EkonomiGenelKıbrısManşet

Vatandaşın derdi ekonomi!

GIYNIK ÖZEL

Kuzey Kıbrıs’ta yaşayanların vatandaşların çok büyük çoğunluğu geçinemediğini söylüyor

KARAMSARLIK VAR

Kuzey Kıbrıs’ta halkın en büyük sorunu ekonomi. Ülkede yaşayanların %80’ine göre iki yıl içinde ülke ekonomisi daha kötü durumda olacak. KKTC’de yaşayanların çok büyük çoğunluğu; yıllardır hem ülkenin hem de vatandaşların en büyük sorunlar listesinin başında gelen ekonominin giderek daha da kötüye gideceğine inanıyor. Göç Kimlik ve Hak Çalışmaları Merkezi (CMIRS) Mart 2023 araştırmasının sonuçlarına göre vatandaşlar ülkenin ekonomik geleceğiyle birlikte kendi mali geleceği konusunda da derin bir karamsarlık içerisinde.

KAYGILAR ARTIYOR

Ankete katılanların kendi ekonomik durumlarıyla ilgili beklentilerinin geçmiş aylara kıyasla daha kötümser olduğu gözlemleniyor. 500 kişiyle telefon anketi yöntemiyle yapılan araştırmaya katılanların sadece %3.02’si iki yıl içerisinde kendi ekonomik durumunun daha iyi olacağını düşünüyor. Vatandaşların %81.09’u ise ekonomik/mali durumunun daha kötü güdeceği fikrinde. Vatandaşların %81.6’sı mutfak giderlerini karşılayamama, %89.2’si hayat standardını koruyamama, %84’ü taksitlerini ödeyememe, %87’si ise sağlık giderlerini karşılayamama kaygısı çekiyor. Ayrıca, vatandaşların %79.72’si iki yıl içerisinde ülkenin ekonomik durumunun daha kötü olacağını düşünüyor. Bu durumda umutsuzluğu giderek artırıyor.

VERİLER VATANDAŞI DOĞRULUYOR

CMIRS’in araştırmasında ortaya çıkan vatandaşın ekonomik kaygıları açıklanan istatistiki verilerle de paralellik gösteriyor. Başbakanlığa bağlı İstatistik Kurumu’nun hesaplamasına göre 2023’ün üçüncü ayı sonunda gıda enflasyonu %13.60’ı geçti. Veriler gıda enflasyonunun Mart ayında hız kesmesine rağmen 21 aylık aralıksız artış rekorunu 22’nci aya taşıdığına işaret ediyor. Aynı şekilde Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası’nın her ay açıkladığı “açlık sınırının” da 11 bin 800 TL’lik asgari ücreti aşıp 13 bin 247 TL’ye kadar yükseldiği görülüyor.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu