KıbrısManşet

Ayın sonunu zor getiriyoruz

Kuzey Kıbrıs’ta yaşayanların %86’sına göre iki yıl içinde ülke ekonomisi daha kötü durumda olacak.

Kuzey Kıbrıs’ta yaşayanların %86’sına göre iki yıl içinde ülke ekonomisi daha kötü durumda olacak.

 

Yapılan son araştırmaya göre vatandaşların sadece %3,3’ü kişisel ekonomik durumunun düzeleceği umudunda

Vatandaşa göre ülkenin en önemli sorunları:

  1. Ekonomik sorunlar
  2. Kıbrıs sorunu
  3. Enflasyon
  4. Yeteneksiz/Beceriksiz siyasi liderler
  5. İşsizlik
  6. Düşük maaşlar

 

 

EKONOMİ DAHA KÖTÜYE GİDECEK… KKTC’de yaşayanların çok büyük çoğunluğu; yıllardır hem ülkenin hem de vatandaşların en büyük sorunlar listesinin başında gelen ekonominin giderek daha da kötüye gideceğine inanıyor. Göç Kimlik ve Hak Çalışmaları Merkezi (CMIRS) Eylül 2022 araştırmasının sonuçlarına göre vatandaşlar ülkenin ekonomik geleceğiyle birlikte kendi mali geleceği konusunda da derin bir karamsarlık içerisinde. CMIRS’in Eylül 2022 araştırmasının sonuçlarına göre ülkenin en önemli sorunları: Ekonomik sorunlar, Kıbrıs sorunu, Enflasyon, Yeteneksiz/beceriksiz siyasi liderler, İşsizlik ve Düşük maaşlar olarak sıralandı. Bu araştırmada, Kıbrıs sorunu ile enflasyonun yer değiştiği dikkati çekti.

 

UMUTSUZLUK DEVAM EDİYOR… Ankete katılanların kendi ekonomik durumlarıyla ilgili beklentilerinin geçmiş aylara kıyasla biraz daha az kötümser olduğu gözlemlenmesine rağmen aslında beklentilerdeki umutsuzluk devam ediyor. Eylül 2022 anketinde katılımcıların %70.64’ü iki yıl içerisinde kendi ekonomik durumunun daha kötü olacağını düşünmektedir.  Bu oran Haziran 2022’de %86,3 idi. Ancak, “kendi ekonomik durumunun daha iyi olacağını düşünenlerin” oranın %7.15’ten %3,9’a gerilemesi, kötümser beklentilerde değişiklik olmadığını gösteriyor. Kişisel ekonomik durumunun “aynı kalacağını” belirtenlerin oranının %6.54’ten %25.46’ya yükselmesi ise araştırmayı yürütenlere göre, “Şu anki ekonomik durumunun kötü olduğunu düşünen toplum açısından çok da iyimser bir sonuç değil.”

 

ÜLKEYLE İLGİLİ BEKLENTİ DAHA KÖTÜ… Vatandaşın, ülkenin gelecekteki ekonomik durumuyla ilgili beklentileri ise şahsi beklentilerden daha da kötümser. Katılımcıların %85.51’i ülkenin ekonomik durumunun önümüzdeki iki yıl içerisinde daha kötü olacağını belirtti. Bu oran Haziran anketinde 93.87% idi. Ülkenin ekonomik durumunun daha iyi olacağını düşünenlerin oranı sadece %3.31’de kaldı. Kendi ekonomik durumuyla ilgili beklentilere benzer bir şekilde ülkenin ekonomik durumu aynı kalacak diyenlerin oranı ise %2.86’dan %11.18’e yükseldi.

 

HER 100 KİŞİNİN 7’Sİ MUTLU MESUT… Araştırmanın bir diğer ilginç sonucu da ailesinin durumunun iyi olduğunu söyleyenlerin oranın giderek düşmesi oldu. Ailelerin mali durumu hakkında fikir verebilecek bir soruda; Katılımcıların sadece %7’si ailesinin iyi bir yaşam standardına sahip olduğunu belirtti. Bu oran Haziran araştırmasında %14 düzeyindeydi. Katılımcıların %42’si gelirlerinde azalma sebebiyle harcamalarını azalttığını söylerken, %47’si düzenli gelirlerine rağmen harcamalarında sınırlamalar yapıldığını belirtti. Ayın sonunu zor getiriyoruz diyenler ise %3’ü aştı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu