EkonomiGenelKıbrısManşet

UNDP finansal kriterleri değişti

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı ihale kurallarını yeniden düzenledi

İnşaat Müteahhitleri Birliği değişen kurallar içindeki bir kısıtlayıcı maddenin kaldırılmasını sağladı

100 BİN EURO’DAN FAZLA… Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği yönetiminin girişimleri sonucunda; Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın (UNDP) bu yılın başından beri KKTC sınırları içinde açılan ihale değeri 100 bin Euro’dan fazla ITB (Invitation to Bid) seviyesindeki ihalelere eklenen ek seçim kriterleri ve eleme koşulları arasında yer alan kısıtlayıcı bir maddede değişiklik yapıldı.

GÜRCAFER’İN GİRİŞİMİYLE… 24 Haziran’da Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği web sayfasında da yayımlanan ‘UNDP ihalelerinde finansal kriterler’deki yeni düzenlemeler arasındaki bir ek şart, KTİMB Başkanı Cafer Gürcafer’in başlattığı girişimler sonucu kaldırıldı. Yeni uygulamadaki, “Dava Tarihi başlıklı belirleyici maddedeki ‘Son 5 yılda teklif sahibi aleyhine istikrarlı bir mahkeme/tahkim kararı yok’ kısmına, dahil edilen; ‘Devam eden tüm davaların değeri, teklif sahibinin mevcut varlıkları, eksi envanterinden, fazla olmayacaktır’ şeklindeki kısıtlayıcı ek şart, bundan sonraki ITB ihalelerinde uygulamayacak.

UNDP BİLGİ VERDİ… KTİMB’nin konuyla ilgili duyurusunda UNDP değişen ihale kriterleriyle ilgili verdiği bilgi şöyle: “Dünya çapındaki UNDP ofisleri tarafından uygulanan inşaat işleri üzerinde, daha iyi kontrol sağlamak için, küresel düzeyde yeni işlemler devreye konuldu.

Yeni işlemler arasında, 200.000 ABD Dolarının üzerindeki inşaat işlerine odaklanan her proje, inşaat işlerini uygulamak için bölge müdürlüğünden özel izin almak zorunluluğu da vardır. Bu izin talebinde, potansiyel riskler açıkça belirlenmeli ve hafifletici önlemlerin tasarlamaları bulundurulmalıdır.”

FİNANSAL KRİTERLERİN BAZILARI

Şirketin muhasebecisi tarafından onaylanmış, son üç yıl 2018, 2019 ve 2020 için xxx Euro’luk kümülatif ciro.

Daha önceki tüm ihalelerde bilanço ve gelir tablosu istemiyordu. Buna göre UNDP, teklif sahibinin bilançolarına ve gelir tablolarına ulaşarak teklif sahiplerinin mali sağlamlığını belirlemek için ek analizler yapabilir.

Teklif sahibi, mevcut nakit, kullanılmamış nakit kredi ve kullanılmamış kredi mektubu toplamının gösterdiği gibi, sözleşme gereksinimlerini karşılamak için yeterli Euro likit varlıklara, kredi limitlerine veya diğer finansal araçlara sahip olurken, bunlara erişimi mümkün olmalıdır.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu