KıbrısManşetSağlık

Aşılı doktor ve hemşireler pozitif

Sağlık sistemi, pandeminin başladığı 2020 Mart ayından bu yana en kötü günlerini yaşıyor… Koronavirüse karşı aşılanan doktor ve hemşireler birer birer COVID-19’a teslim oluyor… Karantinalardaki pozitif ve temaslı sayısında ise ciddi bir artış yaşanıyor…


HALA CAYDIRICI CEZA VE ETKİN DENETİM YOK…
Her yer açıldı fakat denetim hak getire… Bulaşıcı Hastalıklar Yasası’nda ‘maske takmamanın cezası’ bile hala daha belirlenmedi…

SINOVAC AŞISI KORUYUCU DEĞİL Mİ? Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Nesil Bayraktar, Sinovac firmasına ait Coronav aşısının, koronavirüsten korumaktan ziyade, virüse bulaşanların hastalığı hafif semptomlarla atlatmasını sağladığının altını çizdi. “Çift doz Sinovac aşısı olmasına rağmen pozitif vaka olup da hastanede ya da yoğun bakımda tedavi gören bir hasta yok” diyen Bayraktar, “Şayet böyle bir durumla karşılaşacak olursak bizlerde bu aşının etkinliğini sorgularız” şeklinde konuştu.

AZ SAYIDAKİ HEMŞİRE DE GİDERSE… Kıbrıs Türk Hemşire ve Ebeler Sendikası Başkanı İbrahim Özgöçmen, 17-22 Mart tarihleri arasında, pandemi mücadelesinde görev yapan ve aşılamaları yapılmış toplamda 10 hemşire ve Anestezi Uzmanı 1 doktorun koronavirüse yakalandığını, aralarında hemşire ve doktorların olduğu 50’ye yakın temaslı bulunduğunu ve temaslı sayısının artmasını beklediklerini ifade etti. Özgöçmen, Acil Durum Hastanesi ve karantina servislerinde hemşire eksikliği yaşanmaması için Lefkoşa Devlet Hastanesi’ndeki farklı servislerden hemşire takviyesi yapıldığını ve yapılmaya devam edeceğini de ifade etti.

HASTANE BİR BİR FİRE VERİYOR… Pozitif vaka olarak tedavi altına alınan ve aralarında 2’nci doz ve henüz 1’nci doz Sinovac aşısı yaptırmış olan Anestezi Uzmanı Doktor ve hemşirelerinden 5’inin Acil Durum Hastanesi’nde, 2’sinin Ayaktan Tanı Merkezi Göğüs Hastalıkları Servisi’nde, 2’sinin Ayaktan Tanı Merkezi Enfeksiyon Hastalıkları Servisi’nde ve 1 hemşirenin ise Lefkoşa Devlet Hastanesi Yoğun Bakım Servisi’nde görev yaptığı açıklandı. Pozitif vaka olan doktor ile hemşirelerin temaslısı olan doktor ve hemşirelerin de aralarında bulunduğu 50’ye yakın sağlık çalışanı ise temaslı karantinasında gözetim altında tutuluyor.

DR. BAYRAKTAR: SİNOVAC AŞISI HASTALIĞIN BULAŞMASINI ENGELLEMEZ

Covid-19 salgınıyla mücadelede ön saflarda görev yapan 10 hemşireden 5’inin, iki doz Coronav aşısı yaptırmış olmasına rağmen virüse yakalanması aşısının etkinliğini sorgulatır hale geldi. Konuyla ilgili GIYNIK Gazetesi’nin sorularını yanıtlayan Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Nesil Bayraktar, Sinovac firmasına ait Coronav aşısının, koronavirüsten korumaktan ziyade, virüse bulaşanların hastalığı hafif semptomlarla atlatmasını sağladığının altını çizdi.

“SINOVAC AŞISI HASTALIĞIN BULAŞMASINI ENGELLEMEZ”

“Sinovac firması, Coronav aşısını yaptırırsanız size hastalık bulaşmayacak diye değil, ‘hasta olursanız ölmeyecek ya da yatarak tedavi görmek zorunda kalmayacaksınız ve hastalığı ayakta, hafif semptomlu olarak geçirmenizi sağlayacak’ uyarısıyla yola çıktı” diyen Dr. Bayraktar, “Çift doz Sinovac aşısı olmasına rağmen pozitif vaka olup da hastanede ya da yoğun bakımda tedavi gören bir hasta yok. Şayet böyle bir durumla karşılaşacak olursak bizlerde bu aşının etkinliğini sorgularız” dedi.

“TABİPLER BİRLİĞİ, BIONTECH VE ASTRAZENECA AŞILARININ TERCİH EDİLMESİNİ ÖNERDİ”

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği’nin, henüz aşılama çalışmaları başlamadan önce, başta sağlık çalışanları olmak üzere tüm toplum için Biontech ve AstraZeneca aşılarıyla aşılanmasını önerdiğini anımsatan Dr. Nesil Bayraktar, aşıya ulaşma konusunda yaşanan sorunlardan dolayı ülkeye ilk gelen ve en fazla miktarda gelen aşı olan Coronav aşısıyla risk altındaki sağlık çalışanlarının da aşılandığını vurguladı. “Bunun bir hükümet politikası olduğunu görmekteyiz” diyen Bayraktar, “Aşı politikası başından beri sorgulanan bir durumdur. AB ve uluslararası mercilerden onay almış aşıların tüm halka uygulanması yönünde Tabipler Birliği’nin net bir açıklaması olmuştu. Ancak elimizdeki imkanlar doğrultusunda ülkemize AB’den aşı gelme lüksü olmadı. Ağırlıklı aşı temini Türkiye’den olduğu için Coronav aşısı geldi. Bu noktada keşke Tabipler Birliği’nin tavsiyeleri üzerine hareket edilseydi ve İki Toplumlu Komitelerde aşı konusunda daha talepkar olunsaydı ama o durumda söz konusu olmadı” ifadelerini kullandı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu