GenelKıbrısManşet

Türkiye’ye yatırımlar yapan, annesine de Kanal İstanbul arazilerini alan Katar Emiri Al Thani, rota değiştirdi, Güney Kıbrıs’a servet akıtacak

Türkiye’nin tanımadığı Güney Kıbrıs’a Katar Emiri Al Sani’nin servet akıtacağı öğrenildi. 15 gün önce adaya giden Katar Emiri GKRY Başkanı Nikos Hristodulidis tarafından ağırlanmıştı. Emir’in, Güney Kıbrıs’a yatırım için Rumlarla yaptığı anlaşmaların detayları ortaya çıktı. Edinilen bilgiye göre Katar, 129 milyar metreküp doğalgaz rezervi bulunan Doğu Akdeniz’deki “Afrodit” alanına ortak olacak. Larnaka limanı ve marina işletmesini alıp, Limasol, Aya Napa, Larnaka ve Baf’ta lüks oteller, golf sahaları ile güneş enerjisi depolama alanları inşa edecek.

Güney Kıbrıs’ta enerji, limanlar, turizm, finans ve teknoloji alanında yatırımlar yapacak olan Katar ile GKRY arasında çalışma komiteleri de kurulacak. Katar’ın, Güney Kıbrıs’ın Münhasır Ekonomik Bölge ilan ettiği ve Doğu Akdeniz’deki “Afrodit’’ alanında doğal gaz arama ve çıkarma çalışmalarına da ortaklık düzeyinde katılacağı bildirildi.

ÖNCELİK LARNAKA LİMANI

Larnaka, Aya Napa, Limasol ve Baf’ta otel, golf sahaları, güneş enerjisi ve enerji depolama tesisleri gibi yapılar da inşa edecek olan Katar özellikle Larnaka limanı ve marina ihalesiyle ilgileniyor. Katar, 2047’ye kadar  Antalya Limanı işletmesini de almıştı.

Al sana Katar dostluğu

Gelişmeleri, TBBM Dışişleri, Komisyonu üyesi ve CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, SÖZCÜ’ye değerlendirdi. Çakırözer “Türkiye bugüne kadar hiçbir ülkeye tanınmadığı ayrıcalıkları Katar’a verdi. Ulusal güvenliğimizi ilgilendiren Tank Palet Fabrikasına ortak yaptık. Dünya Kupası maçları için koruma polisi bile gönderdik. Cadde ve sokak isimlerini ‘Katar’ diye değiştirdik. Borsa İstanbul’un yüzde 10’unu, Kanal İstanbul arazilerinden 44 dönümünü aldı. Haliç Altın Boynuz Projesine ortak oldu. Antalya Limanı işletme hakkını verdik. Doha’da askeri üs kurduk. Sonuçta ne oldu? Katar KKTC’yi mi tanıdı. Aksine gidip Rum kesiminde Büyükelçilik açtı, şimdi de rotayı Güney Kıbrıs’a çevirdi, al sana Katar dostluğu, hayırlı olsun’’ ifadelerini kullandı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu