DünyaManşetMotor SporlarıSpor

Formula 1’de traktör skandalı! Japonya GP’si karıştı! Şampiyon Verstappen…

Formula 1 Japonya Grand Prix'si traktör skandalıyla çalkalandı. Yoğun yağmur ve yaşanan kaza sonrası ilk turda kırmızı bayrak sallanınca yarış durdu. Ancak pistten çıkmaya çalışan sürücüler, pist kenarında vinç aracı görünce adeta büyük bir felaketin eşiğinden dönüldü. 2 saat 15 dakikalık duraklamanın ardından yarışı kazanan Max Verstappen, Leclerc'in yarış sonunda ceza almasıyla ikinci dünya şampiyonluğunu ilan etti

Formula 1 Japonya GP’si, yoğun yağmur altında başladı ancak, yarışında durması sadece 1 tur sürdü.
Sürücüler yağan yağmur nedeniyle önünü görmekte zorlanırken, Sebastian Vettel ve Carlos Sainz’ın çarpışması sonucunda olaylar başladı. Çarpışma sonrası su birikintisinde kızaklayan Carlos Sainz bariyerlere çarptı.

Ancak asıl skandal, kırmızı bayrak sonrası piste kurtarma aracının sokulmasıyla yaşandı. Yarışın durmasından sonra pite dönmeye çalışan AlphaTauri pilotu Pierre Gasly, Sainz’ın aracını kurtarmak için pistin solunda duran traktörün yanından geçti.

“BENİ ÖLDÜREBİLİRDİ”

Fransız pilot, “Pistteki bu çekici de ne? Yanından geçtim. Bu kabul edilemez. Neler olduğunu hatırlayın. Buna inanamıyorum. Beni öldürebilirdi.” ifadelerini kullandı. Yaşanan bu skandal, 2014 yılında yine Japonya’nın Suzuka pistinde Jules Bianchi’nin şiddetli yağmur altında çekiciye çarpması ve hayatını kaybetmesi olayını akıllara getirdi. Bianchi, kaza yapan aracı çekmek için piste giren çekiciye çarparak korkunç şekilde hayatını kaybetmişti.

FIA’DAN TRAKTÖR AÇIKLAMASI

Konuyla ilgili açıklama yapan FIA, “3. turdaki kazanın ardından, aracın pist üstünde kaldırılması için güvenlik aracı piste çıktı. Hasar alıp güvenlik aracı arkasında pit stop yapan 10 numaralı araç o esnada arayı kapatmak için yüksek hızda seyrediyordu. Koşullar kötüleşirken 10 numaralı araç hasar aldığı olay yerinden geçmeden önce kırmızı bayrak çıkmıştı.” ifadelerini kullandı.

“BU NASIL OLUR?”

FIA’nın bu açıklamasına rağmen, sürücüler sert ifadelerle Formula 1 yönetimini eleştirdi. Görüş mesafesinin olmamasına rağmen yarışın başlatılmasını eleştiren Carlos Sainz, “Pist ve görüş imkansız haldeydi. Bir güvenlik aracının arkasında bile saatte 100 veya 150 km hızla gidiyoruz ve bu hızlarda hala hiçbir şey görmüyoruz. Bir sürücü yarış çizgisinden biraz çıkmaya karar verirse veya küçük bir suda kızaklama yaparsa veya direksiyon simidindeki bir düğmeyi değiştirmek zorunda kalırsa ve bir traktöre çarparsa, işi biter.” dedi. Pierre Gasly de, “Her halükarda, start aceleye getirildi.” şeklinde görüş bildirdi.

McLaren pilotu Lando Norris, yarış durduktan sonra Twitter’da yaptığı paylaşımla, “Bu nasıl olur! Aynı durumdan yıllar önce bir canı kaybettik. Hayatımızı riske ediyoruz, özellikle bu koşullarda. Yarışmak istiyoruz ama bu kabul edilemez.” dedi.

 

Red Bull pilotu Sergio Perez de Twitter’dan tepkisini dile getirirken, “Yolda asla bir vinç görmek istemediğimizi nasıl anlatabiliriz? Jules’u bu hata yüzünden kaybettik. Bugün olanlar kesinlikle kabul edilemez! Umarım bu, yolda bir vinç gördüğüm son seferdir!” yazdı.

MAX VERSTAPPEN ŞAMPİYON İLAN EDİLDİ AMA…

Yaşananların ardından yarış yaklaşık 2 saat 15 dakikalık duraklamanın ardından yeniden başladı. Red Bull pilotu Max Verstappen yarışı birincilikle tamamlarken, ikinci Ferrari pilotu Charles Leclerc ve üçüncü yine Red Bull’dan Sergio Perez oldu. Ancak yarış sonunda, Perez’i pist dışına ittiği gerekçesiyle 5 saniye ceza alan Leclerc üçüncülüğe geriledi. Perez ise, ikinciliğe yükseldi. Bu sezon 12. yarışını kazanan Max Verstappen, Leclerc’in ceza almasıyla dünya şampiyonu olarak ilan edildi.

Max Verstappen ve Charles Leclerc

ÖNCE “ŞAMPİYON DEĞİLİM” DEDİ…

Şampiyon olabilmesi için Leclerc’e 8 puan fark atması gereken Verstappen, İspanyol pilotun 7 puan önünde olmasına rağmen FIA tarafından dünya şampiyonu olarak tanıtıldı. Yarış sonrası kendisine “Şampiyon musun?” diye sorulan Verstappen “Değilim” yanıtını verdi. Tüm karışıklığa rağmen podyuma çıkan Max Verstappen, yaptığı açıklamada şampiyonluğunu kabul etti ve geçen yılın ardından kariyerinin ikinci zaferini ilan etti.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu