EkonomiKıbrısManşetSiyasetToplum

Çiftçilerden şok eylem!

Sürpriz yaparak Cumartesi günü de toplanan bakanlara asıl sürprizi traktörlerle Başbakanlığa dayanan çiftçiler yaptı

Çiftçiler 10 maddelik talepleri karşılanmazsa, daha kalabalık gelecek: “Lefkoşa’da asfalt titreyecek”

BAKAN OĞUZ’A SİYAH ÇELENK

Sürpriz yaparak Cumartesi günü toplanan Bakanlar karşılarında çiftçiyi buldu. Şok eylem sırasında traktörler Başbakanlık önüne gitti. Başbakanlık önündeki şok eylemde, çiftçiler taleplerini içeren ve 10 maddeden oluşan listeyi Bakanlar Kurulu gündemine getirdi. Ek bütçeyle ilgili rahatsızlıklarını dile getirmek ve bazı ekonomik taleplerde bulunmak amacıyla Başbakanlık önüne giden çiftçiler, Bakanlar Kurulu toplantısına girmeden önce kendileriyle konuşan Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Dursun Oğuz’a siyah çelenk verdi.

LEFKOŞA’NIN ASFALTLARINI TİTRETECEĞİZ

Korna çalarak protesto yapan çiftçiler, zaman zaman Başbakanlığın bahçe kapısını güç kullanarak açmaya çalıştı. Çiftçiler Birliği yönetim kurulundan bir grup, Başbakan ile görüşme talebinde bulundu. Eylem sırasında, “Bakan Oğuz kendi bütçesini bile pay etmeyi bilmiyor” diyen Birlik üyeleri, “Biz yalakalık yaparak değil, tırnaklarımızla bu günlere geldik.  Bugün 22 araçla geldik, yarın 102, bir gün sonra 502 araçla geleceğiz. Lefkoşa’nın asfaltlarını titreteceğiz” dedi.

BAŞBAKAN 20 DAKİKA AYIRDI

Sabah saatlerinde Tarım Bakanlığı önüne oradan da Başbakanlık önüne giden Çiftçiler’den bir heyet Bakan Oğuz yanında, Başbakan Ünal Üstel ile de görüştü. Maliye Bakanı Sunat Atun ile Tarım Bakanı Dursun Oğuz’un da yer aldığı görüşme yaklaşık 20 dakika sürdü. Başbakan ve bakanlar daha sonra Bakanlar Kurulu toplantısına döndü. Görüşme sonrası açıklama yapan Birlik yetkilisi, sorunlarını anlattıklarını ve sorunların çözümü yönünde taahhüt aldıklarını belirtti. ‘Bizi kaale aldılar’ diyen birlik yetkilisi, Çarşamba günü Tarım Bakanı ile geniş katılımlı bir toplantı gerçekleştireceklerini belirtti.

ÇİFTÇİLER BİRLİĞİ’NİN TALEPLERİ

1- Mazot desteği 9 TL/Litre toplamda 108 TL olarak güncellenmesi,

2- Doğrudan gelir desteğinin 280 TL/ dönüm olarak güncellenmesi,

3- Tabandan kimyevi gübre kullanımının dönüm başına 20 kg olarak düzenlenmesi,

4- Desteklerin direkt üreticilere ve gününde ödenmesi,

5- Geriden bekleyen ödemelerimizin hemen yapılması,

6- Yapılacak çalışmalarda çiftçileri temsilen birliğimizin daha etkin katılımının sağlanması,

7- Bu yıl açıklanan ürün bedeline ek prim verilmesi (mazot ve diğer giderler artmıştır),

8- Kuraklık çalışmalarının tamamlanması ve derhal ödenmesi,

9- Doğal afet zararlarının derhal ödenmesi,

10- Bu yıl yaşanan gizli kuraklık nedeni ile maruz kaldığımız verim kaybının üreticilere ek destek verilerek üretimin devamının sağlanması.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu