Dolandırıcılara dikkat!
Özellikle ileri yaşlardaki aile büyüklerimizin dolandırıcılar tarafından, sahte mizansenlerle dolandırılmaması için onları hemen uyarmalısınız. Tanımadıkları kişilerden telefon aldıklarında sizleri hemen haberdar etmelerini isteyin, polise suç duyurusunda bulunun ve bankanıza mutlaka bilgi verin!
Özellikle ileri yaşlardaki aile büyüklerimizin dolandırıcılar tarafından, sahte mizansenlerle dolandırılmaması için onları hemen uyarmalısınız. Tanımadıkları kişilerden telefon aldıklarında sizleri hemen haberdar etmelerini isteyin, polise suç duyurusunda bulunun ve bankanıza mutlaka bilgi verin!
“BİRÇOK KİŞİYİ TUZAĞA DÜŞÜRDÜLER”… Dolandırıcılığın önemli bir endüstri ve sosyal bir mühendislik dalı haline geldiğini ifade eden bankacılık ve finans sektörü güvenlik uzmanları, hayatını dolandırarak, başkalarının paralarını çalarak kazanan binlerce insanın varlığına dikkat çekti. Dolandırılmamak için dikkatli olunması gerektiğini kaydeden uzmanlar, banka müşterileri hedeflenerek yürütülen dolandırıcılık faaliyetlerinin son yıllarda arttığına değindi. İnternet bankacılığı, kartlı sistemler, swift, sahte belge ve bilgi, çağrı merkezi gibi alanlarda zaman zaman dolandırıcılık girişimleri olduğunu belirten uzmanlar, ticaret yapan firmaların e-posta adreslerinin bilişim sistemlerini kötüye kullanan dolandırıcılar tarafından ele geçirilebildiğini ve sahtekarlıklar için kullanılabildiğini vurguladı.
“ÖZELLİKLE YAŞLI KİŞİLERİ HEDEF ALIYORLAR”… Bu günlerde Kuzey Kıbrıs’ta sıklıkla karşılaşılan bir dolandırıcılık yöntemiyle özellikle yaşlı kişilerin hedeflendiğini açıklayan uzmanlar, dolandırıcıların hedefledikleri yaşlı kişileri telefon ile aradığını ve arayanların kendisini ‘Polis, Savcı, Hâkim, Banka çalışanı’ gibi etkili pozisyondaki bir kişi olarak tanıttığını açıkladı. Kurban olarak seçtikleri kişileri, banka hesaplarının ‘FETÖ, PKK terör örgütü ya da casuslar tarafından kullanıldığı, hesapları ile ilgili devam eden çok ciddi soruşturmalar olduğu, kendi adına kredi çekildiği ve ödenmediği, bankadaki tüm hesaplarına ve malvarlığına el konulacağı’ gibi hikâyelerle korkutan dolandırıcıların, yardımcı olmak için aradıklarını söyleyerek minnet duygusu yaratmaya çalıştıklarına dikkat çeken uzmanlar, “Üstün sahtekârlık yetenekleri ve ikna kabiliyetlerini kullanarak adeta aranan kişileri hipnotize edip banka hesap bilgilerini kolayca öğreniyorlar” uyarısında bulundu.
“İNSANLARI KURBAN SEÇİP, KORKUTUYORLAR”… Bir sonraki adımda dolandırıcıların, kurbanlarının hesaplarında bulunan paraların çekilmesi, istedikleri hesaplara ‘soruşturma bitinceye kadar’ yatırılması ya da belirttikleri bir yere paranın bırakılmasını talep ettiklerini belirten uzmanlar, “Dolandırıcılar, karşılarındaki kurbanlarını; kendileri dışında polisin, savcılığın, banka çalışanlarının, hatta yakın akrabalarının dahi hepsinin terör örgütlerinin bir parçası olduğuna ikna ediyor. Konuştuklarının başka kimseye iletilmemesini istiyorlar, hatta başka birisi aranmasın diye telefonların kapatılmamasını talep ediyorlar” diyerek bu ve buna benzer durumların bir dolandırıcılık girişimi olduğunun unutulmaması gerektiğini belirtti.