GenelKıbrısManşet

Elleriniz kırılsın!

8 Mart’ta herkes konuştu ama… KKTC’de kadınlara yönelik şiddet her geçen gün azalacağı yerde artıyor

8 Mart’ta herkes konuştu ama… KKTC’de kadınlara yönelik şiddet her geçen gün azalacağı yerde artıyor

Resmi verilere göre son üç yıldır her gün en az 3 kadın polise “şiddet gördüğü” ihbarında bulunuyor

ERKEK YETKİLİLER SADECE KONUŞUYOR… 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle dün başta “erkek yöneticiler ve erkek yetkililer” olmak üzere herkes konuştu ama konuşulanlarla, yaşananlar birbiriyle uyuşmuyor. Yılda bir gün yapılan konuşmalar, yapılan vaatler ertesi günü unutulduğu için KKTC’de kadınlara yönelik şiddet ve özellikle de ev içi şiddet durmuyor. KKTC’de sosyo-ekonomik alanda kadınlar hala erkeklerin çok arkasında yer alırken, bu gerçek kadınların gördüğü şiddeti de şiddetin dozunu da artırıyor.

HER GÜN EN AZ 3 KADINDAN ŞİDDET İHBARI… Polis Genel Müdürlüğü Kadına Karşı Şiddet Mücadele Birimi ve ALO 183 Kadına Yönelik Şiddet İhbar Hattı resmi verilerine göre, ülkede her gün en az 3 kadın “şiddet” ihbarında bulunuyor. Polis Genel Müdürlüğü “Kadına Karşı Şiddet Mücadele Birimi”ne 2019’da bin 47 (1,047), 2020’de bin 58 (1,058), 2021’de ise bin 64 (1,064) şiddet gören kadın başvurdu. Sosyal Hizmetler Dairesi Alo 183 İhbar Hattı’na ise 2019’da 71, 2020’de 42, 2021’de 35 kadın şiddet ihbarı yaptı.

BUZDAĞININ GÖRÜNEN KISMI… Ülkedeki uzmanlar, ekonomik sıkıntılar ve giderek değişen nüfus yapısı başta olmak üzere birden çok nedenle kadınların şiddet gördüğü gerçeğine işaret ediyor. Uzmanlar, polise yansıyan olayların buzdağının sadece görünen kısmını oluşturduğunu belirtirken, “Türkiye’de bir araştırmada kadınların %38’inin şiddet gördüğü ortaya çıkmıştı, bizde de durum pek farklı değil. Sadece birçok kadın gördüğü şiddete sessiz kalıyor” diyor. Uzmanlar ayrıca, kadına ve ev içindeki diğer bireylere şiddeti normalleştiren TV dizilerine de dikkati çekerek, bu dizilerle şiddetin meşrulaştırıldığını da sözlerine ekliyor.

TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ DAİRESİ YALANI… KKTC’de yetkililerin bu konularda “boş” konuştuğunun en büyük kanıtının ise 2014 yılında yasallaşan ‘Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Dairesi’nin aradan geçen yaklaşık 8 yılda hala işlevsel hale getirilmemesi olduğu vurgulanıyor. Bu dairenin adı da yılda sadece bir kez anılırken, gelmiş-geçmiş hükümetler bu konuda ciddi bir adım atmadı. Aradan geçen uzun yıllara rağmen, bu dairede istihdam edilmiş tek bir kişi dahi bulunmuyor.

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu