KıbrısManşet

Yarkıner: KIB-TEK Yönetim Kurulu’nun ne biliyor ne de yardım alıyor

Makine Mühendisleri Odası Başkanı Yarkıner, KIB-TEK Yönetim Kurulu Başkanı Büyükyılmaz’ın mühendis olmadığını ve yönetecek uzmanlığı bulunmadığını söyledi.

Makine Mühendisleri Odası Başkanı Ayer Yarkıner, Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (KIB-TEK) Yönetim Kurulu Başkanı Turan Büyükyılmaz’ın mühendis olmadığını, KIB-TEK’i yönetecek uzmanlığı bulunmadığını, yönetim kurulunun da yetersiz olduğunu ancak yardım almaya da yanaşmadıklarını söyledi.

KIB-TEK Yönetim Kurulu’nun Makine Mühendisleri Odası’ndan yararlanabileceğini, seve seve hiçbir karşılık beklemeden yardım edebileceklerini belirterek, “En büyük günahları, yardım istememeleridir” dedi.

Daha önce sıkça dillendirilen KIB-TEK’le ilgili yolsuzluklar konusunda son zamanlarda konuşulmamasının da manidar olduğunu belirten Ayer Yarkıner, ‘KIB-TEK’teki İhalelerde Usulsüzlük Yapılıp Yapılmadığına İlişkin Meclis Araştırma Komitesi’nin daha süratli harekete edip, tespitlerini bir an önce açıklaması gerektiğini vurguladı.

Ayer Yarkıner, Haber Kıbrıs Web TV’de yayınlanan Markaj programına katılarak, Ali Baturay’ın sorularını yanıtladı.

KIB-TEK’LE İLGİLİ RAPOR NEDEN SONUÇLANDIRILMADI?

Ayer Yarkıner, Mayıs 2020 yılında KIB-TEK’te yolsuzluklarla ilgili CTP milletvekili Salahi Şahiner’in, 5 santralin çalışmadığı ve kalitesiz yakıt konusunda tespitlerinin olduğuna dikkat çekerek, “Salahi Şahiner, ciddi ithamlar olduğunu ve meclis araştırma komitesinin çalışmalarını 3 ay içinde sonuçlandırılacağını söylemişti ancak bir yıldan fazla süre geçti neden sonuçlandırılamadı” diye sordu?

Yarkıner, “KIB-TEK’teki İhalelerde Usulsüzlük Yapılıp Yapılmadığına İlişkin Meclis Araştırma Komitesi”nin daha süratli harekete edip, tespitlerini bir an önce açıklaması gerektiğini vurguladı.

“MECLİS ARAŞTIRMA KOMİTESİ ARAŞTIRMADIĞI İÇİN SUÇLUDUR”

“KIB-TEK’teki İhalelerde Usulsüzlük Yapılıp Yapılmadığına İlişkin Meclis Araştırma Komitesi”nin daha aktif olması, araştırmasını derinleştirmesi ve sonuçlandırması gerektiğini ifade eden Ayer Yarkıner, KIB-TEK ile ilgili iddiaları ve hazırlanan raporları yeterince araştırmadığı ve kamuoyuna bir sonuç açıklamadığı için meclis araştırma komitesinin de suçlu olduğunu söyledi.

Kurumların sahip çıkmayan bir devlet anlayışının kabul edilmez olduğuna dikkat çeken Yarkıner, ilgili bakanın ve diğer çevrelerin bir dönem çok dillendirdikleri yolsuzluk iddialarının da son günlerde durmasının manidar olduğunu kaydetti.

Geçmişte mecliste bakımı bir şirkete vermekle ilgili alınan kararı da eleştiren Yarkıner, “Maliye bakanlığının bunu engelledi. Biz kendi santrallerimizi bakımını yapamıyor muyuz?” diye sordu.

“SADECE BU YÖNETİMİ ELEŞTİRMEK YANLIŞ”

KIB-TEK’teki yönetim zafiyetini sadece mevcut yönetime yüklemenin yanlış olduğunu, geçmişte de hatalar yapıldığını anlatan Yarkıner, “Biz dahil herkes suçludur” dedi.

KIB-TEK’teki olumsuzlukların son bulması için ülkede tüm kesimlerin devreye girmesi gerektiğini belirten Yarkıner, “Mesela kurumda yedek parçaların yan sanayi olduğu halde orijinal fiyatına alındığı iddiaları var. Halen soruşturması yapılıp sonuçlandırılmadı. Bu gibi iddiaların soruşturmasının yapılıp bitirilmesi için baskı unsuru olmak lazım. Evet bakan ve yönetim kurulunun sorumluluğu büyüktür ama yalnızca onları eleştirerek bir sonuca varmak mümkün değildir” diye konuştu.

“BİLGİLERİ YOK YARDIM DA ALMAK İSTEMİYORLAR”

KIB-TEK Yönetim Kurulu Başkanı Turan Büyükyılmaz’ın mühendis olmadığına, bu alanda uzmanlığı olmadığına işaret eden Yarkıner, “Turan Büyükyılmaz, dürüsttür ve en iyisini yapmak ister ancak teknik bilgi almak istemiyor bu nedenle başarılı olamaz. KIB-TEK Yönetim Kurulu odamızdan, Maline Mühendisleri Odası’ndan yararlanabilir. En büyük günahları, yardım istememeleridir” dedi.

“KIBTEK, ŞEBEKEYE 48 MEGAVAT ELEKTRİK VERİYOR”

Her konuda destek olmaya hazır olduklarını, örneğim tedarik konusunda eski ve yeni yönetimle konuştuklarını dile getiren Yarkıner, “Destek olmaya hazırız dedik ama yardım talep etmediler” diye konuştu.

Kurumun mesleki gelişimi sağlayamadığına ve bunun sıkıntılarını yaşadığına dikkat çeken Yarkıner, “KIB-TEK elimizden kaymaya başladı, o kavşağa geldik. KIB-TEK, şebekeye 48 megavat elektrik veriyor, bu kabul edilebilir değil” ifadelerini kullandı.

“KIB-TEK, 200 YERİNE 48 MEGAVAT ELEKTRİK ÜRETİYOR”

KIB-TEK’in 200 megavat elektrik üretmesi gerekirken, 48 megavat elektrik ürettiğinden bahseden Yarkıner, “AKSA’yla beraber 404 mevagat kapasite var. İhtiyaç duyulan pik değer 300 megavattır. Kullanılabilir güç 350 megavattır. KIB-TEK 200 yerine 48 megavat elektrik üretiyor. Yüzde 20’sinden yararlanıyoruz” dedi.

“5 SANTRALİN ÇALIŞMAMASININ İZAHI OLAMAZ”

KIB-TEK’te en azından 3’üncü kademe bakımın yapabilmesini savunan Yarkıner, 5 santralin çalışmamasının izahı olamaz ve bu yönetenlerin günahıdır. Kurumun idame etme yeteneği yok, başka santral alınmak isteniyor. Oradaki mühendisler ne yapıyor?” ifadelerini kullandı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu