Sanayi Odası, Yerli Ürünler Haftası’nda birçok alanda dünya ile rekabet edebilecek kalitenin yakalandığına işaret etti.
ÜLKE İNSANI ÜRETİYOR
Kıbrıs Türk Sanayi Odası (KTSO), 12-18 Aralık Yerli Ürünler Haftası’nı çeşitli etkinliklerle kutlarken, ülkeye yeni bir sanayi politikasının şart olduğunu bildirdi. Sanayi Odası’ndan yapılan yazılı açıklamada, “Zaman artık yerli üretime ve üreticiye sahip çıkma zamanıdır” denilerek, yapılan araştırmalarda tüketicilerin kendi ülkelerinde üretilen ürünleri tüketme eğilimi içerisinde olduklarını gösterdiğini vurguladı. Sanayi Odası, “Ülke insanı üretiyor. Hem de her şeye rağmen üretiyor” dediği açıklamasında 2022 yılındaki 2,1 milyar dolarlık dış açığa ve %5-8 arasındaki ihracatın ithalatı karşılama oranına işaret edildi. Bunun kabul edilebilir bir oran olmadığı vurgulanırken, birçok alanda artık dünya ile rekabet edebilecek kaliteyi yakalandığı anlatıldı.
DEVLET VE SANAYİ POLİTİKASI
Devletin de yeni politikalar oluşturarak sanayiyi desteklemesi gerektiğini vurgulayan KTSO, pazarlama alanında son derece kararlı ciddi adımlar atıldığını anlattı. “Geriye, ülkeyi yönetenlerin sahiplenmesi kalıyor. İnanacağız, başaracağız. Bu ülkenin geleceği için üretmek, yerli üretime sahip çıkmak, daha çok üretmek ve dünya pazarında yer bulmak hedefimiz1 denilen açıklamada, bu hedefe giderken, üreticilerin yalnız bırakılmaması gerektiği belirtildi. Açıklamada, “Üretime sahip çıkmak ülkeye sahip çıkmaktır. Bu bilincin küçük yaşta yerleşmesi oldukça önemlidir. Geleceğin kurucuları ise bugünün çocuklarıdır. Ağacın yaş iken eğildiği gerçeğinden hareketle, bugünün üreticileri olarak, çocuklarımıza tüketmekten çok üretmenin önemini anlatmamız ve onlara üretimi sevdirmemiz asli görevimiz olmalıdır” denildi.
MARKA DEĞERİ YÜKSEK ÜRÜN
KTSO, Kıbrıs Türk markalarından oluşan ticari bir lokomotif oluşturmanın ana hedefi olduğunu ifade ederek, bu hedefe ulaşabilmek için üretilen ürünler ve üreticilere sahip çıkılmasını istedi. Kıbrıs Türk markalarının gelişiminin sadece ürettiklerine sahip çıkmakla mümkün olacağını belirten oda, şunları kaydetti: “10 yıl önce elektrik tarifelerinde %25 olan teşvik oranı bugün uygulanan yanlış teşvik politikası yüzünden %1-2’lere gerilediğini görmekteyiz. Enerji girdi maliyetleri üreticinin rekabet gücünü zayıflatmaktadır. Kuzey Kıbrıs’ın orta gelir tuzağından kurtulması için yerli üretimin çeşitlendirmeye ve güçlendirmeye ihtiyaç vardır. Dönem artık yerli üretime ve üreticiye sahip çıkma dönemidir.”