DünyaEkonomiGenelManşet

Türk Lirası için kötü bir gün

Türk Lirası günler süren yatay seyirden düşüşe geçti. Bugün sabah saatlerinde sterlin ve Euro önünde sert düşüşler yaşayan TL’nin günlük kayıpları yüzde 1.5’i buldu.

Liranın yüksek oranlı düşüşü için net bir neden görülmezken, dolar endeksinin gerilemesinin etkili olduğu belirtiliyor. Ancak, Euro ve sterlin önünde gerileyen doların TL karşısında artışa geçmesi ilgi çekici bir gelişme oldu.

Türkiye piyasasında saat 11.25 itibarıyla dolar/TL son kapanışa kıyasla %0.15 artışla 18.6486 seviyesinde, Euro/TL %1.45 artışla 19.8556 seviyesinde, sterlin/TL de %1.50 artışla 23.0866 TL seviyesinde hareket ediyordu.

KKTC döviz piyasasında aynı dakikalarda dolar 18.78 TL’den, Euro 19.97 TL’den, sterlin de 23.22 TL’den satılıyordu. Piyasada ortalama döviz alış kurları ise dolarda 18.60 TL, Euro’da 19.79 TL, sterlin de 23.05 TL düzeyindeydi.

ABD dolarının Euro, Japon yeni, İngiliz sterlini, Kanada doları, İsveç kronu ve İsviçre frangı olmak üzere 6 para birimine karşı değerini ölçen dolar endeksi, gerileme eğiliminde. Saat 11.25 itibarıyla dolar endeksi günlük bazda %0.09 düşüşle 103.88 seviyesinde hareket ediyordu.

Dolar endeksi ise, eylül ayında 20 yılın en yüksek seviyesine ulaştıktan sonra yükselişine neden olan yüksek faiz oranı beklentilerinin azalmasıyla %9’a yakın düşüş göstermişti. Ancak, dolardaki bu düşüş TL tarafına hiç yansımadı.

PİYASALARDA GÖZLER FED’E ÇEVRİLDİ

Beklentilerin altında kalan kasım ayı ABD enflasyon verisi sonrasında yatırımcılar, Fed’in faiz kararını beklemeye başladı.

ABD Çalışma Bakanlığı’nın Salı günü yayımladığı verilere göre, tüketici fiyatları Kasım ayında üst üste ikinci kez beklenenden daha az arttı. Böylece temel tüketici fiyatları son 15 ayın en düşük artışını gösterdi.

Art arda dört kez 75 baz puanlık faiz artırımına giden ABD Merkez Bankası’nın (Fed) iki günlük toplantısının ardından bugün faiz kararını açıklaması bekleniyor.

Piyasalar, Fed’in faiz oranlarını 50 baz puan artırmasını bekliyor.

Analistler, Fed’in Mayıs 2023’e kadar %5 seviyesine yaklaşmasını ve bu seviyenin altına ulaştıktan sonra faiz artışlarının durmasını beklediklerini açıkladı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu