DünyaEkonomiGüney KıbrısKıbrısManşetSiyasetToplumTürkiye

Türk Lirası baskı altındaki piyasaların etkisiyle kararsız seyirde

Küresel piyasalar, Fed tutanakları sonrası negatif seyrederken, Türk Lirası bugün baskı altındaki piyasaların etkisiyle kararsız seyirde. Sabah saatlerinde düşüş yaşayan TL, saat 10.30’dan sonra yükselmeye başladı.

Küresel piyasalar, Fed tutanakları sonrası negatif seyrederken, Türk Lirası bugün baskı altındaki piyasaların etkisiyle kararsız seyirde. Sabah saatlerinde düşüş yaşayan TL, saat 10.30’dan sonra yükselmeye başladı.

ABD’de faiz oranlarının öngörülenden daha erken ve daha hızlı artırılacağına dikkat çeken Fed tutanaklarının ardından yükselen tahvil getirileri dünya genelinde riskli varlıklardan çıkışa yol açtı.

Türkiye’de ise döviz kurlarında dalgalı görünüm devam ederken, hisse senetleri cephesinde negatif görünüm etkili.

Tüketici fiyatları Aralık’ta %36 ile yaklaşık 20 yılın en hızlı artışını kaydederken, TCMB’nin politika faizini artırmayacağı beklentisi TL’de zayıf seyre yol açıyor.

TL ÖNCE DÜŞTÜ, ARDINDAN YÜKSELİŞE GEÇTİ

Türkiye piyasasında Kıbrıs saat ile 11.00 sıralarında dolar/TL son kapanışa kıyasla %0.65 düşüşle  13.5905 seviyesinde, Euro/TL %0.61 düşüşle 15.3456 seviyesinde, sterlin/TL de %0.69 düşüşle 18.3443 TL seviyesinde hareket ediyordu.

KKTC döviz piyasasında da aynı dakikalarda dolar 13.72 TL’den, Euro 15.53 TL’den, sterlin de 18.55 TL’den satılıyordu. Piyasada ortalama döviz alış kurları ise dolarda 13.51 TL, Euro’da 15.25 TL, sterlin de 18.25 TL düzeyinde.

Bu hafta daha sınırlı kayıplarının görüldüğü TL hafta başından beri de yaklaşık %3.7 değer yitirdi.

TC Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, dün yaptığı konuşmada para ve maliye politikasının sıkılaştırılarak enflasyon ile mücadele edilen alışılagelmiş politika bileşimini Türkiye’nin artık kullanmayacağına ifade etmişti.

Para ve maliye politikası gelişmeleri dışında daha hafif vakalara yol açan koronavirüsün Omicron varyantı nedeniyle yükselen vaka sayıları da izleniyor.

DÖVİZ HESAPLARI TL’YE GEÇMİYOR

Öte yandan, Türkiye’de döviz kurlarındaki aşırı dalgalanmaya karşı vatandaşın yatırımlarını korumak için devreye alınan Kur Korumalı TL mevduatı ürününde 91.5 milyar liraya ulaşıldı.

Bankacılık kaynaklarından alınan bilgiye göre kur korumalı TL mevduatına daha çok vatandaşlar TL mevduatlarını dönüştürmeyi tercih ediyor. Bankacılık kaynakları bireysel döviz tevdiat hesaplarında dönüştürülebilir miktarın ancak %1-2’sinin kur korumalı TL mevduatına çevrildiğine dikkat çekiyor.

BDDK verileri de gerçek kişilerin döviz tevdiat hesaplarında yükseliş olduğunu ortaya koyuyor. 22 Aralık 2021 itibariyle gerçek kişilerin 163 milyar 694 milyon dolar olan döviz mevduatları 30 Aralık itibariyle 164 milyar 404 milyon dolara yükseldi. 710 milyon dolarlık artış var.

Gerçek kişilerin toplam mevduatı 3 trilyon 76 milyar 673 milyon liradan 3 trilyon 177 milyar 278 milyon liraya yükseldi. Bakan Nebati’nin verdiği bilgiye göre şu an 91.5 milyar liralık bir dönüşüm var. Bu yaklaşım gerçek kişilerin toplam mevduatının %3’ü kadar kur korumalı TL mevduata dönüşüm yaşandığını gösteriyor.

Öte yandan bankacılık kaynakları gerçek kişilerin döviz tevdiat hesaplarında dönüştürülebilir mevduatta çok yavaş değişim yaşandığını belirtti.

Kurun halen yüksek seviyelerde ve dalgalı seyrinde olması ile yüksek enflasyonun döviz mevduatından kur korumalı TL mevduata geçişi yavaşlattığını söyleyen bankacılık kaynakları, önümüzdeki günlerde de döviz mevduatından dönüşün daha hızlı olabilmesi için %17 ile sınırlanan faiz oranında bir gevşeme olabileceğine dikkat çekti.

Enflasyondaki yüksek seyir de vatandaşın çekincelerinden biri. Ancak hükümetin enflasyona endeksli yeni ürünler çıkarması da piyasada konuşuluyor.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu