KıbrısManşet

Halkın yüzde 81’i görüşmeler başlasın diyor

Kıbrıs sorunu yaşanan ağır ekonomik sorunlarla birlikte vatandaşın gündeminde ön plana çıktı

HALKIN %81 GÖRÜŞMELER BAŞLASIN DİYOR… Kıbrıs sorunu uzun süre sonra Kuzey Kıbrıs’taki vatandaşların gündeminde yine ön sıralara yükseldi. “Kıbrıs Sorunu” ekonomik sorunlardan sonra ülkedeki en önemli sorunlar sıralamasında 3’ncü sıraya çıktı. Göç Kimlik ve Hak Çalışmaları Merkezi’nin (CMIRS) geçtiğimiz Haziran’da yaptığı araştırmaya katılanların %80,9’u “Kıbrıs sorunu görüşmelerinin bir an önce başlaması gerektiğini” düşünüyor. Ön plana çıkan sonuç, araştırmayı yürütenler tarafından; “Kıbrıs sorunu görüşmelerinin aslında toplumun önünde çıkış yolu olarak durduğunu ve ülkede işler kötüye gittiği zaman bulunacak çözümün bir umut olarak toplumun gündeminde yer aldığını gösteriyor. Kıbrıs sorunu görüşmelerinin durması toplumu büyük oranda umutsuzluğa ve çaresizliğe itiyor” ifadeleriyle yorumlandı.

 

KIBRISLI RUMLAR DA MAĞDUR OLDU… CMIRS’İN Haziran ayında 500 kişiyle yaptığı araştırmada ortaya çıkan sonuçlardan biri ise Kıbrıslı Rumların da Kıbrıs sorunu mağduru olduğuna yönelik görüşler oldu. Araştırmaya katılanların %69,1’i oranında katılımcı Kıbrıs sorununun tek mağdurlarının Kıbrıslı Türkler olmadığını belirtirken, %60.79’u Kıbrıslı Rumların da mağdur olduğunu, %39.21’i ise tam tersini düşünüyor. Bu görüş, “Kıbrıs’ta barış adına oldukça önemli bir sonuç” olarak dikkati çekti.

VATANDAŞ İLHAK OLASILIĞINA İNANMIYOR… Öte yandan, vatandaş ilhak olasılığına fazla inanmıyor. Katılımcıların %59.19’u, “Bugün Kıbrıs’ın kuzeyinin Türkiye’ye ilhak olasılığı vardır” cümlesine katılmadığını belirtti. Bu cümleye katıldığını belirtenlerin oranı ise %40.81 oldu. Bir diğer ilginç sonuca göre ise katılımcıların %84,2’si ‘Türkiye’ye ilhak iyi bir şey olur’ cümlesine katılmadığını belirtti. Bu cümleye katıldığını belirtenlerin oranı ise %15,8’de kaldı. 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu