ManşetSağlıkToplum

Ekmek

Hiç ekmek yemeden kilo almanın nedeni de bilmeden yüksek miktarda karbonhidrat tüketmektir. Buna karşılık kişi hiç ekmek yemiyorsa ancak ekmek yerine geçebilecek tahıl gurubu yiyeceklerden yiyorsa; makarna, mısır, patates, pilav gibi yiyeceklerden insülin direnci artacak ve yağ yakma zorlaşacaktır

Açlık ile tokluğun arası bir dilim ekmek değil mi a dostlar. Üzerine de birçok deyiş var mâlum; “Ekmek aslanın ağzında”; “Ekmek parası”; “Daha 40 fırın ekmek ister”; “Onun çok ekmeğini yedim” ; “Daha çok ekmek ister”; “Ekmeği bütün, karnı tok olmazı”; “Ekmeğini taştan çıkarmak” gibi sözleri çok işittik. “Ekmek kavgası”, “Ekmeğine göz koymak” veya “Ekmek kavgası” da cabası. “Ekmek bulamıyorlarsa, pasta yesinler” diyen Marie Antoinette’nin kelle de Fransız Devrimi esnasında giyotin eşliğinde kopartılmıştı bildik.

Neyse, bugün de yazımızın konusu kutsal yiyeceğimiz ekmek. Genelde beyaz undan olanını soframıza alıyoruz. Ekmekler daha beyaz olsun diye bazen içlerine beyazlatıcı özelliği olan maddeler konabilmekte. Sonuçta kimyasal bir maddeyi yiyoruz. Bu tip beyaz ekmekler kaliteli vitamin ve mineral de içermiyor. Bir anlamda “boş kalori” diyebiliriz beyaz unlu mamüllere.

Beyaz ekmek basit şeker içeriği yüksek bir besin maddesi. Şeker vücuda girdiğinde ilk olarak insülin hormon salgısını arttırır, insülin hızlı salgılanır ve şekeri hücre içinde kullanır. Bu da daha çok acıkma, zor doyma, yemekten sonra uyku gelmesi, tatlı düşkünlüğü şeklinde kendini gösterir. Bir başka deyişle doymak için yediğimiz yemek bizi daha da acıktırıyor a dostlar.

E n’palım? Beslenmede özellikle çavdar ekmeği öneriyor uzmanlar. Çünkü bu ürün vitamin, mineral ve lif açısından zenginmiş. Özellikle pilav, makarna, mısır ve patates gibi besin öğeleri de ekmek yerine geçen karbonhidratları da olabildiğince azaltmakta fayda var yine bildik.

Belki hiç ekmek yemiyoruz ama bir tas çorba içtiğimizde, bir tabak pilav yediğimizde veya iki tane dolma yediğimizde de kat kat ekmek yiyoruz anlamına gelir. Hiç ekmek yemeden kilo almanın nedeni de bilmeden yüksek miktarda karbonhidrat tüketmektir. Buna karşılık kişi hiç ekmek yemiyorsa ancak ekmek yerine geçebilecek tahıl gurubu yiyeceklerden yiyorsa; makarna, mısır, patates, pilav gibi yiyeceklerden insülin direnci artacak ve yağ yakma zorlaşacaktır.

Buna karşılık da günümüzde protein diyetleri çok meşhur. Kişi protein diyeti yapıyorsa yani hiç ekmek ve tahıl gurubu yiyeceklerden tüketmiyorsa, öncelikle su, sonrasında da kaslarını kaybeder. Çünkü kasın çalışması için doğal şekere ihtiyacı vardır. Bununla birlikte vücuda fazla miktarda protein girmesine bağlı, kemik erimesi, kan yağlarında yükselme, gut gibi hastalıklarda ayrıca tetiklenebilir. E doymak için n’apalım? E öncelikle su alımını da sakın ola ihmâl etmeyelim. Su yağın yerine geçecek olan mucizeci bir besin öğesi. Bunun yanında sağlıklı yağlar, proteinler ve az da olsa sağlıklı karbonhidratlara çakalım. E başka? Diyetimizi egzersizle sobelersek tamamdır işte! Amma velâkin profesyonel bir diyetisyene danışan olmak şart.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu