, Toprak Ürünleri Kurumu’na (TÜK) para bulabilmek için 3 milyon doları aşkın borç aldı.

Maliye Bakanlığı, Toprak Ürünleri Kurumu’na (TÜK) para bulabilmek için 3 milyon doları aşkın borç aldı.

Hazine bonosu ihracı şeklindeki borçlanmanın TL karşılığı 55 milyon TL’yi aşıyor.

Maliye Ağustos’ta TÜK için 50 milyon TL’lik hazine bonosu ihracı gerçekleştirmişti.

BU KEZ DOLAR BORÇLANILDI

Maliye Bakanlığı, Toprak Ürünleri Kurumu (TÜK) için 21 gün içinde ikinci kez borçlanmaya gitti. 15 Eylül’de sonuçlandırılan ve “Özel tertip Devlet İç Borçlanma Senedi (DİBS) ihracı yöntemiyle yapılan borçlanmada 3 milyon 019 bin 726 dolar 03 cent’lik hazine bonosu ihraç edildi. Söz konusu miktarın resmi kurdan karşılığı 55 milyon 155 bin TL civarında olurken, ülkedeki serbest piyasa kurundan karşılığı ise 55 milyon 412 bin TL civarına denk geliyor. Maliye Bakanlığı 24 Ağustos tarihinde TÜK için aynı yöntemle 50 milyon TL, 2 Ağustos tarihinde de Cypfruvex için 10 milyon 600 bin TL borç almıştı.

DOLAR BORCUN FAİZİ %3.20 OLDU

KKTC Merkez Bankası’ndan konuyla ilgili olarak yapılan duyuruda, dolar cinsinden borçlanmanın faizi %3.20 olarak açıklandı. Bu konuda yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı: Toprak Ürünleri Kurumu’nun kısa vadeli finansman ihtiyacının karşılanması amacıyla, KKTC Maliye Bakanlığı’nca, KKTC Merkez Bankası aracılığıyla, 15 Eylül 2022 tarihinde aşağıda detayları belirtilen 75 gün vadeli İkrazen Özel Tertip Hazine Bonosu ihracı gerçekleştirilmiştir. Söz konusu hazine bonosu bedelinin KKTC Maliye Bakanlığı’na aynı şartlarda geri ödenmesi için TÜK ile Maliye Bakanlığı arasında İkraz Sözleşmesi imzalanmıştır. TÜK söz konusu tutarı kur riski üstlenmemek amacıyla, SWAP işlemi ile Türk Lirası’na dönüştürerek kullanacaktır.

BORÇ FATURASI KABARIYOR

Maliye Bakanlığı, 24 Ağustos 2022 tarihinde TÜK’ün kısa vadeli finansman ihtiyacının karşılanması amacıyla, Merkez Bankası aracılığıyla, 61 gün vadeli İkrazen Özel Tertip Hazine Bonosu ihracı yöntemiyle 50 milyon TL borçlanmıştı. Maliye Bakanlığı 2 Ağustos’ta da Kıbrıs Meyve Sebze ‘Cypfruvex’ İşletmecilik Ltd. için de aynı yöntemle 10 milyon 600 bin TL borç almıştı. İkrazen borçlanma, “Maliye Bakanlığı tarafından kamu kurum ve kuruluşlarına, söz konusu kuruluşların borçlandırılması suretiyle çıkarılan Özel tertip Devlet İç Borçlanma Senetleri” olarak tanımlanıyor.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu