EğitimKıbrısManşetToplum

Bıçak Uluslararası Kalite konferansına moderatörlük yaptı

Rauf Denktaş Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Ali Bıçak Uluslararası Kalite konferansına moderatörlük yaptı

 

Türkiye’nin önde gelen akreditasyon kuruluşlardan birisi olan Sosyal, Beşeri ve Temel Bilimler Akreditasyon ve Rating Derneği (STAR), Avrupa’nın saygın akreditasyon kuruluşlarının genel direktörlerinin konuşmacı olarak katıldığı “Yükseköğretim Avrupa Standartları ve Rehberi (ESG): Üniversiteler ve Kalite Güvence Ajansları için Hedeflerine Ulaşmada Rehber” isimli bir çevrimiçi konferans düzenledi.

Uluslararası Konferansa konuşmacı olarak Avrupa Yükseköğretim Kalite Güvence Birliği (ENQA) direktörü Anna Gover, Almanya’nın kalite güvence ajansları, FIBAA’nın Genel Direktör’ü Diane Friberger, ASIIN’ın Genel Direktör’ü Iring Wasser, AQAS’in Genel Direktör Yard. Ronny Heintze ve Slovakya Yükseköğretim Ulusal Kalite Güvence Kurulu (SAAHE) Başkanı Prof. Robert Redhammer katıldılar.

Açılış  konuşmasını Türkiye Yükseköğretim Kalite Güvence Kurulu (YÖKAK) Başkanı adına, Dr. Ayşegül Kozak Çakır ve STAR Yönetim Kurulu Başkanı Dr. İsmail Erkam Tüzgen yaparken, Uluslararası Konferansın moderatörlüğünü de Rauf Denktaş Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Ali Bıçak yapmıştır. Prof. Dr. Hasan Ali Bıçak, 2 yıldan beri STAR’ın  Uluslararasılaşma Komitesi Başkanlığını sürdürmekte olup, STAR’ın Orta ve Doğu Avrupa Ülkeleri Kalite Güvence Birliği’ne (CEENQA)  üyeliği ve STAR ile çeşitli ülkelerin kalite güvence ajansları ile işbirliği anlaşmaları yapmalarına büyük katkıda bulunmuştur.

Uluslararası Konferansın açılış konuşmacısı ENQA Direktörü Anna Gover, konuşmasında Avrupa Yükseköğretim  Kalite Güvence Birliği (ENQA) ile Yükseköğretim Avrupa Standartları ve Rehberi (ESG) hakkında kısa bir bilgi vererek, ESG’nin 2005 yılında uygulamaya konulduğunu, 2015 yılında revize edildiğini ve halen de ikinci kez revize edilmek üzere çalışmaların devam ettiğini söyledi. İkinci konuşmacı FIBAA’nın Genel Direktörü Diane Friberger ise konuşmasında Yükseköğretim Avrupa Standartları ve Rehberi’nin (ESG) birinci kısmını ve üniversitelerin kalite güvence sistemlerini geliştirmede göz önünde bulundurmaları gereken unsurları anlatarak, kalite politikasına, programların design edilip güncellenmesine, öğrenci odaklı eğitim ve değerlendirmeye, öğretim üyesi yeterliliği ile altyapı  ve öğretim kaynaklarına vurgu yaptı. ASIIN Genel Direktörü Iring Wasser ise konuşmasında, ESG’inin ikinci kısmındaki konulara değinerek, bir kalite güvence ajansının, bir yüksek öğretim kurumunu değerlendirirken, bu süreci nasıl uygulayacağını anlattı. Üçüncü konuşmacı AQAS’in Genel Direktör Yard. Ronny Heintze ise ESG’nin üçüncü kısmını anlatırken, bir kalite güvence kurumunun özelliklerini anlatarak, kalite güvence kurumlarının resmi kuruluşlar ve bağımsız olmaları, yaptıkları çalışmaları yıl sonu değerlendirerek yol çizmeleri ve belirli sürelerde denetimden geçmeleri  gerektiğini söyledi. Son konuşmacı Slovakya Ulusal Kalite Güvence Kurulu (SAAHE) Başkanı Prof. Robert Redhammer ise halen ENQA denetiminden geçmekte olduklarını, raporun

uzmanlar tarafından hazırlanmakta olduğunu söyleyerek, bu sürece nasıl hazırlandıklarını, karşılaştıkları zorlukları nasıl aştıklarını anlattı.

CEENQA’ya üye  42 kalite güvence ajansının, Türkiye’den 200’ün üstünlüğünde üniversite kalite kurulu başkanları ile Türkiye’nin 22 ulusal kalite güvence ajansı ve Arap Dünyası kalite uzmanlarının da davetli olduğu Uluslararası Konferansın  kapanışında konuşan, Rauf Denktaş Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Ali Bıçak, halen Avrupada Balkan Ülkelerinin ulusal kalite güvence kurumları için yürütülen SEQA Projesi 1 ve 2 kapsamında, bu ülkelerin kalite güvence sistemlerini ileriye götürüp  ESG’ye uyum sağlamaları ve ENQA denetiminden geçerek ENQA’ya üye olmaları  konusunda yoğun çalışmalar yürütülürken, STAR’ın düzenlemiş olduğu ESG ile ilgili Uluslararası Konferansın gerek üniversitelere ve gerekse Ulusal Kalite Güvence Kurumlarına çok yararlı olduğunu söyledi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu