KıbrısManşetSağlıkToplum

Grip: Klinik, tanı, tedavi ve risk grupları

KTTB, kamuoyuna basın açıklaması yayımlayarak, grip belirtilerinin ne olduğunu açıkladı.

KTTB, kamuoyuna basın açıklaması yayımlayarak, grip belirtilerinin ne olduğunu açıkladı.

Pandemi sürecinde grip vakalarında da artış gözlemlendiğinden söz eden KTTB’nin açıklaması şu şekildedir:

“Son dönemlerde, Covid-19 pandemisi yanında ülkemizde grip vakalarında da artış görülmektedir. Grip, solunum yolu virüsü influenzanın neden olduğu bulaşıcı bir hastalıktır.

Kişiler arasında hızlıca yayılıp toplumsal salgınlara neden olabilmektedir. Öksürmek veya hapşırmakla havaya virüslü partiküllerin yayılması ile kişiden kişiye bulaşmaktadır.

Grip mevsimi genellikle sonbaharda başlayıp ilkbahara kadar devam eder. Her yıl ekim ayında özellikle risk grubundaki kişilerin mevsimsel grip aşısı olması önerilmektedir. Hastalık okullarda, kapalı ortamda çalışanlar arasında ve yaşlı bakım evlerinde hızla yayılabilmektedir.

 Grip belirtileri nelerdir?

  • Ani, dirençli yüksek ateş (38°C’nin üzerinde)
  • Titreme
  • Baş ağrısı, vücut ağrıları ve normalden çok daha yorgun olmak
  • Boğaz ağrısı
  • Öksürük
  • Burun akıntısı
  • Kusma, ishal

Bu semptomların ardından boğaz ağrısı, burun tıkanıklığı ve öksürük daha belirgin hale gelebilir ve semptomlar 1 hafta veya daha uzun sürebilir. Griple sıkça karıştırılan soğuk algınlığında ise genellikle ateş olmazken, burun akıntısı ve az miktarda öksürük vardır. 

Grip tanısı nasıl konulur?

Grip tanısı klinik muayene ve testlerle konulur. Tanıda hızlı sonuç veren ELIZA kitleri sıklıkla kullanılmaktadır. Hızlı tanı kitleri ile boğaz salgısında, geniz sürüntüsünde, burun salgılarında ve balgamda İnfluenza A ve B virüslerinin varlığı tetkik edilmektedir. Ayrıca influenzanın varlığını ve alt tiplerini belirlemek için PCR da yapılabilir.

Özellikle semptomlarının benzer olması nedeni ile yapılacak testler ile grip ve Covid-19 enfeksiyonlarının ayırımının yapılması, salgın kontrolü ve tedavideki farklılıklar açısından önemlidir. (Farkları daha önceki açıklamamızdan okuyabilirsiniz: https://www.kttb.org/covid-19-ile-influenza-arasindaki-fark-nedir-nasil-korunmaliyiz/)”

Diğer Haberler

Başa dön tuşu