EğitimKıbrısManşetSağlıkToplum

Yapay zeka ‘otizm’ tanısına başladı

ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü'nden bilim insanlarının geliştirdiği yapay zekalı sistem, bireyin otizmli olup olmadığına otomatik karar veriyor

ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü’nden bilim insanlarının geliştirdiği yapay zekalı sistem, bireyin otizmli olup olmadığına otomatik karar veriyor.

İNGİLTERE’DEN ÜLKESİNE DÖNÜŞ YAPTI
ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü’nden bilim insanları, yapay zekayla otizmli bireylere yönelik ön tanı yapabilen teknoloji geliştirdi. ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü Bilgisayar Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yeliz Yeşilada, 10 yıldan fazla sürede İngiltere’de akademik çalışmalar yaptıktan sonra “Ada ve aile sevgisi” dolayısıyla KKTC’ye döndüğünü anlattı. Üniversite kampüsünde kurulan Etkileşim Analizi ve Modelleme Laboratuvarı’nda yürüttüğü çalışmalarını insan bilgisayar etkileşimi ve yapay zeka uygulamaları üzerine yoğunlaştırdığını anlatan Yeşilada, İngiltere’deki Manchester Üniversitesi’ndeki araştırma grubuyla ortak çalışmalar yaptığını aktardı.

“YAPAY ZEKA KULLANARAK MODELLER GELİŞTİRDİK”
TÜBİTAK destekli tamamlanan projelerinde özellikle görme engelliler için web sayfalarının yardımcı teknolojiler ile daha kolay seslendirilmesi için algoritmalar geliştirdiklerini dile getiren Yeşilada, burada göz izleme teknolojilerini kullandıklarını anlattı. Son dönemde İngiltere’deki Wolverhampton ve Manchester Üniversitesi ile ortaklaşa yürüttükleri projelerinde göz izleme verisinden otizmli bireyleri ayrıştırmaya dönük bir proje yaptıklarını bildiren Yeşilada, “Otizmli ve otizmli olmayan 2 grup bireyin göz izleme verilerini ölçtük. Daha sonra yapay zeka kullanarak modeller geliştirdik. ‘Bu modellerle yeni bir göz izleme verisiyle otizmli bireyi ayrıştırabilir miyiz’ sorusunu araştırdık. Özel bir materyal yerine temelde web sayfalarıyla etkileşimden yola çıkarak otizmli olup olmadıklarını ayrıştırdık” ifadelerini kullandı.

“OTİZMLİ BİREYLERLE İLGİLİ ÇEŞİTLİ FARKLAR ORTAYA KOYDUK”
Prof. Dr. Yeşilada, çalışmalarında otizmli bireylerle ilgili çeşitli farkları ortaya koyduklarını belirterek, “Araştırma sonuçlarımızda, otizmli bireylerin belli noktalara çok az odaklandığını, sayfa içerisinde çok fazla gezindiğini ortaya koyduk. Odaklanma süreleri çok az. Makine öğrenme algoritmaları, daha sonra bir bireyin göz izleme verisiyle otizmli olup olmadığına dair ön tanı niteliğinde bir sonucu otomatik olarak ortaya koyuyor” diye konuştu.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu