EkonomiKıbrısManşetSiyaset

Üstünden de verselerdi!

2020’den beri vergi ve benzeri borçlarını devlete ödemeyenlere ödül gibi tahsilat kararnamesi

Borçların tahsili için Meclis’e sunulan kararnamede, cezalar %90’ı aşan oranlarda bağışlanıyor. Kararnameye, “borcunu zamanında ödeyenle ödemeyen arasında adaletsizlik yaratılıyor” itirazı var.

2020 YILI VE ÖNCESİNİ KAPSIYOR

Bakanlar Kurulu’nun vergi ve benzeri kamu alacaklarının tahsilatını kolaylaştırıp, hızlandırmak amacıyla hazırladığı kararname Resmi Gazete’de yayımlandı. 2020 yılı ve önceki vergilendirme dönemlerine ait “Kesinleştirilmiş Vergilerde Uzlaşma ile Ödeme Süresi Geldiği Halde Kısmen veya Tamamen Ödenmemiş Kamu Alacaklarının Tahsilatına İlişkin Yasa Gücünde Kararname” isimli kararname Cumhuriyet Meclisi’ne sunulacak.

GENEL GEREKÇEDE NELER VAR?

Yasa gücünde kararnamenin genel gerekçesinde, “Günümüz ekonomik koşullarına atıfta bulunularak, göz önünde bulundurularak, kesinleştirilmiş vergiler, vergi cezaları, özel usulsüzlük cezaları, kamu alacağından doğan alacaklar ile cezalar, dava masrafları, vergi cezaları, para cezaları gibi alacaklar ile bunlara ilişkin gecikme zamları ve gecikme faizlerinin ödenmesine olanak verilmesinin hedeflendiği” belirtildi.

TL’NİN KAYIPLARI HATIRLATILDI

Kararnamenin kapsamı; borçlarını zamanında ödeyen kesimler tarafından tepki gördü. Kararnameye itiraz eden kesimler Türk Lirası’nın astronomik kayıplarına rağmen cezaların affedildiğini ve uygulamadan yararlanacak kesimin reel anlamda borçlarının yarısını bile ödemeyeceği iddia edildi.

Karşı çıkanların “üstünden de verseydiniz” dediği kararnamede neler var?

* Kamu alacağının tümünün başvuruda bulunulduğu gün peşin olarak ödenmesi halinde: Cezalarının %97’si, cezaya bağlı gecikme zamlarının tümü ve gecikme zamları ile gecikme faizlerinin %90’ına karşılık gelen miktar tahsil edilmeyecek.

* Kamu alacağının 6 ay eşit taksitlerle ödenmesi halinde, cezaların %90’ı; gecikme zamlarının tümü ve gecikme zamları ile gecikme faizlerinin %80’ine karşılık gelen miktar tahsil edilmeyecek.

* Kamu alacağının 12 ay eşit taksitlerle ödenmesi halinde, cezaların %90’ı; gecikme zamlarının tümü ve gecikme zamları ile gecikme faizlerinin %60’ına karşılık gelen miktar tahsil edilmeyecek.

* Kamu alacağının 24 ay eşit taksitlerle ödenmesi halinde, cezaların %90’ı; gecikme zamlarının tümü ve gecikme zamları ile gecikme faizlerinin %50’sine karşılık gelen miktar tahsil edilmeyecek.

* Kamu alacağı 3 milyon Türk Lirası ve üzerinde olan kesinleşmiş borcun, 36 ay eşit taksitlerle ödenmesi halinde cezalarının %90’ı; gecikme zamlarının tümü ve gecikme zamları ile gecikme faizlerinin %40’ına karşılık gelen miktar tahsil edilmeyecek.

* Herhangi bir anlaşmayı belirleyen belge veya enstrümanın ödenmemiş pul vergisinin tamamının peşin ödenmesi halinde para cezasının %80’i tahsil edilmeyecek.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu