KıbrısManşetSağlıkSiyaset

Üstel: Sınır kapılarının kapatılması söz konusu değil

Kapanmamak için her türlü önlemin alınacağına dikkat çeken Üstel, ülkemizi kapatmamanın birinci hedefleri olduğunu ancak bu hususta da toplumdan özveri istediklerini dile getirdi


TOPLUM COVID-19 VİRÜSÜ YOKMUŞÇASINA DAVRANIYOR… Üstel, toplumun covid-19 virüsü yokmuşçasına davrandığını vurgulayarak, herkesin bıkmış olduğunun bilincinde olduğunu ancak bu virüsün ortadan kalkmadığı sürece tedbirlerin de elden bırakılmaması gerektiğini dikkat çekti.

KİMSENİN GÖZÜNÜN YAŞINA BAKMAYACAĞIZ… Üstel, kurallara uymayanlara cezai işlem uygulamak veya işletmeleri kapatmak gibi yaptırımlara gidileceğini dile getirerek, ülkeyi kapatmak yerine işletmeleri kapatma yoluna gidileceğini ve kimsenin gözünün yaşına bakılmayacağını vurguladı.

ŞU ANA DEK 220 BİN 500 KİŞİ AŞI OLDU… Üstel, 220 bin 500 kişi aşılandığını, bu rakamların bazılarının 1. doz bazılarının ise iki doz aşı olduğunu söyleyerek, sadece dünkü günde 4 bin 800 kişinin aşılandığına bilgisini verdi.

İŞLETMELERDE QR KOD SİSTEMİ DEVREYE GİRECEK… QR kodu sayesinde işletmeye giren kişinin ne zaman aşılandığı, PCR testlerinin ne zaman yapıldığı bilgisinin sistemden görülebileceğini kaydeden Üstel, işletmelerin de kendilerine düşen görevi yerine getirmeleri ricasında bulundu.

Sağlık Bakanı Dt. Ünal Üstel, katıldığı canlı yayında sağlık gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

KKTC’nin, dünya genelinde gerek vakalar gerekse ölüm oranına bakıldığında nispeten daha iyi bir konumda görüldüğünü ve 7. sırada olduğumuzu ifade eden Bakan Üstel, son günlerde vakaların yeniden arttığı konusuna dikkat çekti.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan ve tüm basın camiasından yardım isteyen Bakan Üstel, dayanışma içerisinde olunursa şu anki durumdan daha kötüsünün olmama ihtimalinin olduğunu söyledi.

Üstel, yoğun bakım ünitesine yatan hastalar olduğunu ve vakalarda yükseklik gözlemlendiğini yineleyerek, hijyen kurallarına harfiyen uymak ve aşı olmak gerekliliğine dikkat çekti.

“TOPLUM COVID-19 VİRÜSÜ YOKMUŞÇASINA DAVRANIYOR”

Üstel, göreve geldiğinde ilk hedefinin aşılanma öncesi toplumun uzun süre taranarak, büyük kitlelere ulaşmak ve bulaş hızını önlemek olduğunu ifade ederek, çalışma hayatının şartlarını düzeltmek için bir yandan taramaların yapılması, diğer yandan da aşılama oranının artması için çalıştıklarını vurguladı.

Hedefin bu yazı kaçırmamak olduğunu kaydeden Üstel, hem turizm açısından ekonomiye destek verebilmenin hem de vatandaşın yaz günlerini daha rahat geçirebilmesinin amaç olduğunu ve ilerleyen süreçte yüz yüze eğitime geçileceğini de söyledi.

İngiltere ve Güney Kıbrıs’tan örnek veren Bakan Üstel, vakaların yine tırmanışta olduğuna dikkat çekerek, mutasyona uğramış Delta varyantının daha hızlı yayıldığını ifade etti.

Üstel, toplumun covid-19 virüsü yokmuşçasına davrandığını, sosyal mesafe, hijyen ve maske kurallarını unuttuklarını vurgulayarak, herkesin bıkmış olduğunun bilincinde olduğunu ancak bu virüsün ortadan kalkmadığı sürece tedbirlerin de elden bırakılmaması gerektiğine dikkat çekti.

“KİMSENİN GÖZÜNÜN YAŞINA BAKMAYACAĞIZ”

Düğünlerdeki, kumarhanelerdeki, barlardaki, kapalı spor salonlarındaki zafiyetlere değinen Bakan Üstel, bulaşın en çok bu ortamlarda meydana geldiğini söyledi.

Bu günlerden dayanışma ruhuyla geçeceğimizi kaydeden Üstel, 1 buçuk senedir bu salgınla mücadele ettiğimizi ve virüsün ortadan kalkana kadar tedbirleri elden bırakmamaya devam etmemiz gerektiği noktasına değindi.

Üstel, kurallara uyanların uymayan vatandaşları uyarmaları gerektiğini ifade ederek, cezai işlem uygulamak veya işletmeleri kapatmak gibi yaptırımlara gidilmeden, tedbirler kapsamında yaşamımıza devam edebilmemiz gerektiğini, aksi takdirde ülkeyi kapatmak yerine işletmeleri kapatma yoluna gidileceğini vurguladı.

Kurallara uymayanların gereken cezai işleme tabi tutulacağının altını çizen Üstel, “Kimsenin gözünün yaşına bakmayacağız” dedi.

ÜSTEL: ŞU ANA DEK 220 BİN 500 KİŞİ AŞI OLDU

Aşılama konusu hakkında açıklamada bulunan Üstel, öncesinde belediyelerde de aşılama yapıldığını doğrulayarak, bu işlemin daha önce manuel yapılırken, şimdi ise tamamen dijital platfom üzerinde doktor nezdinde aşılanma yapıldığı bilgisini verdi.

Üstel, aşılamanın doktorların gözetimi altında yapılmasının etik olduğunu belirterek, dijitale geçmenin sebebinin ise aşılanma oranını hesaplayabilmek adına amaçlandığını kaydetti.

Aşılanmanın hızla devam ettiğini ifade eden Üstel, 220 bin 500 kişi yani yaklaşık olarak toplumun %60’ının aşılandığını, bu rakamların bazılarının 1. doz bazılarının ise iki doz aşı olduğunu söyledi.

Üstel, sadece dünkü günde 4 bin 800 kişinin aşılandığına dikkat çekerek, 18 yaş üstü herkesin aşılanmasının zorunluymuş gibi düşünülmesini istedi, bunun toplumun vatani görevi olduğunu belirtti.

Özellikle gençlerin aşılanması gerektiğine dikkat çeken Üstel, gençlerin eğlence mekânlarında daha çok vakit geçirdiklerini ve bu yüzden kendilerine daha çok dikkat etmeleri gerektiğine de vurgu yaptı.

“ÇİFT AŞILI OLSANIZ DA KKTC’YE GELDİĞİNİZDE PCR YAPTIRACAKSINIZ”

Delta varyantının çoğu ülkede hızla yayıldığını gözlemlediklerini belirten Üstel, bu sebepten ötürü havaalanında yeniden PCR testi yaptırma kararı aldıklarını ifade etti.

Üstel, ülkeye gelen turistin çift aşılı olmasına rağmen yine PCR testi yapmak zorunda olduğunu ve bileklik takıldığını söyleyerek, daha sonra sonucun pozitif çıkması durumunda kişinin tespitinin de daha kolay yapıldığını kaydetti.

Kapanmamak için her türlü önlemin alınacağına dikkat çeken Üstel, ülkemizi kapatmamanın birinci hedefleri olduğunu ancak bu hususta da toplumdan özveri istediklerini dile getirdi.

Üstel, Delta varyantında 5 vakaya rastlandığını ifade ederek, bu virüsü tespit eden kitlerin ülkemize getirildiğini ancak şu an kitlerin sınırlı sayıda olması nedeniyle sadece Delta varyantı olan ülkelerden gelen kişilere bu testlerin uygulandığını ve bunun sonucunda 5 vakanın tespit edildiği bilgisini verdi.

“İŞLETMELERDE QR KOD SİSTEMİ DEVREYE GİRECEK”

Sağlık Bakanlığı olarak dünyada uygulanan kuralların ülkemizde de uygulanması için Türkiye ile QR kod çalışmaları yapıldığını ve bunun sona geldiğini kaydeden Üstel, turistlerin ülkemize tatile gelirken QR kodunu okutmadan otele giremeyeceklerini söyledi.

Üstel, dünyanın hiçbir yerinde PCR testleri ücretsiz değilken, ülkemizdeki PCR testlerinin ücretsiz olarak yapıldığını ve bunun haliyle mali gelirlerde azalmaya neden olduğunu dile getirerek, otelleri de buna tabi tuttuklarını ve bu bağlamda da işletmelerin ücretsiz PCR hizmetini kullanarak, bunu yerine getirebileceklerini belirtti.

QR kodu sayesinde işletmeye giriş yapan kişinin ne zaman aşılandığı, PCR testlerinin ne zaman yapıldığı ve sonucunun ne olduğuna kadar sistemden görülebileceği bilgisini veren Üstel, işletmelerin de kendilerine düşen görevi yerine getirmeleri ricasında bulundu.

“SINIR KAPILARININ KAPATILMASI SÖZ KONUSU DEĞİL”

Kapıların kapatılmayacağına dikkat çeken Üstel, bu kararın arkasında durmak için istikrarlı davranacaklarını ancak Güney Kıbrıs’ın bu konudaki düşüncelerinin ne olduğunu bilmediklerini söyledi.

Üstel, Delta varyantı sonrası Cuma günü Güney Kıbrıs ile görüntülü görüştüklerini belirterek, her iki taraftan da geçişler yapılırken barikatlarda 72 saat geçerliliği olan PCR testleriyle ülkeye giriş – çıkışların yapılması ve antijen testi yaptıranların ise 48 saat içerisinde yeniden test yapmaları önerisinde bulunduklarını söyledi.

İlerleyen günlerde Avrupa Birliği ile yeniden görüşeceklerini ifade eden Üstel, kesinlikle sınır kapılarının kapatılmasının söz konusu olmadığını belirtti.

“ARTIK YEREL İDARELER DE DENETLEME YAPACAK”

Denetimler konusuna değinen Üstel, yerel idarelerin de denetleme yapabilmeleri için yasa geliştirdiklerinden bahsederek, sadece Sağlık Bakanlığı ve Polis Teşkilatı’nın tüm ülkeyi sıkı bir şekilde denetlemelerinin yeterli olmadığını söyledi.

Üstel, yerel idarelerin işletmeleri pandemi kuralları kapsamında da denetleyerek, bu kapsamda da kesilen cezaların ilgili belediyenin kasasına gireceğini ve böylelikle onlara da bir katkı olacağını ifade etti.

Denetimlerin yarından itibaren sıklaşacağı duyurusunu yapan Bakan Üstel, kurallara uymayan işletmelerin 1 hafta kapatılacağını veya para cezasına çarptırılacağını vurguladı.

ÜSTEL: ÜLKENİN YÖNETİM SİSTEMİ MASAYA YATIRILMALI

Üstel, erken seçimle ilgili görüşlerini bildirerek, bu zor günlerde ülkenin istikrar istediğini belirtti.

Bugünlerde seçime gitmenin intihar olduğuna dikkat çeken Üstel, mecbur olunduğu zaman seçime gitmenin kaçınılmaz olduğunu söyledi.

Ülkedeki yönetim sisteminin dahi tartışılması gerektiğine dikkat çeken Üstel, koalisyon sisteminin de pek başarılı olmadığını ve ömürleri kısa olduğunu ifade etti.

Üstel, gerekirse tek partili yönetim şekline de geçmenin bir seçenek olarak masaya sunulabileceğini işaret ederek, hükümetin uzun ömürlü olması gerekliliğine parmak bastı.

Öte yandan UBP Kurultayı ile ilgili görüşünü bildiren Üstel, partinin hali hazırda bir Genel Sekreteri olduğunu ve kendisinin kesinlikle aday olmayacağını dile getirdi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu