EkonomiKıbrısManşetTürkiye

Türk Lirası’na bugün düşüş eğilimi hakim

Küresel piyasalarda doların yatay seyirden yukarıya doğru hareketlenmesi Türk Lirası’ndaki ralliyi yavaşlattı, bugün sabaha yükselişle başlayan TL, öğle saatlerine doğru düşüşe geçti

GIYNIK ÖZEL

TL, dövizler karşısındaki pozitif seyrini yeni haftanın ilk saatlerinde devam ettirdi. Yurtiçindeki sıkılaşma mesajlarının devamıyla birlikte küresel piyasalarda doların yatay seyri, Dolar/TL kurundaki gerileme için de pozitif ortam oluşturdu.

Dolar/TL kuru 7.04’ün de altını test ederek Ağustos 2020’den bu yana en düşük seviyeyi gördü. Ancak, ilerleyen saatlerde Cuma günü yayınlanan iş raporunun, ABD’nin ekonomik iyileşmesine ilişkin soru işaretleri yaratmasıyla düşen dolar, kayıplarının bir kısmını telafi ederek yükselişe geçti. Bu gelişme TL’yi de etkiledi.

YERELLER UCUZ DÖVİZ BULDU

Türkiye’de yerellerin de ucuz dövize yönelmesiyle dolar ve diğer dövizler yeniden yükselişi ivmesi yakaladı.

Türkiye piyasalarında saat 11.30 sıralarında dolar/TL son kapanışa kıyasla %0.46 artışla 7.0808 seviyesinde, Euro/TL %0.29 artışla 8.5162 seviyesinde, sterlin/TL de %0.28 artışla 9.7028 seviyesinde işlem görüyordu.

KKTC’de ise bankalar ve döviz büroları kapalı olduğu için döviz işlemleri yapılamıyor.

Sabah saatlerinde, Türk varlıklarındaki pozitif havayı risk primindeki düşüş de destekledi. Pandemi sürecinde ilk kez 300’ün altını gören risk primi yeni haftanın ilk işlem gününde 286 baz puan seviyesine kadar geriledi.

TL PERFORMANSINI SÜRDÜRÜR MÜ?

Türkiye’de bir bankanın döviz masası işlemcisi, “TL son iki haftada dolar karşısında yaklaşık %5 değer kazandı. Benzer para birimlerine baktığımızda en yakın performans TL’nin yarısı kadar. Yabancı tarafında TL’ye oldukça yoğun bir ilgi görüyoruz. Bireysel tarafta da dövize ilginin oldukça zayıfladığını görüyoruz.” dedi ve ekledi:

“TCMB’nin söylemleri lokallerin son dönemdeki döviz mevduat artışlarının bir bölümünün yastık altındaki miktarın sisteme kazandırılması olduğunu gösteriyor. Bu önemli bir söylem çünkü hali hazırda biz de lokallerin döviz yöneliminin neredeyse kalmadığını görüyoruz. Gördüğümüz kısım da yastık altındaki miktarın sisteme girişi ise -ki TCMB öyle yorumladı- o zaman TCMB’nin rezerv birikiminde gerçekleşmesini beklediği şartlardan sadece geriye dedolarizasyonda kalıcılık olmuş olacak. Bu çerçevede değişiklik olmaz ise bir süre sonra TCMB’nin rezerv birikimine döviz alım ihaleleri ile başlaması bizi şaşırtmaz ancak bankacının acele edeceğini de düşünmüyoruz.”

AĞBAL, “FAİZ İNDİRİMİ” YOK DEMİŞTİ

TCMB Başkanı Naci Ağbal Cuma günü yayımlanan Reuters söyleşisinde enflasyondaki yukarı yönlü risklere dikkat çekerek %17 seviyesindeki politika faizinde indirimin bu yıl uzun bir süre gündeme alınmasının mümkün olmadığını söylemişti.

Ağbal “Ocak ayının ikinci yarısından itibaren altın dahil yabancı para mevduattaki artışın kayda değer ölçüde yavaşladığını görüyoruz… Son dönemde yurt içi yerleşiklerin TL cinsi varlıklara yönelme eğilimi gözlemliyoruz. Bu durum ters dolarizasyon sürecinde önemli bir sinyal” dedi.

Ağbal ayrıca rezervleri artırmak için acele etmeyeceklerini ve rezervleri swap anlaşmaları yolu değil döviz alım ihaleleri ile artırmayı planladıklarını da söyledi. birikimi için önemli bir gösterge olarak nitelendirilen ve 235 milyar dolarla rekor seviyelerde bulunan lokal döviz ve altın varlıkları için Ağbal, “Son dönemde yurt içi yerleşiklerin TL cinsi varlıklara yönelme eğilimi gözlemliyoruz. Bu durum ters dolarizasyon sürecinde önemli bir sinyal” demişti.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu