KıbrısManşetSürmanşet

Aysal: Deprem süresinin kısa olması avantajımızdı

Kıbrıs Türk Mimar ve Mühendisler Odaları Birliği Genel Başkanı Seran Aysal dün yaşadığımız depremin ardından açıklamalarda bulundu. Deprem gibi doğa olaylarının değil denetimsizliğin tehlike saçtığını vurgulayan Aysal, eksikliklerimizi de gözler önüne serdi

Kıbrıs Türk Mimar ve Mühendisler Odaları Birliği Genel Başkanı Seran Aysal dün yaşadığımız depremin ardından açıklamalarda bulundu. Deprem gibi doğa olaylarının değil denetimsizliğin tehlike saçtığını vurgulayan Aysal, eksikliklerimizi de gözler önüne serdi.

Kıbrıs Adası’nın deprem kuşağı içerisinde yer aldığını hatırlatan Aysal, bu tip doğa olaylarının sürekli tekrar edebileceği uyarısında bulundu ve ‘Önce deprem bilincine erişmeliyiz’ dedi. Aysal, “Deprem bilincine eriştikten sonra bunun etkilerinin topluma yansımasını nasıl en aza indirebilir buna bakmamız gerekiyor” şeklinde konuştu.


“ORTA BÜYÜKLÜKTE BİR DEPREM YAŞANDI”

Dün yaşadığımız depremin boyutunun orta ölçek olarak tabir edilebileceğini, dolayısıyla tehlikeli bir boyuta ulaşma ihtimalinin olduğunu da gözler önüne seren Aysal, “Bu depremi orta büyüklükte diye tabir edebiliriz. Bu depremin avantajı süresinin kısa olmasıydı. Deprem daha küçük ancak süresi daha uzun olabilirdi ve süresi uzun olan depremler zarara yol açabilir. Ülkemizde olabilecek deprem büyüklüğü ve mertebeleri kabaca biliniyor” diyerek, bizim yapmamız gerekenin ise binalarımızı o büyüklüğe göre hazırlamak olduğunu sözlerine ekledi.

“ACİL TOPLANMA MERKEZİMİZ YOK”

Afet durumunda acil toplanma merkezlerinin olmadığını aktaran Aysal, devletin gündeminde doğal afetin yer bulmadığını ifade etti. “Acil toplanma alanımız yok” diyen Aysal, “Eskiden sığınaklarımız vardı ama o depremden çok bir savaş haliyle ilgiliydi. Şu anda deprem anında ‘şuraya toplanacağız’ gibi bir konu yok. Bizim gündemimizde deprem de yok. Kıbrıs Türk Mühendis Mimar Odaları Birliği’ne bağlı odaların ve meslek disiplinlerinin gündeminde deprem ve afetler her zaman ön sıradadır. Fakat devlet yetkilileri bu konuyu görmezden geliyor” eleştirisinde bulundu.

“ETKİN DENETİM ŞART”

Tüm bina projelerinin mesleki denetiminin yapıldığını aktaran Aysal, projenin uygulanması ve yerel yönetimlerden nihai tasvibin verilmesi konusunda yapılan denetlemelerin yetersiz olduğunu da sözlerine ekledi. Nihai tasvip verildiğinde, binanın her aşamasından tamamlanmış ve projesine uygun olduğu anlamına geldiğini ifade eden Aysal, “Ancak denetimi yapan mühendisin sahada bunları kontrol etmemesi süreci devam ettiği müddetçe bunların faturası muhakkak topluma yansıyacaktır. Yasada bu yetki var ama buna göz yumuluyor ve uygulamadan kaçıyorlar” dedi.

“TÜRKİYE DOĞAL AFETLERDEN KAYNAKLI ÖLÜMLERDE DÜNYA BİRİNCİSİ”

“Türkiye’de yaşanan göçükler önemli eksikliklerden değil denetimsizlikten kaynaklanıyor. Ana eksiklik denetim eksikliğidir” ifadelerine yer veren Aysal, “Son zamanlarda daha yüksek binalar yapıyoruz. Bu da daha çok kontrol ve denetimin yapılması gerektiğini gösteren bir husus” uyarısında bulundu. Türkiye, doğal afetlerde ölümlerde dünya birincisi olduğuna dikkat çeken Aysal, “Dünyanın pek çok farklı bölgesinde çok daha büyük depremler olmuş olmasına rağmen Türkiye’de büyüklük açısından daha düşük şiddetli depremlerle en çok can kaybının olduğu ülkedir” şeklinde konuştu ve Kıbrıs’ın da deprem kuşağı üzerinde olduğunu, bu nedenle olası diğer depremlere de hazırlıklı olmamız gerektiğini vurguladı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu