EkonomiKıbrısManşetToplum

2024 sonunda dolar 39 TL olur

Türkiye’de “Yargı krizi TL’yi ezerken”, İsviçre bankası UBS’ten çarpıcı bir rapor geldi:

Türkiye’de “Yargı krizi TL’yi ezerken”, İsviçre bankası UBS’ten çarpıcı bir rapor geldi:

ARTUN ÇAĞA

YARGI KRİZİ TL’Yİ EZDİ
Türkiye’de Yargıtay’ın dünya tarihinde bugüne kadar benzeri görülmemiş bir adım atarak, TİP Milletvekili Can Atalay’ın tahliyesine karar veren Anayasa Mahkemesi (AYM) üyeleri hakkında suç duyurusunda bulundu. Yargıtay’ın bu tavrı sadece siyaseti ve hukuku değil, ekonomiyi ve Türk Lirasını da çok fena vurdu. Yargıya güven endişesi alevlendi; analistlere göre oluşturulmaya çalışılan uluslararası yatırımcı güveni de yara aldı. Özellikle bu kararın TC Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve TC Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan’ın, uluslararası yatırımcı toplantıları düzenleyerek fon sağlamaya çalıştığı bir döneme denk gelmesi anlamlı bulundu.

EURO 31’İ GÖRDÜ
 Yargıdaki bu kriz AKP hükümeti tarafından çoğunlukla görmezlikten gelirken, bu gelişmeler uluslararası piyasalarda TL’nin aleyhine bir durum yarattı. Dolar/TL dün sabah dış piyasalarda güne 28.73 zirvesinden başladı, ardından 28.55-28.65 bandına çekildi. Euro ise ilk kez 31.03’ü görerek rekor tazeledi. 09.00’dan sonra ise sınırlı düşüşle 30.47-20.58 bandında işlem gördü. İngiliz sterlini ise 34.90-35.05 arasındaki geniş bantta dalgalandı. TL, dolar karşısında yıl başından beri %34.4; kamu kontrolünün gevşediği Haziran ayından sonra ise 27.4 seviyesinde değer kaybetti.

1 DOLAR 39 TL OLUR
Bu gelişmeler yaşanırken İsviçreli bankacılık devi UBS’den çarpıcı bir rapor daha geldi. UBS raporunda, TL’nin zayıflamaya devam edeceğini öngörürken, “dolar karşısında 2024 sonunda 39’a ve 2025 sonunda 48’e gerileyecek” dedi. Türkiye’de enflasyonunun 2024’ün ikinci yarısında itibaren düşmeye başlayacağını, ancak enflasyonun yılsonunda %41.4 seviyesinde (TCMB’nin tahmini %36) gerçekleşmesini bekleyen UBS, faizin ise %40 seviyesinde tutulacağını öngördü. Ancak kurum, başka bir faiz artırımı olasılığını dışlamadığını da vurguladı. “Enflasyonda 2024 üçüncü çeyrekten itibaren görülecek keskin düşüşle, TCMB para politikasını gevşetmeye başlayacak” diyen UBS’e göre 2024 sonunda politika faizi %25’e inecek.

 

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu