KıbrısManşetToplum

Zam furyası devlet harçlarına da yansıdı

Pasaport harcı, kamu sınavı harcı, doğum ve ölüm harcı ile daha nice devlet harçları asgari ücret artışı sonrası zamlandı

Yeni yılın ilk asgari ücretinin belirlenmesi sonrası gelen zamlar, temel gıda ürünleri sonrası devlet harçlarına da yansıdı.

EVLENDİRME ÜCRETLERİNDE DEĞİŞİKLİK

Evlendirmenin Evlendirme Memurluğunda yapılması halinde bin 455 TL, Evlendirme Memurluğu dışında herhangi bir yerde yapılması halinde ise 2 bin 955 TL olarak belirlendi.

Ayrıca; evlenme ihbarının tasdiki 148 TL, itiraz ihbarı verilmesi 143 TL, ihbarın taliki amacıyla bir şahadetnamesi verilmesi 148 TL, evlenme şahadetnamesinin veya herhangi bir suretinin alınması 148, evlenmenin sicile kayıt ücreti 583 oldu.

KAMU SINAV HARÇLARINDA DEĞİŞİKLİK

Yeterlilik sınavlarına, yarışma sınavlarına ve yabancı dil sınavlarına başvuruda bulunanlardan Kamu Hizmeti Komisyonu tarafından 180 TL olarak belirlendi.

EVLENDİRME, DOĞUM VE ÖLÜM HARÇLARINDA DEĞİŞİKLİK

13 Şubat 2024 yılı itibariyle, evlenmeler, doğum ve ölümler için de harçlar belirlendi. Uygulamaya göre doğum ve ölüm kaydı 500 TL oldu.

‘Konsolosluğun doğum, ölüm veya evlenme siciline olan bir kayıt için araştırma yapma’ ve ‘Konsolosluğun doğum, ölüm veya evlenme siciline olan bir kaydın tasdik edilmiş bir suretinin verilmesi’ 500 TL olarak belirlendi.

REKLAM LEVHALARI HARÇLARINDA ARTIŞ!

Reklam levhaları harçları; bir metre kareyi aşmayan reklam levhası, bildiri veya afiş için 700 TL ve bir metre kareden büyük, iki metre kareden küçük reklam levhası, bildiri veya afiş için bin 145 harç alınacakken, iki metre kareden büyük reklam levhası, bildiri veya afişte her bir metre kare için 460 TL harç alınacak.

OTEL ÇALIŞTIRMA VE RUHSATNAMESİ HARÇLARINDA DEĞİŞİKLİK

Oteller (Değişiklik) Tüzüğü’ndeki harçlara da artış geldi.

Otel çalıştırma ve ruhsatnamesi için 1 yıldızlı otellerden 715 TL,  2 yıldızlı otellerden, bin 55 TL, 3 yıldızlı otellerden, bin 635 TL, 4 yıldızlı otellerden 2 bin 155 TL ve 5 yıldızlı otellerden 2 bin 650 TL harç alınacak.

PASAPORT VE SEYAHAT BELGESİ HARÇLARI DA ARTTI; KKTC YURTTAŞLIĞINA KABUL HARCI 3 BİN 860 TL OLDU

Pasaport ve Seyahat Belgesi Harçları Tüzüğü’nde de değişikliğe gidildi.

KKTC yurttaşlığına kabul harcı için 3 bin 860 TL, KKTC’de beş yıllık süreyle ikamet edebilmek için başvurulacak pasaport harcı 2 bin 890 TL ödeyecek.

Kaybedilen pasaportların teslim harcı için ise 500 TL ödeme ücreti alınacak.

Pasaport veya başka seyahat vesikası veya hüviyet vesikası çıkarma veya yenileme veya vize verme hususunda yabancı bir memleketin herhangi bir salahiyette makamına bir rica veyahut tavsiyede bulunmak ve İkamet teskeresi vermek için bir ecnebi salahiyettar makam tarafından istenen herhangi bir vesikanın verilmesi harçları ise 500’er TL olarak belirlendi.

‘Kıbrıs vatandaşlığına aidiyeti gösterir bir belge veya fevkalade ahvalde verilen bir vatandaşlık belgesi veya talimatnamede pasaport yerine kaim olacağı tasrih olunmayan diğer herhangi bir vesikanın icap eden ahvalde hazırlanması ve verilmesi’, ‘Pasaport veya diğer seyahat vesikası üzerine bir seneye kadar muteber vize verme’ 965 TL oldu.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu