KıbrısManşetSiyasetToplum

“Vicdani rettin” görüşülmesine hükümet freni

Vicdani ret konusunu içeren Askerlik (Değişiklik) Yasa Önerisi’ne ivedilik talebi Meclis’te reddedildi

Vicdani ret konusunu içeren Askerlik (Değişiklik) Yasa Önerisi’ne ivedilik talebi Meclis’te reddedildi.

 

İVEDİLİK İSTENMİŞTİ
Vicdani ret konusunu içeren Askerlik (Değişiklik) Yasa Önerisi’ne ivedilik talebi Meclis’te hükümet kanadının oylarıyla reddedildi. Genel kurulda CTP tarafından sunulan “Askerlik (Değişiklik) Yasa Önerisi” ele alındı. “Vicdani Ret” hakkını içeren öneri üzerine söz alan öneri sahibi CTP milletvekili Erkut Şahali, bu konuda 2019 yılında çalışma yapıldığını ve bu çalışmanın devamını istediklerini, askerlik hizmetinin askerlik çatısı altında değil ama sivil yapılması için bir düzenleme yapılmasını istediklerini ifade ederek, bu çağdaş düzenlemenin yapılması temennisinde bulundu.

ATUN: ATEŞKESTE DOĞRU DEĞİL
UBP Milletvekili Sunat Atun ülkenin ateşkeste olduğunun unutulmaması gerektiğini, Güney’in KKTC’yi bir düşman olarak gördüğünü belirterek, Güney’deki silahlanmaya işaret etti. Atun, vicdani ret konusunun kişisel olduğunu ancak bütünsel düşünülmesi gerektiğini savunarak, askeri gücü artırma eğilimindeki Güney’e ve coğrafyaya karşı ülkede vicdani ret konusuna kapı açmalarının doğru olmayacağını ve bu kapıyı açamayacaklarını belirtti. Atun, UBP olarak oylarının ret olacağını söyledi. Konuşmaların ardından tezkereye ivedilik talebi oy çokluğuyla reddedildi.

DERYA: BEDELLİDE GÜVENLİK TAMAM MI?
CTP Milletvekili Doğuş Derya ise ret gerekçesinin “bedelli askerlikte geçerli olmadığına” işaret etti. Derya yaptığı açıklamada, “vicdani ret” hakkı tanıyan değişiklik önerisinin, UBP tarafından “ateşkes” bahanesiyle reddedildiğini söyleyerek, oysa aynı ateşkes koşullarında olan güneyde “vicdani ret” hakkının yıllar önce yasallaştığını belirtti. Derya, “Vicdani ret hakkını sınır güvenliği için zafiyet olarak açıklıyorlar. Onca İHA, SİHA yetmiyor demek. Sahi, Bedelli askerlik de güvenlik zafiyeti yaratıyor mu? Yoksa para mevzubahis olunca işler değişiyor mu?” diye sordu.

KANATLI: HAK AMA UYGULANAMIYOR
Öte yandan, Vicdani Ret İnisiyatifi temsilcilerinden Murat Kanatlı, dün yasa önerisinin ivedilik talebinin ele alınması öncesinde Meclis önünde basın açıklaması yaptı. Kanatlı, konunun geçmiş yıllarda Meclis’e 4 defa getirilmiş olmasına rağmen yine bir vicdanı retçi olan Mustafa Hürben’in cezaevi süreciyle karşı karşıya geldiğini kaydetti. Anayasa Mahkemesi ve Askeri Yargıtay’ın kararlarında vicdani rettin bir hak olarak kabul edildiğini hatırlatan Kanatlı, ancak Anayasa’daki “zorunlu askerlik” ifadesinden dolayı bu hakkın uygulanamadığını anlattı.

 

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu