DünyaManşetToplum

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Tayvan’da

Asya ziyaretine devam eden ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi'nin içinde olduğu uçağın Tayvan'a indiği bildirildi

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, dört gün sürecek Asya turuna çıktı.

Bu ziyarete ilişkin, yanıtı en çok merak edilen konu ise Pelosi’nin Çin ile ihtilaflı Tayvan’ı ziyaret edip etmeyeceğiydi.

Uçakların anlık konumunu gösteren “flightradar” internet sitesine göre Pelosi’nin içinde olduğu uçak başkent Taipei’ye indi.

“ABD ATEŞLE OYNUYOR”

Çin ise ziyarete tepkili… Çin Dışişleri Bakanı Wang, “ABD’li politikacılar Tayvan konusunda açıkca ateşle oynuyor” dedi. Wang, “Bu ABD’li politikacıların sonu iyi olmayacak” ifadelerini kullandı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü ise Pelosi’nin Tayvan’ı ziyaret etmesi halinde Çin ordusunun buna kayıtsız kalmayacağını belirtmişti. Sözcü, ziyaretin ciddi sonuçları olabileceği konusunda ABD’yi uyarmıştı.

ÇİN SAVAŞ UÇAKLARI HAVALANDI

Öte yandan Çin’e ait savaş uçaklarının Tayvan Boğazı’nı geçtiğini bildirdi.

 

Pelosi’nin uçağının rotası adım adım takip edildi.

PROGRAMDA YOKTU

Resmi açıklamaya göre Pelosi’nin ziyaret programında Tayvan yoktu. Ancak Amerikan yayın kuruluşu CNN’in Tayvanlı ve Amerikalı yetkililere dayandırdığı haberine göre Pelosi, Çin ile ihtilaflı Tayvan’a geçecek; hatta adada bir gece kalacak.

Ziyaret gerçekleşirse Pelosi, 25 yıl sonra Tayvan’a giden ikinci Temsilciler Meclisi başkanı olacak.

RUSYA: PROVOKASYON

Konuyla ilgili Rusya’dan da bir değerlendirme var. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zaharova, ülkesinin tek Çin prensibini desteklediğini ve Tayvan’ın bağımsızlığına karşı çıktığını söyledi. Zaharova, Pelosi’nin olası ziyaretini de provokasyon olarak nitelendirdi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu