EkonomiKıbrısManşetTürkiye

Türk Lirası’nda sert dalgalanma bugün de sürüyor

TCMB’de yaşanan başkan değişikliği sonrasında ilk işlem gününde astronomik oranda değer kaybeden Türk Lirası yeni günde iki yönlü dalgalanıyor

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) başkanlığında yaşanan değişim sonrasında Türk Lirası’nda yaşanan sert dalgalanma haftanın ikinci gününde de etkili oluyor.

Bugün sabah seansında kurdaki yükseliş %1’i aşarken, 7.94 seviyesinin de üzeri test edildi. Kurda sonrasında aşağı yönlü bir hareket izlendi ve Türk Lirası dolar karşısındaki bugünkü kayıplarını kısmen sildi.

Türkiye piyasalarında saat 10.30 sıralarında dolar/TL dünkü kapanışa kıyasla %0.41 düşüşle 7.7636 seviyesinde, Euro/TL %0.72 düşüşle 9.2363 seviyesinde, sterlin/TL de %0.67 düşüşle 10.7343 seviyesinde işlem görüyordu.

KKTC serbest piyasasında da aynı dakikalarda dolar 7.85 TL’den, Euro 9.35 TL’den, sterlin ise 10.85 TL’den satılıyordu.

TCMB’deki görev değişiminin ardından ilk işlem gününde dolar/TL’de ilk kotasyonlarda %16’ya varan yükseliş kaydedilmiş ve 8.47 seviyeleri kaydedilmişti. Kurda dalgalı bir gün yaşanırken kapanış 7.80 civarında olmuştu.

BIST 100 endeksi günü %10’a yakın kayıpla tamamlarken, Türkiye’nin 10 yıllık lira cinsi tahvil getirisi 483 baz puan yükselerek %18.89’dan kapandı. Aynı vadedeki dolar cinsi tahvil getirisi ise bir günde 138 baz puan tırmandı.

Türkiye’nin 5 yıllık CDS primi rekor günlük yükselişle 455 baz puana çıktı. Dolar/TL’nin 3 aylık opsiyon volatilitesi de %32’ye ulaştı.

TÜRK VARLIKLARINA GÜVEN SIFIRLANDI

Renaissance Capital yıl sonu dolar/TL tahminini 7.5’ten 9’a yükseltti. AllianceBernstein’den Shamaila Khan karar sonrası Türk tahvillerinin, gelişen ülkeler içinde en düşük cazibeye sahip tahviller haline geldiğini söyledi. Bloomberg TV’ye konuşan Khan, Türk Lirası’ndaki düşüşün enflasyona neden olacağına da dikkat çekti.

Bankacılaa göre, “enflasyondaki yükselişin devam edeceği beklentisi, TL’deki değer kaybının yeni bir enflasyon yükselişi daha yaratacak olması, rezervlerin düşük seviyesi, yatırımcı güvenindeki zedelenme, ekonomi ve hukuk reformlarından söz edildiği bir dönemde HDP’ye kapatma davası açılması, İstanbul sözleşmesinden çıkılması” gibi gelişmeler Türkiye ekonomisini içinden çıkılması oldukça zor bir sürece götürüyor.

Analist görüşlerinde Türkiye ve Türk varlıkları için öne çıkan konu “güven”. Yaşanan son gelişmeler piyasaların güvenini büyük ölçüde azalttı.

TL İÇİN SON 20 YILIN EN KÖTÜ 2. GÜNÜ

TC Merkez Bankası’nda (TCMB) başkan değişiminin zor ve yeni kazanılmaya başlanan kredibilite yerine soru işaretleri ve güven endişelerini getirirken yatırımcılar artan risklere dikkat çekerek TL varlıkları yeniden fiyatlıyorlar.

TL dün dolar karşısında %10’a yakın değer kaybederken borsa ve bankacılık endeksi de benzer şekilde %10 değer kaybı yaşadı. Bu TL için son 20 yılda görülen en büyük piyasa ikinci piyasa hareketi.

Türkiye’nin 10 yıllık gösterge tahvil getirisi 500 baz puan üzerinde yükselişle %19’u aşması ayrıca bankacılara göre büyük bir endişe kaynağı.

Yabancı yatırımcılar Kasım ayı başında ekonomi yönetimindeki değişim sonrası Türkiye piyasalarında pozisyonlarını yaklaşık 20 milyar dolar artırdılar. Bunun 4 milyar doları lokal tahvil piyasasında yaşandı. Aynı dönemde sınırlı bir miktar hisse girişi 16 milyar dolar civarında swap girişi de yaşandı.

Yabancılar bu adımlarla TL cinsi iç borçlanma içerisindeki payı Kasım başından Mart ortasında kadar %3’lerden %6’lara yükseldi. Bu sert bir yükseliş olsa da sadece birkaç yıl önceki %20-%25’li seviyelerden oldukça uzak. Ancak piyasalardaki genel beklenti yılın ortasında yabancı payının %10’a ulaşabileceği şeklinde idi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu