DünyaEkonomiManşet

Gençler daha ucuz olduğu için yıkılmak üzere olan evlerde yaşıyor!

Kira ödemekte zorlanan 30 yaş altı gençlerin sayısı her geçen gün artıyor.

Kira ödemekte zorlanan 30 yaş altı gençlerin sayısı her geçen gün artıyor

 

GELİRİN %30’DAN FAZLASI KİRAYA… İngiltere’de kira ödemekte zorlanan 30 yaş altı gençlerin sayısı artıyor. BBC araştırmasına göre bu yaş grubundaki her 10 kişiden 4’ü gelirlerinin %30’dan fazlasını kiraya harcıyor. Bu, son beş yılın en yüksek oranı. Uzmanlar, gelirin böyle bir bölümünün kiraya verilmesinin mümkün olmadığını söylüyor. Pazar araştırma firması Dataloft tarafından hazırlanan veriler, 150 bin gencin kira ve gelirlerine ilişkin bilgileri içeriyor.

 

YIKILMAK ÜZERE OLAN BİR BİNADA… Londralı çift Megan Stephens ve Richard Stranks, gelirlerinin üçte ikisinden fazlasını kiraya harcadıklarını söyleyerek, Böyle bir kira artışına hazır olmadıklarını ve gerçekten çok zor durumda olduklarını belirtti. Ev arkadaşlarıyla beraber yaşayan çift, kiranın gelirlerinden daha fazla artmasıyla beraber evlerini terk etmiş. Şimdi yıkılmak üzere olan bir binada özel bir sözleşmeyle yaşıyorlar. Bu süreçte binanın yıkılmaması için orada olmaları gerektiğinde düşük kira ödemek zorunda kalıyorlar, ancak dezavantajı bir ay içinde tahliye edilme olasılığı. Stephens şöyle diyor: “En azından para biriktirebiliyorum ve bu benim için çok önemli.”

 

GENÇLER KIŞTA DAHA ZOR DURUMDA… Ülkede son zamanlarda, artan enflasyon ve gelir uçurumları, birçok gencin gerçek harcanabilir gelirini önemli ölçüde azalttı. Uzmanlar BBC’ye 30 yaşın altındakilerin genellikle ebeveynleri veya bakmakla yükümlü oldukları çocukları olmadığını, bu nedenle kirada kazandıklarından daha fazlasını harcayabileceklerini söyledi. Ancak University College London’da konut ve şehir planlama profesörü olan Nick Gallent, bu kadar yüksek kiraların ödenmesinin sorunlara yol açabileceği konusunda uyarıyor ve şunları söylüyor: “Önümüzdeki kış artan enflasyon ve yakıt harcamaları nedeniyle gençler zor duruma düşebilir.”

 

KİRALAR NEDEN ARTIYOR? Ülkede ekonomik sorunlara rağmen ev fiyatları ve kiralar artmaya devam ediyor. Emlak acenteliği sektörünün bir kuruluşu olan Propertymark’a göre, kiralardaki artışın nedeni piyasada yeterli sayıda kiralık daire bulunmaması. Bunun sebebi, ev sahibinin artan maliyetler ve vergiler nedeniyle evini satmaya karar vermesi. Ulusal Mülk Sahipleri Derneği, ülke genelinde daha çok ev inşa edilmesi çağrısında bulunurken Positive Money’den ekonomist Danisha Kazi, sorunun tek sebebinin arz düşüklüğü olmadığını düşünüyor. Kazi, “Bu uzun dönemli bir trend. 1980’lerden bu yana ortalama gelirin kiraya ayrılan kısmı arttı ve bu özellikle de gençleri zorluyor.” diyor.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu