KıbrısManşetSpor

AB sporunu nasıl yönetir?

Genellikle “Belirli bir spor politikamız yoktur” derler. Spor politikamız, bir başka deyişle sporda izleyeceğimiz yol veya sporumuzun yol haritası yok mu? Bal gibi var. İnanmayan KKTC Anayasası’na baksın. 61’nci maddede Sporun Geliştirilmesi hâlleri var ya, durum aynen öyle. E icraat? “Devlet başarılı sporcuyu korur” tümcesi? Geçiniz

Avrupa Birliği (AB); aşağı yukarı 28 ülkeden oluşan ve de ekonomik zeminde vahşi bir milletler topluluğu. Şu anki nüfusu toplamda 710 milyon olmuş. Yıllık ticaret hacmi 17 trilyon Euro civar ki bu da dünya ekonomisinin yüzde 32’si. Serbest mal ve hizmet dolaşımı malum. Hâl böyle olunca Bosman Kuralı sonrası AB vatandaşı sporcular, AB sınırları içerisinde yabancı statüsünde olmaksızın serbest transfer yapabiliyorlar. Son durum böyle olunca da AB sportif organizasyonları bir hayli müşteri edinmiş durumda. Bu yüzden “Kitleyi teşvik, eliti özendir” merkezinde bir spor politikası var. Ya bizde durum ne? Belirlenmiş bir spor politikamız var mı, yok mu sürekli tartışma konusu.

Genellikle “Belirli bir spor politikamız yoktur” derler. Spor politikamız, bir başka deyişle sporda izleyeceğimiz yol veya sporumuzun yol haritası yok mu? Bal gibi var. İnanmayan KKTC Anayasası’na baksın. 61’nci maddede Sporun Geliştirilmesi hâlleri var ya, durum aynen öyle. E icraat? “Devlet başarılı sporcuyu korur” tümcesi? Geçiniz.

Neyse, özellikle AB ve AB dışı dünya, sporunu nasıl yönetiyor? Vaktiniz varsa ilgili modelleri birlikte inceleyelim: Türkiye örneği; Cumhurbaşkanlığı’na bağlı Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü… Kıbrıs Cumhuriyeti örneği; Başkanlığa bağlı Ulusal Spor Konseyi… İspanya örneği; Başbakanlığa bağlı Yüksek Spor Konseyi… Portekiz örneği; Başbakanlığa bağlı Spor Devlet Sekreteryası… Hollanda örneği; Sağlık ve Spor Bakanlığı’na bağlı Milli Gençlik ve Spor Konseyi… İtalya örneği; Başbakanlığa bağlı Spor Kurulları Bağlantı Ofisi… Lüksemburg örneği: Özerk Mili Olimpiyat Komitesi… Fransa örneği; Özerk Fransa Milli Olimpiyat ve Spor Komitesi… Yunanistan örneği; Başbakanlığa bağlı Spor Genel Sekreterliği… Almanya örneği; Federal İçişleri Bakanlığı’na bağlı Alman Spor Konfederasyonu… İrlanda örneği; Cumhurbaşkanlığı’na bağlı İrlanda Spor Konseyi… ABD örneği; Başkanlığa bağlı Birleşik Devletler Spor Yüksek Konseyi… Finlandiya örneği; Eğitim Bakanlığı denetimindeki Gençlik ve Spor Birimi… Danimarka örneği; Kültürel İşler Bakanlığı denetimindeki Milli Spor Örgütü… İsveç örneği; Kamu Yönetimi Bakanlığı denetimindeki İsveç Spor Konfederasyonu.

Yukarda belirtilen modeller çerçevesinde Amerika’yı yeniden keşfetmeye gerek yok. Yukarıdaki modellerden birini ülkemize adapte etmek çok mu zor? En azından deveye hendek atlatmaktan daha kolay, tabiî niyetiniz varsa.

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu