EkonomiKıbrısManşetSiyaset

Avcıoğlu: KKTC’nin Elektrik Enerjisi Sorununu çözdüğünü iddia etmek, aklımızla alay etmeye çalışmaktan başka bir şey değildir

Motorinin üretim maliyetinin fuel-oil yakıta oranla çok daha yüksek olduğunu kaydeden Avcıoğlu, bu nedenle üretim maliyetinin de yükseleceğini vurguladı

KIB-TEK Yönetim Kurulu Eski Üyesi, Elektrik ve Elektronik Mühendisi Yusuf Avcıoğlu, ülkeye bugün kısa bir süre önce getirilen 2 adet jeneratörle ilgili değerlendirmede bulundu. Ülkeye getirilen jeneratörlerin KKTC’nin elektrik sorununu çözmeyeceğini ve sebebini detaylı şekilde açıkladı.

“Mobil santrallerin kullanım amaçlarının devamlı elektrik üretiminin ötesinde, doğal afet gibi hayati önem arz eden durumlarda elektrik enerjisi sağlanmasıdır” diyen Avcıoğlu, gelen ünitelerin gaz türbini olduğunu, dolayısıyla normal şartlar altında Doğalgaz ile çalıştırıldıklarını, ülkemizde olduğu gibi Doğalgaz ve Doğalgaz altyapısı olmadığı durumlarda ise motorin (dizel) ile çalıştırıldığını ifade etti.

Motorinin üretim maliyetinin fuel-oil yakıta oranla çok daha yüksek olduğunu kaydeden Avcıoğlu, bu nedenle üretim maliyetinin de yükseleceğini vurguladı. Avcıoğlu’nun açıklaması şu şekilde:

“Sunat Atun 2 adet 25MW gücündeki Mobil Treyler Santrallerin adaya gelişi ile Suyun Kaldırma Kuvvetini keşfettikten sonra Evreka (buldum!) diye bağırarak kendini hamamdan dışarı atan Antik Yunanlı Bilim Adamı Arşimet gibi, KKTC’nin Elektrik Enerjisi sorununu çözdüğünü iddia etmektedir.

Ne var ki işin gerçeği böyle değildir…

Aşağıda grafiklerden de görülebileceği üzere, son 25 yılın puant yük verilerine baktığımızda, ortalama yıllık %5’lik bir artışa sahip olduğunu görürüz.

Yine ekteki grafiklerden de görülebileceği üzere, 2022 yılı itibariyle, 2 adet Mobil Treyler Santrallerin de üretime katılmasıyla birlikte hala 6 MW’lık bir açık yaşanması söz konusudur.

Bu açık diğer tüm Jeneratörlerin, sağlıklı çalışır durumda olmaları halindedir, mevcut Jeneratörlerden herhangi biri veya birkaçında arıza olması halinde, Yedek Kurulu Güç Kapasitemiz olmadığı için, bu açık hızla büyüyecek, bu da beraberinde yine Üretim Yetersizliği Sebebiyle Elektrik Kesintilerini getirecektir.

Hal böyle iken, KKTC’nin Elektrik Enerjisi Sorununu çözdüğünü iddia etmek, aklımızla alay etmeye çalışmaktan başka bir şey değildir, rakamlar ortadadır.

2 Adet Mobil Treyler Gaz Türbinlerinin ise, kendi özelinde başka sorunları ve dezavantajları mevcuttur. Bunlara değinmeden önce, bu Mobil Santraller hakkında kısa birkaç bilgi vermek gerekir.

➡️ Bu Mobil Santraller nedir?

Mobil santrallerin kullanım amaçları devamlı elektrik üretiminin ötesinde, doğal afet gibi hayati önem arz eden durumlarda elektrik enerjisi sağlanmasıdır.

YANİ ACİL DURUM SANTRALLERİDİRLER.

➡️ Peki, bu Mobil Santraller hangi Yakıt ile çalışır?

Gelecek olan üniteler Gaz Türbinidir, dolayısıyla normal şartlar altında Doğalgaz ile çalıştırılır. Ülkemizde olduğu gibi Doğalgaz ve Doğalgaz Altyapısı olmadığı durumlarda, Motorin ile çalıştırılırlar.

FAKAT MOTORİN, FUEL OİL’E KIYASLA ÇOK PAHALIDIR VE DOLAYISIYLA BU SANTRALLERİN ÜRETİM MALİYETLERİ ÇOK YÜKSEKTİR. Şöyle ki;

⛔️ Yakıt Fiyatları:

  • 1% Kükürtlü Fuel Oil Fiyatı = 650 $/mton
  • Motorin Birim Fiyatı = 1,350 $/mton

⛔️ Üretim Maliyetleri:

  • AKSA Dizel Jeneratör = 18 Cent($)/kWs
  • Teknecik Buhar Türbini = 17 Cent($)/kWs
  • Teknecik Dizel Jeneratör = 14 Cent($)/kWs
  • Mobil Treyler Santralleri = 33 Cent($)/kWs

⛔️ Buna ilaveten Yakıt konusunda başka sıkıntılar da vardır:

  • Yalnızca 200mton’luk bir Yakıt Deposu mevcuttur, bu da bu Santrallere ancak 3 gün yetebilecek bir kapasitedir.
  • Yakıt alımını Gemi ve İhale ile yapabilecek, Yakıt Altyapısı da yoktur. Bu da her 3 günde bir İhalesiz, Kara Tankerleri ile Yakıt Sevkiyatı yapılmak durumunda kalınacak demektir.

Son olarak, bu santraller 5 yıl süre ile Kıb-Tek’in kullanımına verilmiştir, 5 yılın sonunda mülkiyeti Kıb-Tek’e geçmeyecektir, dolayısıyla bu santralleri “Kıb-Tek’in Kurulu Gücüne” bir yatırım yapmış gibi göstermek şark kurnazlığından başka bir şey değildir.

ÜLKENİN ELEKTRİK ENERJİSİ SORUNUNU BÖYLE Mİ ÇÖZDÜNÜZ?”

Diğer Haberler

Başa dön tuşu