KıbrısManşetSağlık

Ülkemizde yaygın olan ama bilinmeyen salgınlar: Salmonella ve Tifus!

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Erden Aşardağ, hekimlerin özellikle yaz aylarında en fazla karşılaştıkları hastalıklardan bir tanesinin Salmonella, diğerinin de Tifüs olduğundan bahsetti.

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Erden Aşardağ, hekimlerin özellikle yaz aylarında en fazla karşılaştıkları hastalıklardan bir tanesinin Salmonella, diğerinin de Tifüs olduğundan bahsetti.

Koronavirüs semptomlarını taklit edebilecek bir takım hastalıkların söz konusu olduğundan söz eden Aşardağ, özellikle yaz aylarında hekimlerin en fazla karşılaştığı hastalıklar arasında Tifüs ve Salmonella’nın yer aldığını açıkladı.

Aşardağ, adından çok fazla söz edilmeyen bu iki hastalığın ülkemizde yaygın olarak görüldüğünü söyleyerek, bu iki hastalığın nasıl bulaştığını anlattı. Aşardağ, sahada çalışan sağlıkçılar ve müfettişlerin bu süreçte çok yorulduklarını vurgulayarak, restoran ve gıda sektöründe yapılan denetimlerin yetersiz kaldığını dile getirdi.

Öte yandan, pandemi döneminde kalifiye elemanların ülkeyi terk etmeleri nedeniyle yerine gelen tecrübesiz elemanların da gıda güvenliğinde sorun olduğunu vurgulayan Aşardağ, Salmonella’nın da bu sebepten ötürü yayıldığı düşüncesinde olduğunu kaydetti.

Aşardağ, Tifüsün yaz aylarının baş belası olduğunu belirterek, özellikle bahçeli evlerde kirli su depolarında sıçanların üzerinde bulunan pire dışkısının toprağa karışması ya da o pirelerin küp düşen böceği gibi insanları ısırmasıyla bulaştığını anlattı.

Tifüs semptomlarının tamamen koronayı taklit edebilen, üşüme, titreme, ateş, baş ağrısı, öksürük, ishal ve karın ağrısı gibi semptomlar gösteren bir hastalık olduğunu ifade eden Aşardağ, kendisinin bir doktor olarak her yaz döneminde en az 100 vakayla karşılaştığını da sözlerine ekledi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu