KıbrısKültür SanatManşetTürkiye

Uluslararası Kuzey Kıbrıs Kültür ve Spor Festivali açılışı yapıldı

20 Temmuz Barış Harekatı'nın 47. Yıl dönümü nedeniyle düzenlenen Uluslararası Kuzey Kıbrıs Kültür ve Spor Festivali'nin açılışı yapıldı.

20 Temmuz Barış Harekatı’nın 47. Yıl dönümü nedeniyle düzenlenen Uluslararası Kuzey Kıbrıs Kültür ve Spor Festivali’nin açılışı yapıldı.

Turizme, eğitime, ekonomiye, kültüre, doğaya ve tarihi birikime vurgu yapan “Bir Dünya Kuzey Kıbrıs” sloganı ile Kıbrıs Vakıflar İdaresi (EVKAF) ve Okçular Vakfı işbirliğiyle gerçekleştirilen festivalin açılışı bugün yapıldı.

Pazartesi akşamına kadar Lefkoşa Atatürk Stadyumu Kompleksi’nde gerçekleştirilecek festivalde mini golf, mini basketbol, mini futbol, badminton; Kıbrıslı genç tasarımcıların el sanatları sergisi, okçuluk deneyimleme, dericilik, çocuk oyunları, folklor gösterileri ve mehter gösterisi gibi etkinlikler yer alacak.

Katılımın ücretsiz olduğu, konserlerin, etkinliklerin ve sürpriz konukların izleyicilerle buluşacağı festival kapsamında ayrıca, Lefkoşa, Girne ve Gazimağusa’da zafer alayları düzenlenecek.

Bugün akşamüzeri saat 18:00 ‘de Lefkoşa Atatürk Stadyumu’nda  yapılan açılışta Konya Büyükşehir Belediyesi Mehter Bölüğü’nün marşlar okudu.

Ardından Kıbrıs Vakıflar İdaresi Genel Müdürü İbrahim Benter, Okçular Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Haydar Ali Yıldızlı, TC Lefkoşa Büyükelçisi ali Murat Başçeri ve Başbakan Ersan Saner birer konuşma yaptı.

Konuşmaların ardından Yıldızlı tarafından diğer konuşmacılara içinde ok yer alan tablolar hediye edildi.

“TÜRKİYE İLE BİRLİKTE HAREKET ETTİĞİMİZ ZAMAN AŞAMAYACAĞIMIZ SORUNUMUZ OLMAZ”

Başbakan Ersan Saner açılış töreninde yaptığı konuşmada, “Bu kadar güzel bir ortamda KKTC’nin var oluşunu ve barış ve özgürlük bayramımızı kutlayacağımız bugünlerde bizlerle birlikte olduğunuz için sizleri yürekten selamlamak istiyorum” dedi.

‘Anavatan Türkiye ile birlikte hareket ettikleri zaman aşamayacakları bir sorunları olmayacağını bildiklerini’ dile getiren Başbakan Saner, Kıbrıs Türk Halkının 1960’da Kıbrıs Cumhuryeti’nin kurulmasından 3 yıl sonra Cumhuriyet’ten dışlandığını ve Rumlar’ın Cumhuriyeti işgal ederek Kıbrıs’ta işgal sorununu başlattığını anlattı.

Rumlar’ın bu konuda dünyaya sürekli yanlış bilgiler verdiğini,  yanlış bir algı oluşturduğunu kaydeden Başbakan Saner, Kıbrıs’ta sorunlar sanki 1974’ten sonra başlamıştır şeklinde bir yanlış ifade kullandıklarını söyledi.

1974 Mutlu Barış Harekatı ile Kıbrıslı Türkler’in önce özgürlüğüne kavuştuğunu daha sonra da kendi devletini kurarak güçlü bir ekonomik yapıya kavuştuğunu dile getiren Saner, dünyada hak ettikleri yeri almak için Kıbrılsı Türkler’in canla başla çalıştığını  ve Anavatan Türkiye’nin katkılarıyla yoluna devam ettiğini söyledi.

Aynı kültüre, aynı dile, aynı kültüre ve aynı dine sahip aynı ulusun parçaları olarak Anavatan ve Yavruvatan’ın üzerlerine düşen görevleri olduğunu kaydeden Saner, 2 ülke arasındaki kardeşlik bağlarını daha ileriye taşımak için gençler arasında bir dönüşüm programı başlatılacağını belirtti.

Karşılıklı ziyaretlerle gençlerin bir birinin tarihi ve kültürüyle ilgili bilgiler elde edeceğini ve bir birini anlayacağını kaydeden Saner, gençlere sağlanacak bu kültürel faaliyetlerin yararlı olacağına inandığını vurguladı.

Saner, “Bizler bir 57 yıl daha görüşme masalarında dirsek çürütmeyeceğimizi bundan sonraki süreçte 2 eşit egemen devlet temelinde olmayacak hiçbir anlaşmaya da imza koymayacağımızı çok açık bir dille ortaya koyduk, son Cumhurbaşkanlığı seçiminde Kıbrıs Türk halkı ortaya koyduğu iradeyle bunu perçinlemiş oldu” diye konuştu.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu