KıbrısManşetSiyaset

Üstel: Kıbrıs’ın dedikodusu ve sivrisineği ile meşhur

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Dt. Ünal Üstel, Sağlık Bakanı Ali Pilli’nin görevden alınıp yerine kendisinin atanacağıyla ilgili haberlerin gerçek dışı iddialar olduğunu ve bu gibi spekülatif haberler itibar edilmemesini istedi

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Dt. Ünal Üstel, Sağlık Bakanı Ali Pilli’nin görevden alınıp yerine kendisinin atanacağıyla ilgili haberlerin gerçek dışı iddialar olduğunu ve bu gibi spekülatif haberler itibar edilmemesini istedi.

Vatan şairi Namık Kemal’in dediği gibi Kıbrıs’ın dedikodusu ve sivrisineği ile meşhur olduğunu belirten Ünal Üstel, yollarla ilgili projeler üretmek için çok yoğun bir şekilde çalışırken bu dedikoduların ortaya atıldığını söyledi.

Hem Ali Pilli’nin hem de kendisinin görevinin başında olduğunu ve yapılacak çok işleri bulunduğunu ifade eden Üstel, “Ben yerimdeyim, görevime Ulaştırma ve Bayındırlık Bakanı olarak devam edeceğim” dedi.

KKTC karayollarının bakım onarımı için seferberlik başlattıklarını kaydeden Ünal Üstel, yıllardır bekleyen projeleri tamamlayacaklarını vurguladı.

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Dt. Ünal Üstel, Bulaşıcı Hastalıklar Üst Komitesi’nin vereceği kararlar doğrultusunda 1 Nisan’dan sonra charter ve tarifeli uçuşları başlatmayı hedeflediklerini söyledi.

Aşı ve PCR testi ile ülkeye gelineceğini belirten Üstel, bu nedenle Ercan Havaalanı’nda da gerekli çalışmaların yapıldığını, terminaldeki güvenliğin artırılacağını vurguladı.

Reel sektörde büyük sıkıntılar olduğunu ve ekonomik tedbirlerin yetersiz kaldığı yönündeki eleştirilere hak verdiğini ifade eden Üstel, Bakanlar Kurulu’nun yeni ekonomik tedbirlerle ilgili çalışma yapacağını kaydetti.

Dt. Ünal Üstel, “Markaj” programında, Ali Baturay’ın sorularını yanıtladı.

“GÖREVİME ULAŞTIRMA BAKANI OLARAK DEVAM EDECEĞİM”

Sağlık Bakanı Ali Pilli’nin görevden alınıp yerine kendisinin getirileceği söylentileriyle ilgili soruyu yanıtlayan Üstel, bu iddiaların gerçek dışı olduğunu söyledi. Sağlık Bakanının da kendisinin de görevinin başında olduğunu ve yapacak çok işleri bulunduğunu belirten Üstel, böyle spekülatif haberlere itibar edilmemesini istedi.

Üstel şöyle konuştu: “Göreve 2 ay önce atandım ve 15 günüm karantinada geçti. Bakanlığa atamaları yapamadık, mevcut arkadaşlarla devam ediyoruz. Bildiğiniz gibi Türkiye’den heyet gelecekti, onun çalışmasını yaptık.  Yollarla ilgili yoğun bir çalışma yaparken, Sağlık Bakanlığı’na getirileceğimle ilgili spekülasyonlar yapıldı. Ben yerimdeyim, görevime Ulaştırma ve Bayındırlık Bakanı olarak devam edeceğim…”

 “ERCAN’DAKİ SIKINTILAR GİDERİLECEK”

Dt. Ünal Üstel, aşılama çerçevesinde 1 Nisan’da turizmin açılmasını hedeflediklerini, bu nedenle Ercan Havaalanı’nda da gerekli çalışmaların yapıldığını söyledi.

2017 yılında Ercan’da yapılan denetimlerde birtakım sıkıntıların tespit edildiğini anlatan Üstel, “Ercan Havaalanının yeni terminalinin bitirilmesi için müteahhit tarafından yıl sonuna kadar tarih verildi ancak bu tarihi bekleyemeyiz. Terminaldeki güvenlik artırılacak” dedi.

“UÇAK AKTARILMASININ ÖNÜNE GEÇİLECEK”

Ercan Havaalanı terminalindeki sıkıntıdan bahseden Üstel, şöyle konuştu: “Eskiden Kıbrıs’tan Londra’ya gidenler, Türkiye’de uçakta beklerdi, yeni yolcu gelirdi ve yoluna devam ederdi ancak 2017 yılında Crans Montana’da yapılan istişarelerden sonra uçak değiştirilmesi yönünde karar alındı. Yolcular ve bagajları uçaktan indiriliyor terminalden geçip başka uçağa bindiriliyor. Bundan dolayı terminaldeki güvenlik artırılacak. Uçak aktarılmasının önüne geçilecek…”

“1 Nisan’dan sonra charter ve tarifeli uçuşları başlatmak istiyoruz”

Bulaşıcı Hastalıklar Üst Komitesi’nin vereceği kararlar doğrultusunda 1 Nisan’dan sonra charter ve tarifeli uçuşları başlatmak istediklerini aktaran Üstel, “Aşı ve PCR testi ile ülkeye gelinecek. Aşılanırsak güvenli bir ada oluruz ve gelenlerle birlikte ekonomiyi de canlandırırız” dedi.

“EKONOMİK DESTEKLERLE İLGİLİ GÖRÜŞME YAPILACAK”

Ülke her kapandığında sıkıntıların da beraber geldiğini dile getiren Üstel, “Bakanlar Kurulunda ekonomik desteklerle ilgili görüşme yapılacak. Açıklanan destek paketlerinde herkesi memnun etmeyen adımlar atıldı ancak bazı sektörlerin önünü açmak için yeni önlemler alınmalıydı” ifadelerini kullandı. Üstel, Bakanlar Kurulunda yapılacak çalışmada özel sektörü memnun edecek yeni tedbirler almayı hedeflediklerini kaydetti.

“EKONOMİK TEDBİRLER YETERSİZ KALDI”

Reel sektörde büyük sıkıntılar olduğunu ve ekonomik tedbirlerin yetersiz kaldığını aktaran Üstel, “Turizm sektörü kapandıktan sonra 80 bin insan göç etti. Pandemi otelleri nedeniyle bir kısım çalışan kaldı. Turist ile öğrenci gelmezse hem o alanlar hem de yan sektörler büyük mağduriyet yaşar. Ekonominin çarkları dönmez ve reel sektör iş yapmaz” dedi.

“YABANCI ÖĞRENCİLER İÇİN NOTAM YAYINLANACAK”

Ayrıca ülkeye gelecek yabancı öğrencilerle ilgili hazırlıkların yapıldığını, Bakanlar Kurulu’nun aldığı karar doğrultusunda, mevcut sefer sayısına, iki ek sefer daha ekleneceğini söyleyen Üstel, üniversite öğrencilerinin nisana kadar gelmesinin sağlanacağını, bu konuda NOTAM yayınlanacağını vurguladı.

“E-DEVLETLE İLGİLİ ÇALIŞMALAR YAPILACAK”

Mali İşbirliği Protokolünde yazan e-devlete geçilmesi ile ilgili çalışmaların da yapılacağından bahseden Üstel, bu çalışmalarla ilgili binaya ihtiyaç olduğunu kaydetti. Üstel, uzun yıllardan sonra e-devlet konusunu sonuçlandırmayı hedeflediklerini kaydetti.

 “YOLLARLA İLGİLİ SEFERBERLİK BAŞLATILDI”

Dt. Ünal Üstel, KKTC karayollarıyla ilgili seferberlik başlatıldığını, yollardaki bakım onarım ve yenileme çalışmaları için yoğun çalışma yaptıklarını, bekleyen projelerin Türkiye’nin de katkılarıyla tamamlanacağını söyledi.

Bürokrasinin projeleri engellediğini ve bununla ilgili de mücadele vereceğini belirten Üstel, ülkemizde kırsal bölgeler arası ulaşım altyapısının geliştirilmesi için Türkiye’nin katkılarıyla toplam 322 km’lik karayolunun yenileneceğini söyledi.

“PARASINI ALAMAYAN MÜTEAHHİTLERİN SORUNU ÇÖZÜLDÜ”

Ünal üstel, bölünmüş yolların yapılmasına başlanacağını, yarım kalan yolların tamamlanması için maddi kaynak yaratıldığını ve parasını alamayan müteahhitlerin sorununun çözüldüğüne belirterek, üçüncü sınıf yolların yapılması ve yerli şirketlerinde katılması için KKTC’de ihaleye çıkılacağını söyledi.

“BÜROKRASİDEN DOLAYI İHALELER İPTAL OLDU”

Bürokraside yaşanan hantallıktan dolayı yollarla ilgili sonuç alınamadığına işaret eden üstel, “Karayolları Dairesi’nde personel ve araç eksikliği var. Yol güvenliğini artırmak ve trafik yoğunluğunu azaltmak için devlet yol yapıyor ancak daireler arasındaki iletişim kopukluğundan sonuç alınamıyor bu nedenle yollarla ilgili ihaleler de iptal oldu” diye konuştu.

“GÜZELYURT- LEFKE ANAYOLU TAMAMLANACAK”

Güzelyurt-Lefke anayolundaki istimlak sorununu çözdüklerini ve yarım kalan yolun bitirileceğini dile getiren üstel, “Bu yoldaki istimlak sorununu 2012’den 2018’e kadar çözemediler. 17 kilometrelik yolun 10 kilometresi yapıldı, geriye kalan 7 kilometrelik yol da yapılacak” ifadelerini kullandı.

“YARIM KALAN BÖLÜNMÜŞ YOLLARLA İLGİLİ ÇALIŞMALARA BAŞLANACAK”

Yarım kalan bölünmüş yollarla ilgili çalışmalara başlanılacağını aktaran Üstel, “Lefkoşa Çevre Yolu, Çatalköy-Değirmenlik anayolu ve İskele’deki yollarla ilgili çalışma yapılacak” dedi.

“KÖY YOLLARINI YERLİ MÜTEAHHİTLER YAPACAK”

Bölünmüş yollar yanında köy yollarının da elden geçirileceğine işaret eden Üstel, “üçüncü sınıf yollar için KKTC’de ihaleye çıkılacak. Köy yollarının keşfi yapıldı. Bu yollar, yenilenecek ve genişleyecek. 322 kilometre yol yapılacak. Salgından dolayı iş yapamayan firmalarımıza da iş imkanı yaratılacak” diye konuştu.

“ARAÇ SAYISI ARTTI, YOLLAR AYNI KALDI

Bölünmüş yollarla ilgili 2012 yılında ihaleye çıkıldığını ancak birtakım sebeplerden dolayı yolların yapımına zamanında başlanamadığını ve yolların tamamlanamadığını anlatan Üstel, Son 10 yıldan beri araç sayısının arttığını ancak yolların aynı kaldığını vurguladı.

“GİRNE- GÜZELYURT ANAYOLUNDA ÇALIŞMALARA DEVAM EDİLECEK”

Araç trafiğinin en yoğun olduğu yolun Girne- Güzelyurt anayolu olduğuna dikkat çeken Üstel, “Bizden önceki bakan döneminde 2 kilometre yol yapıldı ancak bu çalışma tamamlanmadı. Buradaki eksiklikleri gidereceğiz ve Kayalar Sadrazam kavşağına kadar yolu getireceğiz. 2012’de ihaleye çıkılmıştı ancak istimlak sorunundan dolayı çalışmalara bir türlü başlanamamıştı” diye konuştu.

“GİRNE- ÇATALKÖY ANAYOLU ELE ALINACAK”

Girne- Çatalköy anayolunun da ele alınacağına işaret eden Üstel, “Girne ve Çatalköy birleşti, bu nedenle trafik yoğunluğu ve tehlike de arttı. Polisten alınan raporlara göre burada ölümlü trafik kazaları var. Bölünmüş yol yaparak önüne geçilecek” dedi.

“BÖLÜNMÜŞ YOLLAR 2 YIL İÇİNDE TAMAMLANACAK”

Bölünmüş yollarla ilgili de konuşan Üstel, “Lefkoşa çevre yolu, Girne- Alsancak, Girne- Çatalköy ve Güzelyurt- Lefke anayolları 2 yıl içinde tamamlanacak” diye konuştu.

“KARPAZ’DAKİ YOLLARDA ÇALIŞMA YAPILACAK”

Asfalt niteliğini yitiren yollarda da çalışma yapılacağını aktaran Üstel, “Özellikle Karpaz’daki yollar ve Ercan Havaalanı yakınındaki sınıra yakın köy yolları kötü durumda. Bu yollar elden geçirilecek” ifadelerini kullandı.

“LEFKOŞA- MAĞUSA ANA YOLUNDA ÇALIŞMA YAPILMALI

Yol yapımı yanında yol güvenliği konusunda da çalışma yapılacağına dikkat çeken üstel, “Yol çizgileri, tabelalar ve korkuluklar yenilenecek. Lefkoşa- Mağusa anayolunda asfalt yenileme ister ve ortada korkuluklar yok. Burada da çalışma yapılması hedefleniyor” diye konuştu.

“GİRNE- LEFKOŞA ANAYOLUNDA İYİLEŞTİRME YAPILACAK”

Önceki bakanlık döneminde Girne- Lefkoşa anayolunda yamalama çalışması başlatıldığından da bahseden Üstel, “Yamalama çalışmaları devam ediyor. Yol çizgisi ve tabela işini de ihaleye koydurttuk. Bu yolda iyileştirme yapılacak” dedi.

“LAVİNİUM SİTESİ’NİN ANAYOLA BAĞLANMA ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR”

Üstel, ayrıca Girne- Lefkoşa anayolu üzerinde bulunan ve yıllardır ana yola çıkış istenilen Lavinium Sitesi ile ilgili ihaleye önceki hükümet dönemi çıkıldığını ve çalışmaların sürdüğünü kaydetti.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu