Güney KıbrısKıbrısManşetToplumTürkiye

Türkiye 147’nci, Güney Kıbrıs 64’üncü

2023 Küresel barış endeksinde Türkiye ve Güney Kıbrıs daha öne sıralara çıktı

2023 Küresel barış endeksinde Türkiye ve Güney Kıbrıs daha öne sıralara çıktı.

TİKEN-ÖZEL

İZLANDA 16 YILDIR ZİRVEDE
 Ekonomi ve Barış Enstitüsü’nün (IEP), yayınladığı listeye göre dünyanın en güvenli 10 ülkesinin ilk 3’ü Avrupa kıtasından. Dünya genelinde suç oranlarının az olduğu, yaşam kalitesinin yüksek olduğu ülkeler, genellikle güvenli ve huzurlu bir yaşam ortamı sunuyor. İzlanda, üst üste 16’ncı yıldır dünyanın en barışçıl ülkesi olarak; endeksin başladığı 2008’den bu yana zirvede. Listenin ilk 10’unda yer alan diğer ülkeler şöyle: 2. Danimarka; 3. İrlanda; 4. Yeni Zelanda; 5. Avusturya; 6. Singapur; 7. Portekiz; 8. Slovenya; 9. Japonya; 10. İsviçre.

KKTC LİSTE DIŞI
2023 Küresel Barış Endeksi’nde “KKTC ülke olarak tanınmadığı için” yine listeye alınmadı ancak, Kıbrıslı Türklerin yakından ilgilendiği ülkelerden Avustralya 22’nci; İngiltere 37’inci; Yunanistan 60’ıncı ve Güney Kıbrıs 64’üncü olarak “Yeşil” listede gösterildi. 131’inci sıradaki ABD ile 147’nci sıradaki Türkiye ise “Turuncu” listede yer aldı. “Kırmızı” listenin sonunda ise en kötüler olarak Suriye (161); Yemen (162) ve Afganistan (163) var.

 ORTA GÜÇ TÜRKİYE
 Türkiye ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi açıklanan raporda geniş yer buldu. Türkiye listede 5 sıra yükselmesine rağmen hala “kırmızı” listenin hemen üzerinde yer alıyor. Rapordaki ifadelere göre birçok “orta güç” (ülke) mevcut çatışmalara daha fazla dahil olurken, Türkiye, “yükselen” orta gücün bir örneği olarak görülüyor. Türkiye’nin “drone süper gücü” olarak gösterildiği raporda, 24’e yakın ülkeye dron sattığına da dikkat çekildi.

GÜNEY EKONOMİSİNE ETKİSİ
Güney Kıbrıs, “şiddetin” gayri safi yurtiçi hasılaya (GSYH) yüksek etkisi olan ilk 10 ülke arasında yer alıyor. Güney’in “yüksek mülteci sayısı” ve “ülke içinde yerinden edilmiş kişiler” nedeniyle “yüksek maliyetlere maruz kaldığı” belirtildi. Verilere göre, Güney Kıbrıs 2022 yılında GSYH’nin %23’ünü “şiddete” kaptırıyor. Güney ekonomisine etkisi 14,4 milyar dolar (kişi başına 11 bin 521 dolar) oldu.

 

 

 

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu