KıbrısManşet

Amcaoğlu: Reel sektör ayakta kalmak için seçimin bitmesini bekleyemez

Pandemi döneminde yaşanan sorunlardan dolayı halen mağdur olan işletmelerin mağduriyetlerini gidermek ve hayatta kalmalarını sağlamak için yıl sonuna kadar destek sağlanacağını vurguladı. Döviz krizi konusuna da değinen Bakan Amcaoğlu, hükümetin dövize müdahale edebilecek enstrümanlara sahip olmadığını dile getirdi

GIYNIK ÖZEL

Maliye Bakanı Olgun Amcaoğlu, Ali Baturay ile Markaj programının konuğu olarak, önemli açıklamalarda bulundu. Pandemi döneminde yaşanan sorunlardan dolayı halen mağdur olan işletmelerin mağduriyetlerini gidermek ve hayatta kalmalarını sağlamak için yıl sonuna kadar destek sağlanacağını vurguladı. Döviz krizi konusuna da değinen Bakan Amcaoğlu, hükümetin dövize müdahale edebilecek enstrümanlara sahip olmadığını dile getirdi.

“TEŞVİKLER VE DESTEKLER ŞEKİLLENDİ”

“Pandemi süreciyle ilgili atılması gereken adımların hayata geçmesi için gerçekleştirilen toplantılarda son rötuşlar yapıldı” diyen Amcaoğlu, “Reel sektör için yapılması gerekenlerle ilgili çalışmaların sonuna gelindi. Sosyal Sigorta Teşvik Primleri, turizmde, eğitimde, sanayide ve tarım ve gıda sektöründe yapılması planlanan elektrik destek teşvikleri, maaş teşvikleri gibi konular şekillendi. Zaten hali hazırda Sosyal Sigortalar tarafından da başvurular başladı” dedi.

“REEL SEKTÖR YAŞAMAK İÇİN SEÇİMİN BİTMESİNİ BEKLEYEMEZ”

“Seçim yasakları yeni bir ekonomik tedbir paketi açıklama konusunda engel değil. Ülkedeki ekonomik devinim seçimlerin yapılmasını bekleyemez. Değil 1 gün, saatlerin ve saniyelerin dahi önemi var. Reel sektöre vereceğiniz destekler ve teşvikler için, 11 Ekim’de yapılacak seçimi bekleme şansınız yoktur. Ortada kişilere özel verilecek bir menfaat yoktur. 92 bin kişilik bir özel sektörden bahsediyoruz” diyen Amcaoğlu, bugün Temmuz ayına ait sosyal sigorta prim teşvikini alabilmek için yaptığınız başvurudan sonra, Aralık ayına kadar ne teşvik alabileceğiniz netleşmiştir. Kimlerin Ağustos ayı sonuna kadar, kimlerin Aralık ayı sonuna kadar maaş desteği alacağı netleşmiştir” şeklinde konuştu.

“AYLARDIR TEK KURUŞ KAZANAMAYAN İŞLETMELER VAR”

Gıynık Gazetesi’ne yaptığı açıklamaların anımsatılması üzerine Bakan Amcaoğlu, “Turizmden beslenen alt sektörlerin hayatta kalabilmesi, seyahat acenteleri gibi covid salgını başladığından beri tek bir kuruşluk iş yapamayan ve evlerine ekmek götüremeyen işletmelerin destekleneceğini vurguladım” dedi.

“HALEN AYNI GÖRÜŞTEYİM”

“Birileri açken, tokun sorunlarını konuşamam demiştim. Halen aynı görüşteyim” diyen Amcaoğlu, “Reel sektördeki devinimi sağlayamazsanız, 39 bin sosyal sigorta emeklisinin maaşlarını ödeyemezsiniz” şeklinde konuştu.

“HEM KAMUDA HEM DE ÖZEL SEKTÖRDE ÖDEVLERİMİZİ YERİNE GETİRECEĞİZ”

“Kamu tarafında ne kadar ödevimiz varsa, özel sektörde de tüm ödevlerimizi yerine getireceğiz. 35 bin öğrenci ülkeden ayrıldı. Adadan ayrılan nüfus sayısı 100 bine yaklaştı. Bir ülkede kendi vatandaşınız dışında ülkeden ayrılan yabancı nüfus varsa ekonominin daralmadığını söylemek mümkün değil” dedi.

“700 KİŞİ İŞSİZ KALMA TEHLİKESİYLE KARŞI KARŞIYA”

“Yeni açılacak işletmelere 36 aylık sosyal sigorta prim desteği ve 500 TL’lik maaş desteği, aynı zamanda yatay geçişte de 12 aylık sosyal sigorta prim desteği ve 500 TL’lik maaş desteği sağlanacak” diyen Bakan Amcaoğlu, “Bizim hesaplarımıza göre 700 kişi ülkede işsiz kalma tehlikesiyle karşı karşıya. İşsizlik rakamlarının aşağıya çekilmesi adına her türlü desteği vereceğiz. İhtiyaca göre destekler şekillenecek” derken, her sektörün kendi yapısına ve ihtiyacına göre bir destek paketi şekilleneceğini vurguladı.

MALİYE BAKANI OLGUN AMCAOĞLU’NUN AÇIKLAMALARINDAN SATIRBAŞLARI ŞU ŞEKİLDE:

“YAŞAYARAK ÖĞRENİYORUZ”

“Dünyadaki örnekler gibi biz de yaşayarak öğreniyoruz. Eylül ayı itibariyle öğrencilerin ülkeye gelip sağlıklı şekilde eğitimlerini alabilmeleri bizim için çok önemlidir. Eğitim altyapısında yapılan yatırımları geri kazanmak için çalışıyoruz.”

“SAĞLIK İÇİN HARCAMA YAPMAKTAN ÇEKİNMİYORUZ”

“Sağlık açısından Maliye olarak her türlü harcamayı yapmaktan çekinmiyoruz. Sadece bu dönemde konaklamaya 12 milyon TL verdik. Tıbbi malzemeler ve altyapı için 45 milyon TL bloke verdik. Pandemi ortamı içerisinde 85 milyon TL ilaç ihalesini bitirdik. Bu süreçten sonra tıbbi malzeme ve ilaç ihtiyaçları için ihaleye çıkılması yönünde çalışma başlattık.”

“DEVLETİN YÜKÜMLÜLÜKLERİ YERİNE GETİRİLMELİ”

“Bu dönemde özel sektöre yönelik tüm ödemelerin yapılması gerekiyor. Hayvancılık ve tarım sektörüne 65 milyon TL’ye yakın destek ödemesini gününde yaptık. Bu ödemeleri gününde yapınca radikal olarak sorunlara çare bulmuş olursunuz. Kamuya hayat pahalılığı verirken, diğer yandan özel sektörün hak edişleri de verilmelidir. Alım gücünü kısıtlayarak tasarruf yapamazsınız.”

“DÖVİZ İÇİN YAPABİLECEĞİMİZ PEK BİRŞEY YOK”

“Ülkemizin para politikası olmamasından ve para basamamamızdan dolayı Türk Lirası kullanmak zorundayız. Ülkede ne petrol ne de altın rezervimiz var. Arz ve talebin bir anda aşağıya düştüğü günlerden geçiyoruz. Ülkede 100 bin nüfus azalmışken bir de döviz krizi yaşanıyorken nereden kesinti yapıp vatandaşa döviz için destek vereceğiz. 85 milyon nüfusluk Türkiye ile ya da ABD ile ülkemizi kıyaslamak absürt olur.”

“GEÇMİŞTEKİ EKSİKLİKLERİ TAMAMLIYORUZ”

“Bugün, geçmişte eksik bırakılanları tamamlamakla meşgulüz. Bugün yaptığımız yatırımlar aslında geçmişte yapılması gereken fakat yapılmayan yatırımlardı.

“ÖZELLEŞTİRME ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR”

“Elektronik fatura ve gümrük otomasyonu denenmeye başlandı görevliler tarafından. Limanların ve telekomünikasyonun özelleştirmesiyle ilgili çalışmalar devam ediyor. Ercan Havalimanı’nın özelleştirmesinde ortaya çıkan sıkıntıların benzerlerinin yaşanmaması için ihale şartnamesi uygun şekilde hazırlanacak. Yılsonuna kadar özelleştirmelerle ilgili ihaleye çıkılacağını düşünüyorum.”

“MALİYE BAKANLIĞI’NA TEK BİR İSTİHDAM YAPILMADI”
“2018 yılında 807 istihdam yetkisi verildi, 2019 1038, 2020’de 838 istihdam yetkisi verildi. 248 mevsimlik işçi için istihdam yetkisi verildi Aralık ayına kadar Sağlık Bakanlığı’na. Sağlıkla ilgili işçi alımı yapıldı. Spor Dairesi’ne 16 kişilik sahaların bakımı ve idamesi için personel alındı. Ben Maliye Bakanlığı’na tek bir istihdam yapmadım.”

“MECLİS’TE DİLE GETİRİLEN KONULARLA BELALTI VURULDU”

“Doğuş Derya’ya teşekkür ediyorum. Akrabamın adını karıştırdı ve bugün maalesef özel sektördeki işinden oldu. Dün Meclis’te isminin zikredilmesinden dolayı bugün işten çıkarıldı.”

“KİMSE GEÇMİŞİNİ UNUTMASIN”

Sırf birilerine kıyak yapmak adına istihdam yapılıyorsa tabi ki bunu tartışalım. Fırsat eşitliğini savunanlar bir dönem Gönyeli Belediyesi’ne istihdam edildiklerini unuttular.

“DÖRTLÜ KOALİSYON DÖNEMİNDE PARTİZANCA İSTİHDAMLAR YAPILDI”

“Dörtlü koalisyon hükümeti döneminde CAS çalışanlarının istihdam edilmesi için 45 kişilik yetki alındı ama CAS çalışanlarından sadece 15-16 kişi istihdam edilirken geriye kalan hükümete yakın kişiler istihdam edildi.”

“ACİL İSTİHDAMA İHTİYAÇ OLAN YERLER VAR”

Bugün Posta Dairesi’nde Gönyeli’ye posta dağıtacak eleman yok. Bugün Karayolları Dairesi’nde yol kenarlarındaki otları temizleyecek personel yok. Buralara personel istihdamı yapmak zorundayız.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu