KıbrısManşetSağlıkToplumYaşam

Aşardağ: Kardiyomiyopati denilen kalp kası hastalığına dikkat!

Son günlerde maalesef tüm toplumu derinden üzen, ani beklenmeyen ve daha önce bir hastalığı bilinmeyen genç ölümlerle ilgili GIYNIK’a değerlendirmelerde bulunan İç Hastalıkları Uzm. Dr. Erden Aşardağ, ani ölümlerde yer alabilecek çok değişken faktörler olduğundan bahsetti.

Son günlerde maalesef tüm toplumu derinden üzen, ani beklenmeyen ve daha önce bir hastalığı bilinmeyen genç ölümler görülmektedir.

Trafik kazaları ve önceden kestirilebilen sebepler dışındaki kayıplar konusunda İspanya’da yapılmış çok geniş bir araştırma var.

Bu konuyla ilgili GIYNIK’a değerlendirmelerde bulunan İç Hastalıkları Uzm. Dr. Erden Aşardağ, ani ölümlerde yer alabilecek çok değişken faktörler olduğundan bahsetti.

0-50 yaş grubunda ani ölümlerin ortalama yaş grubunun 40’lı yaş grupları olduğundan bahseden Dr. Aşardağ, yaş ilerledikçe ölüm riskinin de artmakta olduğunu, kronik hastalıklara ve genetik faktörlere bağlı olarak da bu durumun değişkenlik gösterebileceğini ifade etti.

Dr. Aşardağ, 30 yaşın altındaki ölümlerde yapılan görsel otopside bilinmeyen ölüm vakalarının çok fazla olduğunu ve bunların sebebinin genetik kökenli kalp kasını tutan Kardiyomiyopati denilen kalp kası hastalıklarından kaynaklanabileceğine dikkat çekerek, bu hastalığın kişinin şikayeti olmadıktan sonra teşhis edilmesinin pek de kolay olmadığını ifade etti.

40-30 yaş altı ölümlerde ailenin bilgilendirilmesi gerektiğine vurgu yapan Dr. Aşardağ, aile fertlerine genetik inceleme yapılması gerekebileceğinden bahsetti.

Dr. Aşardağ, dünyada da bu konuda bir ‘Boş vermişlik’ olduğunu, nedeninin ise maddi bedelinin yüksek olmasından kaynaklandığını belirtti.

Bu incelemenin ailelere sunulması gerektiğini söyleyen Aşardağ, “Kişinin ölümüne neden olan genetik bir faktördür. Aile üyeleri içinde bu kalp kası hastalığı risk oluşturabilir. Eğer bir hastalık söz konusuysa da bunun tedavisi yapılarak ölümün önüne geçilir. Gelişmiş ülkeler bunu yaparken küçük ülkelerde bu durum biraz daha geri planda kalıyor çünkü ciddi bir maliyeti var. Bu uyarıyı yapmazsak aynı durumla karşı karşıya kalmamız söz konusu” dedi.

Uzm. Dr. Aşardağ’ın beklenmeyen, ani ölümlerle ilgili hazırladığı tablo şu şekildedir:

0-50 YAŞ ARASI ANİ BEKLENMEYEN ÖLÜM İRDELENMESİ

  • 0-50 yaş aralığında meydana gelen ortalama ölüm yaşı 40’tır.
  • Tüm otopsi teknikleri uygulandığı halde %5-10’unda sebep bulunmayabilir.
  • Tüm yaşlardaki ölümlerin % 80‘i erkektir.
  • Yaş arttıkça ani ölüm riski artar.
  • 30-50 yaş arası kişilerde ‘Kalp Krizi Sebepleri’ daha fazla ve günlük aktivite ile egzersiz esnasında oluşuyor.
  • Daha genç hastalarda gerçekleşen ölümler en fazla ‘Kalp Kası Hastalığı’ (Kardiyomyopati ) veya ‘Ciddi Egzersiz’ esnasında meydana geliyor.
  • 30 yaş altı ani ölümlerde klasik görsel otopsi ile tanı olasılığı 30 yaş üstüne göre çok daha zor olabiliyor.
  • 40 yaş altı ölümlerde ve kalıtsal bir hastalık şüphesi var ise sebebinin saptanması veya genetik incelemeyle danışmanlık servisinin verilmesi gerekir.
  • Genetik inceleme yapılmazsa ‘Genetik Kardiyomyopati’ ölümleri saptanamaz ve bu kişilerin olası aynı geni taşıyan, yaşayan hastaları riske atmış oluruz.
  • Ölen kişilerin ve ailelerinin genetik incelenmesi, ani beklenmedik ölümlerin sebeplerini büyük oranda açığa çıkarır.
  • Bebeklerde (3-12 aylık) her şey normal bulunsa da, tetkik ve muayeneye yansımayan ‘Kalp Kası’ hastalıklarında (Kardiyomyopati) ani beklenmeyen kayıplar yaşanabilir.
  • Sebepler; toplamda %80 kalp hastalıklarının yarısı Ani Koroner Kalp Hastalığı (Enfarktüs) veya tıkanıklığın yol açtığı Ritim Bozukluğu (kriz olmadan) nedeniyle meydana geliyor.

ÖNERİLER

  1. Mutlaka her yaşta spora başlamadan önce veya ağır işlere girişmeden önce muayene ve uygun tetkiklerin doktorunuz tarafından yapılması gerekmektedir.
  2. Birçok ilaç kullanan hastalar, yeni ilaç alacaklarsa mutlaka ilaç etkileşimi açısından hekimleri ile tartışsınlar. Çünkü alerji ve grip ilaçları bile bazen kalpte ritim bozukluklarına neden olabilir.
  3. Daha önce size yabancı olan bir yakınma ve anormal bir hissi yabana atmadan hemen hekiminizle tartışmalısınız.
  4. Düzenli ve kaliteli bir uyku düzeniniz olması gerekmektedir. (Uykuda solunum durması ve horlama varsa dikkat edilmelidir.)
  5. Düzenli olarak yaşınıza uygun muayene ve tetkiklerin yapılması hayat kurtaran niteliktedir.
  6. Sağlık Taraması (check-up ) yaptırmadan önce mutlaka doktor muayenesi ve görüşmesi talep etmeniz, taramanın kalitesini kesinlikle artıracaktır.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu